Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Αναβάλλεται απόφαση Βορίδη για επιβάρυνση ασφαλισμένων στα φάρμακα! Τι θα πληρώνουν



Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου

Φρένο για τρεις μήνες βάζει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής σε απόφαση του τέως υπουργού υγείας Μάκη Βορίδη, γνωστή και ως «50-50», με την οποία επιβαρύνονται οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ με επιπλέον συμμετοχή για την αγορά πρωτότυπων φαρμάκων.

Αποκλειστικές πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι η περιβόητη απόφαση Βορίδη για το «50-50″ όπως συνηθίζεται να λέγεται, της συμμετοχής ασθενών -εταιρειών στην αγορά φαρμάκων αναβάλλεται μέχρι την 1η Ιουνίου.

Ειδικότερα πρόκειται για μια απόφαση η οποία υποχρέωνε τους ασφαλισμένους τουΕΟΠΥΥ που λάμβαναν πρωτότυπα φάρμακα να πληρώνουν περισσότερα χρήματα από την τσέπη τους για να τα αποκτήσουν, καλύπτοντας μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς που υπήρχε μεταξύ της τιμής αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ και της λιανικής τιμής.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο ο ασθενής κάλυπτε εκτός από την προβλεπόμενη θεσμοθετημένη συμμετοχή για την αγορά φαρμάκων, το μισό της διαφοράς μεταξύ της τιμής αποζημίωσης και της λιανικής τιμής του σκευάσματος.
Το υπόλοιπο επιβάρυνε την φαρμακευτική εταιρεία. Στο παρελθόν το ποσό κάλυπτε ο ΕΟΠΥΥ αλλά λόγω έλλειψης χρηματοδότησης το χαράτσι πέρασε στη φαρμακευτική αγορά.

Με βάση την απόφαση Βορίδη από την 1η Μαρτίου εάν το ποσό της διαφοράς από την τιμή αποζημίωσης έως τη λιανική θα ήταν έως 6 ευρώ το σύνολο της διαφοράς θα το κατέβαλε ο ασφαλισμένος. Πάνω από 6 ευρώ θα καλύπτονταν κατά 50% από τον ασφαλισμένο, κατά 30% από την εταιρεία ως rebate και κατά 20% από τον ΕΟΠΥΥ.

Πάντως ήταν μία επιβάρυνση η οποία από την αρχή θα έπρεπε, με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, να επιβαρύνει την κοινωνική ασφάλιση. Κάτι που άλλωστε γινόταν και στο παρελθόν. Όμως λόγω …ένδειας του ΕΟΠΥΥ ξαφνικά το χαράτσι έπρεπε να φορτωθεί σε κάποιον…

Αρχικά ήταν οι εταιρείες, χωρίς ωστόσο να οφείλουν να καλύπτουν τη διαφορά αυτή με βάση την υπάρχουσα φαρμακευτική πολιτική. Άλλωστε καταβάλουν τόσο rebate όσο και claw back στην περίπτωση υπέρβασης της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης (2 δις ευρώ). Στη συνέχεια το χαράτσι επωμίσθηκαν οι ασφαλισμένοι.

Τα τελευταία 24ωρα σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του HealthReport.gr, ζητήθηκε από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μια μελέτη από τις υπηρεσίες και τον ΕΟΠΥΥ που να δείχνει πόσο θα επιβαρυνθούν οι ασφαλισμένοι από τη ρύθμιση αυτή.

Η μελέτη έδειξε πως με την εφαρμογή της νέας υπουργικής απόφασης Βορίδη, οι ασθενείς θα έπρεπε να πληρώσουν επιπλέον από την τσέπη τους για την αγορά πρωτότυπων φαρμάκων περίπου 2,8 εκατ. ευρώ. Η επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ θα ήταν 650.000 ευρώ ενώ το rebate των εταιρειών από τα 4,5 εκατ. ευρώ θα μειωνόταν στο 1 εκατ. ευρώ. ανά μήνα.

Στο πλαίσιο αυτό η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπως λένε πηγές τουHealthReport.gr, αποφάσισε μόλις το περασμένο Σάββατο να προχωρήσει στην αναστολή εφαρμογής της απόφασης Βορίδη έως την 1η Ιουνίου.
Και μέχρι τότε το επιτελείο του Παναγιώτη Κουρουμπλή προτίθεται να μελετήσει νέα μέτρα για τη φαρμακευτική πολιτική ώστε τον Ιούνιο να μη χρειαστεί καν να επανέλθει η υπουργική απόφαση Βορίδη.

Μάλιστα η απόφαση δεν έχει κοινοποιηθεί ή γνωστοποιηθεί καν ακόμα στο Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) που εκπροσωπεί κυρίως εταιρείες με πρωτότυπα φάρμακα.
Άλλωστε η απόφαση ελήφθη το περασμένο Σάββατο 14 Φεβρουαρίου ενώ η συνάντηση Κουρουμπλή -ΣΦΕΕ είχε πραγματοποιηθεί ήδη από την Παρασκευή.

Πάντως οι εταιρείες καιρό τώρα διαμαρτύρονταν για την επιπλέον επιβάρυνση την οποία έπρεπε να είχε επωμισθεί ο ΕΟΠΥΥ όπως άλλωστε γινόταν στο παρελθόν.
Αντί αυτού όμως επελέγη η λύση της χρέωσης των ασθενών αντί να αυξηθεί η χρηματοδότηση του Οργανισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου