Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

ΠΙΣ προς υπουργό Υγείας: Επιτακτική η στήριξη του ΕΟΠΥΥ για να γίνει βιώσιμος

IATRONET. Οι γιατροί τόνισαν στον υπουργό ότι οι όποιες παρεμβάσεις πρέπει να συνοδευθούν από την αύξηση των δημοσίων δαπανών Υγείας, οι οποίες βρίσκονται σε ένα επικίνδυνο επίπεδο.

Το μείζον θέμα της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ, ώστε να καταστεί βιώσιμος, έθεσε την Παρασκευή στον υπουργό Υγείας το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ Μιχάλης Βλασταράκος ζήτησε την κατάργηση όλων των αστυνομικού και λογιστικού χαρακτήρα μέτρων πολιτικής τα οποία δημιούργησαν προβλήματα στην ιατρική λειτουργία.

Υπογράμμισε ότι η ανάταξη της ανθρωπιστικής κρίσης που σοβεί στην χώρα μας, θα πρέπει να ξεκινήσει από την πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφαλίστων και την ελεύθερη και ισότιμη πρόσβαση όλων στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Ζήτησε περαιτέρω, ενίσχυση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με πλήρωση του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) με τους αναγκαίους ιατρούς όλων των ειδικοτήτων αλλά και με οικογενειακούς ιατρούς, σε όλη την χώρα – ιδιαίτερα δε σε νησιωτικές, ακριτικές και δυσπρόσιτες περιοχές.

Επεσήμανε ότι η ενίσχυση του ΕΣΥ σε προσωπικό και υποδομές πρέπει να συνοδευθεί από την αύξηση των δημοσίων δαπανών Υγείας, οι οποίες βρίσκονται σε ένα επικίνδυνο επίπεδο (4,5% του ΑΕΠ ενώ το όριο της ασφάλειας είναι το 6%).

ΕΟΠΥΥ

Για το θέμα του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Βλασταράκος ανέφερε ότι πρέπει να στηριχθεί, ώστε να επιτευχθεί η βιωσιμότητά του.

Αυτό θα γίνει με ενίσχυση των δαπανών τόσο σε ιατρικές επισκέψεις όσο επίσης και σε εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη και διαγνωστικές εξετάσεις.

Ιδιαίτερη μέριμνα και αποφάσεις πρέπει να ληφθούν για το ιατρικό μισθολόγιο και τη δυνατότητα των νέων ιατρών να εργαστούν στη χώρα τους μέσα και από ανοιχτές συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ αλλά και την πρόσληψή τους στα δημόσια νοσοκομεία για να αποτρέψουμε τη συνεχή ροή του άξιου αυτού δυναμικού προς τις χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο.

Δ.Κ.

3 σχόλια:

  1. Ωραία τα καφεδάκια;;οι συστάσεις όλα όπως πρέπει..παρακάτω.Στην ουσία:5μηνο 2013,5μηνο 2014,clawback,rebate.Εγινε αναφορά ;ποιο το πλάνο της νέας κυβέρνησης για τις πληρωμές των εργαστηριακών ιατρών;Βέβαια έχουν πιο σημαντικά θέματα Ν ασχοληθούν σαφέστατα.Καντε κωλοτουμπα ,γυρίστε το καράβι διότι έτσι και κάνετε την αριστερή ανοησία βύθιση ,θα προκαλέσετε εμφύλιο...Καλό μυαλό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατι μου λεει οτι ολα αυτα τα διαμαρτυρομενα σχολια ειναι απο τα μεγαλοδιαγνωστικα που απασχολουν 1 ενα γιατρο για 200 διακοσια δειγματα ασθενων την ημερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγνώμη... είσαι συνάδελφος εργαστηριακός; Γιατί αν είσαι και δεν αισθάνεσαι την ανάγκη να διαμαρτυρηθείς για τα claw back και rebate, τότε ή θα πρέπει να ψαχτείς ή είσαι κανένα πλουσιόπαιδο που ασκεί το επάγγελμα σαν χόμπι. Εμάς μας έχουν πνίξει τα χρέη και 'συ ενοχλείσαι από τις διαμαρτυρίες; ΗΜΑΡΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟΔΥΝΑΜΕ....

      Διαγραφή