Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Οι προγραμματικές δηλώσεις για την Υγεία

Γράφει: Βασιλική Αγγουρίδη - VIRUS.COM.GR

Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης είναι πρώτη προτεραιότητα της νέας Κυβέρνησης, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης. Προανήγγειλε άρση του θεσμικού και λειτουργικού αποκλεισμού των πολιτών από την Υγεία, ανάσχεση της ροής δημόσιων πόρων προς τον ιδιωτικό τομέα και καταπολέμηση της διαφθοράς.


Από το βήμα της Βουλής, ο Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας τις διαδικασίες συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, έθεσε τις γραμμές της πολιτικής που θα ακολουθηθεί σε επίπεδο διαπραγματεύσεων και την πρόταση για ένα πρόγραμμα «γέφυρα» έως τον Ιούνιο.

Ωστόσο, όπως τόνισε στο πρώτο, κιόλας, κομμάτι της ομιλίας του, πρώτη προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Το σχέδιο θα περιλαμβάνει δωρεάν σίτιση, ρεύμα και στέγη αλλά και ιατροφαρμακευτική κάλυψη για τις χιλιάδες οικογενειών και πολιτών, που έχουν πέσει θύματα της βαρβαρότητας, από τις εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών.

Ειδικά για την Υγεία, όπου «οι μνημονιακές μεταρρυθμίσεις εξελίχθηκαν σε υγειονομική τραγωδία», πρωταρχική αποστολή της Κυβέρνησης είναι «η επούλωση των πληγών στο σώμα της κοινωνίας από τις πολιτικές των μνημονίων, ώστε να πάψει να υφίσταται ο θεσμικός και λειτουργικός αποκλεισμός της πλειοψηφίας πολιτών από την πρόσβαση στην υγειά.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση στοχεύει στην εξάλειψη των διαχρονικών παθογενειών του Συστήματος Υγείας, ώστε σταδιακά να δομηθεί ένα 

«δημόσιο δωρεάν ποιοτικό Σύστημα Υγείας για όλους τους πολίτες». Εργαλεία θα είναι η ανάσχεση της ροής δημόσιων πόρων προς τον ιδιωτικό τομέα, η ουσιαστική στήριξη των Δομών Υγείας, με ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικές υποδομές και η δημοκρατική αναδιάρθρωση διοίκησης συστήματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας, όμως, υπογράμμισε πως προτεραιότητα της νέας Κυβέρνησης θα είναι και «η καταπολέμηση της διαφθοράς στις προμήθειες φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού».

Στο πλαίσιο περιορισμού της σπατάλης, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την κατάργηση βουλευτικών και υπουργικών προνομίων, αλλά και των θέσεων συμβούλων των Υπουργών. Αλλαγή έρχεται και στο κομμάτι της αξιολόγησης στο Δημόσιο Τομέα, καθώς προωθείται ρύθμιση που θα καταργεί το υπάρχον σύστημα και θα το αντικαθιστά με αξιοκρατικά κριτήρια.

Σύμφωνα με τον Α. Τσίπρα, η ιδιωτική πρωτοβουλία θα στηριχθεί «αλλά δεν θα συνεχιστεί το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου».

Η συζήτηση πρόκειται να συνεχιστεί αύριο μετά τις 11 το πρωί, με ομιλίες υπουργών, κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και βουλευτών, ενώ θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Αύριο αναμένονται και οι προγραμματικές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, την Τρίτη του Υπουργού Υγείας, Π. Κουρουμπλή.

3 σχόλια:

  1. ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΑ ΟΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "ανάσχεση της ροής δημόσιων πόρων προς τον ιδιωτικό τομέα"
    Βαράει καμιά καμπάνα; Ή ακούνε λάθος τ' αυτιά μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΛΛΟ ΙΔΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟΣ! Του δευτερου τα αυτια και τα μυαλα , αλλου είναι!

      Διαγραφή