Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Μεσοβέζικες λύσεις για τους ειδικευόμενους από το υπουργείο Υγείας

Γράφει: Ιοκάστη Αλειφεροπούλου - VIRUS.COM.GR

Σε τροποποίηση και όχι κατάργηση της ΥΑ Βορίδη για την παράταση θητείας των ειδικευόμενων και εξειδικευόμενων γιατρών, προχώρησε η ηγεσία του ΥΥΚΑ, προκαλώντας πολλά ερωτηματικά.

Μέχρι και την ημερομηνία κτήσης του τίτλου της ιατρικής ειδικότητας θα μπορούν να παραμείνουν στις θέσεις τους οι ειδικευόμενοι γιατροί, σύμφωνα με απόφαση που εξέδωσε ο υπουργός Υγείας, με αναδρομική ισχύ από τις 14 Ιανουαρίου 2014. Η ΥΑ Κουρουμπλή (ΦΕΚ Β' 27/14.1.2015) στην ουσία τροποποιεί παλαιότερη ΥΑ του Μάκη Βορίδη, η οποία οδηγούσε σε «έξοδο» από το Εθνικό Σύστημα Υγείας χιλιάδες ειδικευόμενους που καλύπτουν έως και το 45% των πάγιων και διαρκών αναγκών στα νοσοκομεία, εξαιτίας του κύματος συνταξιοδότησης των τελευταίων ετών σε συνδυασμό με το «πάγωμα» των προσλήψεων.


Η πολιτική ηγεσία του ΥΥΚΑ υιοθετεί, ωστόσο, μια μεσοβέζικη λύση του προβλήματος, καθώς αντί να καταργήσει την ΥΑ Βορίδη ώστε να υπάρξει επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση, την τροποποιεί μερικώς. Ειδικότερα, ορίζει πως «Ιατροί που έχουν ολοκληρώσει τον χρόνο εκπαίδευσής τους και παραμένουν με παράταση της σύμβασής τους στην οργανική τους θέση, δύνανται να παραμείνουν μέχρι την ημερομηνία της λήξης της σύμβασής τους και στην περίπτωση που κατά τη διάρκεια της παράτασής τους έχουν αποκτήσει τίτλο ειδικότητας». Παράλληλα, διευκρινίζει πως «Ιατρός που συμπληρώνει το πρώτο εξάμηνο της παράτασης παραμονής του και επιθυμεί την έγκριση της αίτησής του για παράταση παραμονής ενός εξαμήνου ακόμη, υποχρεούται να καταθέσει Υπεύθυνη Δήλωση που να δηλώνει ότι δεν έχει αποκτήσει τίτλο ειδικότητας».

Η διατύπωση αυτή αφήνει ακάλυπτο έως και το 90% των ειδικευόμενων - προκαλώντας μια ακατάσχετη αιμορραγία γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία - καθώς αποκλείει όσους γιατρούς έχουν πάρει ειδικότητα αλλά θέλουν να παρατείνουν τη θητεία τους και για δεύτερο εξάμηνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό που ίσχυε ως κανόνας πριν από τις δύο ΥΑ, ήταν οι ειδικευόμενοι γιατροί να εργάζονται έως και 6 χρόνια για να πάρουν ειδικότητα, ενώ με την απονομή μπορούσαν να παρατείνουν τη θητεία τους μέχρι και 6 μήνες. Αυτό γινόταν προκειμένου να υπάρξει ικανός χρόνος για την αντικατάστασή τους. Εφόσον κάτι τέτοιο δεν γινόταν εφικτό, οι ειδικευόμενοι είχαν τη δυνατότητα να παραμείνουν στη θέση τους για ένα επιπλέον 6μηνο. Η πρακτική αυτή έχει αποδειχτεί σωτήρια για τα δημόσια νοσοκομεία, δεδομένων των μεγάλων κενών που παρατηρούνται διαχρονικά σε ιατρικό προσωπικό.

1 σχόλιο:

  1. ""αφήνει ακάλυπτο έως και το 90% των ειδικευόμενων "" ---> Όχι ειδικευόμενων πλέον αλλά Ειδικών (έχουν λάβει ειδικότητα, δεν είναι πλέον για θελήματα και αγγαρείες)

    ΑπάντησηΔιαγραφή