Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Άστοχη και άκομψη η προσπάθεια απαξίωσης του ιδιωτικού τομέα

Σχετικά με άρθρο του κ Γεωργακόπουλου Τάκη "Τα αγκάθια" της υγειονομικής πολιτικής οφείλω να διαψεύσω κατηγορηματικά τα αναφερόμενα στην κάτωθι παράγραφο:

ΑΝΝΑ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ"Η λειτουργία των ιδιωτικών εργαστηρίων αλλά και νοσηλευτηρίων πρέπει να καθορίζεται από κανόνες που πρέπει να θεσμοθετηθούν και να ελέγχεται η εφαρμογή τους. Δεν μπορεί πχ να αναβάλλεται επί 10 χρόνια η υπογραφή του σχετικού Π.Δ. για τις ιδιωτικές μονάδες και εργαστήρια και να μην ασχολείται κανείς. Ούτε βέβαια δεν μπορεί να λειτουργούν ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα χωρίς την απαραίτητη αδειοδότηση λειτουργίας τους, όπως γίνεται σήμερα στην Πάτρα και να μην ασχολούνται οι αρμόδιες κρατικές αρχές".

Πρέπει να καταστεί σαφές ότι η αδειοδότηση των ιδιωτικών εργαστηρίων μετά τις 01-07-2014 βάσει του άρθρου 2 της Υπουργικής Απόφασης υπ'αριθμόν 1802 Β' πραγματοποιείται από τους οικείους Ιατρικούς Συλλόγους με τις προδιαγραφές που ορίζονται από τα παραρτήματα Α' και Β' του ΠΔ 84/2001, με αναλυτική κατάσταση τεχνολογικού εξοπλισμού που φέρει σήμανση CE και βάσει του άρθρου 34 του Ν 4025 που ορίζει πιστοποίηση ISO ποιοτικού ελέγχου παρεχομένων υπηρεσιών και βεβαίωση εσωτερικού και εξωτερικού ποιοτικού ελέγχου. 

Δεν υπάρχει κανένα πιστοποιημένο έλλειμμα αδειοδότησης ιδιωτικού διαγνωστικού εργαστηρίου ή έλλειψη προδιαγραφών λειτουργίας εργαστηρίου στη μηχανογράφηση του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών. 
Παρακαλείται ο αρθρογράφος να ανακαλέσει τα λεχθέντα ή να γνωστοποιήσει με το χαρακτήρα του επείγοντος στον Ιατρικό Σύλλογο, σε ποια ακριβώς διαγνωστικά εργαστήρια αναφέρεται ;;; με τα κατάλληλα αποδεικτικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν τη θέση του.


Κρίνεται πάντως τουλάχιστον άστοχη και άκομψη, η προσπάθεια απαξίωσης του ιδιωτικού τομέα που συμμετέχει στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας μέσω των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ, εάν αναλογιστεί κανείς ότι πολύ λίγα εργαστήρια στο Δημόσιο σύστημα υγείας έχουν πιστοποίηση κατά ISO ή βεβαίωση εξωτερικού ποιοτικού ελέγχου, όπως απαιτείται στον ιδιωτικό τομέα.

Πρόσφατες μελέτες της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας αναφέρουν ότι το 80-90% του πληθυσμού της χώρας εξυπηρετείται στον ιδιωτικό τομέα, λόγω της ποιότητας, της αρτιότητας και της ταχύτητας εξυπηρέτησης υπηρεσιών υγείας.

Άλλωστε, πρέπει να εκτιμηθεί δεόντως η ανάσχεση της ολοκληρωτικής κατάρρευσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τη χρηματοοικονομική στήριξη και την τεράστια συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα στη χώρα μας που αγγίζει το ύψος του 1 δις από την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ (κουρέματα, στάση πληρωμών, ληξιπρόθεσμες οφειλές, κλπ), με μεγάλο αγώνα επιβίωσης του ατομικού ιατρείου και διατήρησης της ποιότητας υπηρεσιών.

Τέλος, τα θετικά πορίσματα των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών όσον αφορά τα ελεγμένα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια στην Πάτρα πιστοποιούν την έλλειψη παραβατικής συμπεριφοράς στην περιοχή μας και επιβεβαιώνουν με τη σφραγίδα του εξονυχιστικού ελέγχου, την άρτια, τίμια και αξιόπιστη προσφορά υπηρεσιών πρόληψης και διάγνωσης στους πολίτες της Νοτιοδυτικής Ελλάδας.

Εάν υπάρχει ειλημμένη κυβερνητική απόφαση για εξαφάνιση του ιδιωτικού τομέα από το δημόσιο υγειονομικό χάρτη, θα ήταν πιο σωστό και τίμιο να επιλεγεί η ειλικρινής αναγγελία, με τον αντίστοιχο σεβασμό στους χιλιάδες εργαζόμενους (περίπου 800-1000 στην Πάτρα) στο χώρο της ιδιωτικής υγείας που θα δουν το δρόμο της απόλυσης και στους εκατοντάδες ιατρούς που αναγκαστούν να ακολουθήσουν το δρόμο της ξενιτιάς, μικρή προσθήκη στους 10.000 ιατρούς που έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα.

Άννα Μαστοράκου
Πυρηνικός Ιατρός
Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πατρών

4 σχόλια:

  1. Τι περιμένει κανείς από ανθρώπους που δεν έχουν υποβάλλει εαυτόν ποτέ στην ελεύθερη κρίση του κόσμου αλλά αρέσκονται να ασκούν επάγγελμα από την ασφάλεια του κρατικού ιδρύματος... ο άνθρωπος είναι πανάσχετος και από οικονομικά... Εάν κλείσουν 40000 ιατρεία και απολυθούν άλλοι τόσοι ιδιωτικοί υπάλληλοι, που θα τους βολέψει το νεοκομμουνιστικό καθεστώς; Και εάν στο κάτω κάτω πρέπει να δουλεύουν μόνο 30000 δημόσιοι γιατί πρέπει να δουλεύει αυτός και όχι άλλος; Να πάει σπίτι του να πάρει τη θέση του κανένας νεότερος... Δεν κατάλαβα... Κρίνουμε ωραία τους άλλους από την ασφάλεια της δικής μας θεσούλας...;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αν αποφασισει η Πατρα και οχι μονο να κατεβει σε απεργια στον ιδιωτικο τομεα τωρα θα κλονιστει ολοκληρη η κυβερνηση πριν καλα καλα ξεκινησει.....
    και ο μισθωτός υπάλληλος που τωρα βγαζει γλώσσα θα καταλαβει πως ειναι η ιατρικη στον πολεμο χωρις εξετασεις και κρεβατια με αναμονες ημερων κτλ. κτλ.
    και κατι ακομα ...
    πως μπορει να μας πιστοποιήσει την παραγωγικοτητα του και εαν καλος βρισκετε σε αυτη την θεση ο ίδιος..
    παντως συμφωνω σε κατι . ο ιδιωτης να ειναι ιδιωτης και οχι υπαλληλος του καθε ΕΟΠΥΥ...αρκεταααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν έχουν σκοπό να κλείσουν τον ιδιωτικό τομέα, για να χώσουν στο δημόσιο "δικά" τους παιδιά, να ξέρουν οτι θα ξεσπάσει πόλεμος. Δεν θα γίνουν ανεκτές τέτοιου είδους συμπεριφορές και ούτε θα αφήσουμε να καταδικάσουν τις οικογένειές μας στην πείνα. ΑΡΚΕΤΑ!!! Αν ήθελα να υπογράψω τη θανατική μου καταδίκη θα ψήφιζα πάλι ΝΔ. Επομένως ας "ΡΑΨΟΥΝ" το στόμα τους οι νεοκομουνιστές, τεμπέληδες που εκφέρουν το λόγο του "Νέρωνα" και να σεβαστούν όλους όσους ψήφισαν την νέα κυβέρνηση. Αει στα τσακίδια με τον κάθε παρλαπίπα!!! Ο λαός δε θα αντέξει άλλες αδικίες. Έχουμε υπερβεί τα όριά μας εδώ και καιρό και κάνουμε υπομονή μέχρι να λειτουργήσει ομαλά η κυβέρνηση προσευχόμενοι ολόψυχα να τα καταφέρουν στις διαπραγματεύσεις τους με την Ευρώπη!! Στο διαστημα αυτό οι κομουνιστο-συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ καλά θα κάνουν επιεικώς να το ΒΟΥΛΩΣΟΥΝ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κυρία Μαστοράκου αν ξέρετε κάτι που εμείς δεν ξέρουμε ? Να μας ενημερωσετε και να μας κινητοποιήσετε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή