Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Η υγεία στα τάρταρα: Ούτε ένας Παιδίατρος στις Κλινικές Τρικάλων & Καρδίτσας



Την δραματική κατάσταση της δημόσιας υγείας στους Νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας, όπου όλο το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Φεβρουαρίου δεν υπήρχε εφημερεύων Παιδίατρος στις Παιδιατρικές Κλινικές, καταγράφει ο Βουλευτής Τρικάλων και μέλος της Γραμματείας του τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σάκης Παπαδόπουλος. 

Και αυτό συνέβη, διότι οι εφημερεύοντες Παιδίατροι ασθένησαν και έτσι, τα επείγοντα περιστατικά διακομίστηκαν στις εφημερεύουσες Παιδιατρικές Κλινικές του Γενικού νοσοκομείου ΛΑΡΙΣΑΣ και του πανεπιστημιακού νοσοκομείου ΛΑΡΙΣΑΣ.

Καθόλου τυχαία η εξέλιξη αυτή, όπως αναφέρει ο βουλευτής, εξηγώντας, ότι «Από το Καλοκαίρι επισημαίνεται ότι οι Παιδιατρικές Κλινικές της Θεσσαλίας, αλλά και όλης της 5ης Υ.Π.Ε. έχουν ερημώσει από ιατρικό δυναμικό και ταυτόχρονα ελλείψεις Παιδιάτρων έχουμε και στα Κέντρα Υγείας και στις Μονάδες του Π.Ε.Δ.Υ.

Όμως η Κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ έδειχνε αβάσταχτη ελαφρότητα. Ο κ.Βορίδης ανακοίνωνε προσλήψεις 1500 γιατρών ΕΣΥ και 2500 νοσηλευτικού προσωπικού, χωρίς εγγραφή αντίστοιχων πιστώσεων και με δραματικές περικοπές στους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων για το σύνολο των λειτουργικών τους αναγκών. Παράλληλα, στις προσλήψεις επικουρικών γιατρών, ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΝ ΟΥΤΕ 1 ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ και της ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Και συνεχίζει ο κ. Παπαδόπουλος: «Να μιλήσουμε για ευθύνες ; Σε ποιους ; Σε κείνους που παρά τη καταφανή λαϊκή αποδοκιμασία τους, ακόμη και τώρα ισχυρίζονται ότι «η Ελλάδα κινδυνεύει να πέσει στα βράχια από τη νέα Κυβέρνηση», χωρίς να αναλαμβάνουν ευθύνες για την υπερχρέωση, την ταπείνωση, τη κοινωνική βαρβαρότητα, την αθλιότητα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας που παρέδωσαν;»

Τώρα οι ευθύνες όμως βρίσκονται σε μας, καταλήγει ο βουλευτής, προσθέτοντας, ότι «Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις μέσα στη τραγική κατάσταση, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα σωστής ιεράρχησης των δαπανών, ώστε η δέσμευσή μας για ελεύθερη-δωρεάν πρόσβαση όλων στις δημόσιες δομές υγείας, να συνοδευτεί από επείγουσες προσλήψεις, αναστήλωση του ΕΣΥ, τεκμηριωμένο σχεδιασμό της Ανοικοδόμησης ολοκληρωμένου Δημόσιου Συστήματος πρόληψης, πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, περίθαλψης, αποκατάστασης».

Πράγματι, η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση του ΕΣΥ αλλά και του ΠΕΔΥ είναι δραματική και αυτό τουλάχιστον που επισημαίνει με έμφαση η νέα κυβέρνηση, είναι πως θα γίνουν προσλήψεις αλλά αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Πάντως ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας την Παρσκευή στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ επεσήμανε ότι για την αποτελεσματικότερη δυνατή αποτύπωση των αναγκών της χώρας σε ανθρώπινο προσωπικό, οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να επικαιροποιήσουν τις λίστες και να καταγράψουν τα προβλήματα και τις ελλείψεις σε όλες τις δομές.

Για τον λόγο αυτό, ο κ. Ξανθός επανέλαβε ότι η ηγεσία επεξεργάζεται ένα σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης προκειμένου να διασφαλισθεί το προσωπικό που υπηρετεί στο σύστημα και αφετέρου, να δοθεί παράταση στις συμβάσεις. Μάλιστα είναι ελπιδοφόρο που ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ανακοίνωσε ότι έρχονται προσλήψεις έστω και λίγες στο προσεχές διάστημα. Συγκεκριμένα, έρχονται προσλήψεις 1.000 νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού και 700 ακόμη προσλήψεις γιατρών του ΕΣΥ, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη από προηγούμενες κρίσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου