Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Πρόταση για αλλαγές στο ΠΕΔΥ ζητεί από ομάδα εμπειρογνωμόνων ο νέος υπουργός Υγείας

Για να λειτουργήσουν αξιοπρεπώς τα Κέντρα Υγείας του ΠΕΔΥ, το υπουργείο Υγείας πρέπει να εξασφαλίσει περισσότερους από 1.000 επιπλέον γιατρούς.

ΙΑΤRONET

Αλλαγές αναμένονται το επόμενο διάστημα στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ).

Ο νέος υπουργός Υγείας προχωρεί στη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η οποία θα καταθέσει τις επόμενες εβδομάδες τις προτάσεις της για το “νέο ΠΕΔΥ”.

Με βάση τις προτάσεις αυτές, ο κ. Κουρουμπλής θα καταθέσει – το αμέσως επόμενο διάστημα – σχέδιο νόμου στη Βουλή.

Το ΠΕΔΥ αποτελείται από τα Κέντρα Υγείας και τα πρώην πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ, τα οποία πέρασαν στην αρμοδιότητα του ΕΣΥ.

Οι σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό δυναμικό, όμως, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη τη λειτουργία του.

Ενδεικτικό είναι ότι στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ υπηρετούσαν περίπου 5.000 γιατροί. Με τη συγκρότηση του ΠΕΔΥ, οι 2.700 αποχώρησαν.

Καθίσταται σαφές ότι οι 2.300 εναπομείναντες δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού, δεδομένου ότι στις δομές του ΠΕΔΥ δεν έχουν πρόσβαση μόνον οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, αλλά το σύνολο των πολιτών, ασφαλισμένοι και μη.

Για να λειτουργήσουν αξιοπρεπώς τα Κέντρα Υγείας του ΠΕΔΥ, το υπουργείο Υγείας πρέπει να εξασφαλίσει περισσότερους από 1.000 επιπλέον γιατρούς, που με τα σημερινά δημοσιονομικά δεδομένα είναι από δύσκολο έως πολύ δύσκολο.

Επικουρικοί

Ως εναλλακτικό τρόπο κάλυψης των κενών αξιοποιεί τους επικουρικούς γιατρούς, οι οποίοι προσλαμβάνονται στο ΕΣΥ με συγκεκριμένη θητεία.

Η σημερινή πολιτική ηγεσία, ωστόσο, έχει δεσμευτεί για αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας και η στελέχωση του ΠΕΔΥ αποτελεί μονόδρομο, εάν θέλει να είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της.

Στην περίπτωση που αποδώσει το εγχείρημα, θα υπάρξει σημαντική ανακούφιση και των νοσοκομείων, τα οποία σηκώνουν σήμερα μεγάλο βάρος των αναγκών πρωτοβάθμιας φροντίδας, με τα εξωτερικά τους ιατρεία.

Δ.Κ.

1 σχόλιο:

  1. ΟΛΟ ΝΕΟ ΠΕΔΥ...ΑΛΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΟΗΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ, ΚΛΕΙΣΑΝ ΤΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥΣ,ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΥΛΙΚΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΣΤΑ ΠΕΔΥ.ΕΛΛΕΙΨΗ ΥΛΙΚΩΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!!!!ΕΛΛΕΙΨΗ ΥΟΠΔΟΜΩΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!!! ΑΛΛΑ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΥΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΜΑΖΙ ... ΜΕ ΤΑ ΚΟΡΟΙΔΑ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ Ο ΒΑΘΜΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΠΑΛΙ.... ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΦΥ. ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή