Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Φαρμακοποιοί εναντίον φαρμακευτικών εταιρειών



Βαριές καταγγελίες σε βάρος Φαρμακευτικών Εταιρειών για πρακτικές που μετέρχονται έναντι Φαρμακείων και ασθενών, από τον αντιπρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Με ένα 8σελιδο κείμενο, το οποίο έχει αποσταλεί προς επίδοση και πρωτοκόλληση στις αρμόδιες αρχές, ζητά παρέμβαση εντός 10 ημερών για όσα καταγγέλλει κι αφορούν σε «αυθαίρετες, καταχρηστικές και κερδοσκοπικές πρακτικές» πολυεθνικών του φαρμάκου, ο αντιπρόεδρος του ΦΣΑ/ΠΦΣ Γιάννης Δαγρές.

Ο καταγγέλλον κάνει λόγο για παράνομες πρακτικές που μετέρχονται πολυεθνικές εταιρείες μαζικά και σε πανελλαδικό επίπεδο - σε βάρος των φαρμακείων - , υποβαθμίζοντας την πρόσβαση του Έλληνα ασθενή στο φάρμακο κι «αρπάζοντας» επιπλέον χρήματα με την πυγμή και τον πειθαναγκασμό από τα φαρμακεία. Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος του ΦΣΑ/ΠΦΣ μιλάει για την ύπαρξη ενός συμπληρωματικού καναλιού τροφοδοσίας των Φαρμακείων/ασθενών, εκείνου των εμπορικών τμημάτων των Φαρμακευτικών Εταιρειών, που προμηθεύουν απευθείας αλλά με καθυστέρηση τα Φαρμακεία, παράλληλα με τις Φαρμακαποθήκες που είναι το κύριο και επίσημο κανάλι.

Οι εταιρείες «επιδίδονται σε επιβολή υποχρεωτικής συναγοράς (από τα Φαρμακεία) έτερων φαρμάκων ή μεγαλύτερων ποσοτήτων των ζητούμενων φαρμάκων με το ζόρι, επί ποινή άρνησης προμήθειας φαρμάκων... με τον ισχυρισμό ότι κάποιες φαρμακαποθήκες επανεξάγουν φάρμακα κι έτσι δεν τα διαθέτουν στα φαρμακεία και κατ’ επέκταση στον κόσμο», τονίζει ο αντιπρόεδρος του ΦΣΑ/ΠΦΣ. Σημειώνει, παράλληλα, ότι το αποτέλεσμα είναι μια «αδικαιολόγητη αιμορραγία στα φαρμακεία, υπό τύπον άτυπου και ανορθόδοξου χαρατσιού υπέρ εταιρειών, στερώντας τους απαραίτητη ρευστότητα και προκαλώντας σοβαρή αποδιοργάνωση στη λειτουργία τους, κάτι που φυσικά έχει ανησυχητικότατου μεγέθους αρνητική αντανάκλαση στην ομαλή τροφοδοσία του ελληνικού πληθυσμού σε φάρμακα».

Ο Γιάννης Δαγρές υπογραμμίζει πως η πρακτική του εκβιασμού προς πειθαναγκαστική συναγορά, αν και υφέρπει διαχρονικά έχοντας οδηγήσει σε τιμωρία τους υπαίτιους αρκετές φορές στο παρελθόν, τους τελευταίους μήνες έχει πάρει χαρακτήρα πανδημίας. «Τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα ήταν ανέκαθεν παράνομη και ποινικά κολάσιμη... πλην όμως και κατά παγκόσμια πρωτοτυπία, με τον Αγορανομικό Κώδικα που επέβαλλε η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης το 2013... κατέστη νομότυπη... καθιστώντας όλα τα φαρμακεία ομήρους των ορέξεων των φαρμακευτικών εταιρειών», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Για όσα καταγγέλλει, ο αντιπρόεδρος του ΦΣΑ/ΠΦΣ, υποστηρίζει ότι περιέχουν ακριβή, αναλυτικά, συγκεκριμένα και επώνυμα στοιχεία/τεκμήρια για τη δράση των Φαρμακευτικών Εταιρειών (20 στοιχεία/τεκμήρια επισυναπτόμενα για την ώρα), τα οποία έχουν ήδη αποσταλεί στις Αρμόδιες Αρχές. Ο ίδιος, άλλωστε, σημειώνει πως το θέμα απασχόλησε την πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (29-1-15).

Καταλήγοντας ο κ. Δαγρές ζητάει να μάθει από τα συναρμόδια υπουργεία:
Εάν η επιβολή συναγοράς είναι νομότυπη ή παράνομη και βάσει ποιας νομοθεσίας;
Εφόσον είναι παράνομη, πώς προστατεύονται οι Φαρμακοποιοί και πού μπορούν να κάνουν τις καταγγελίες τους;
Εφόσον έχει νομική κάλυψη, πότε και με ποιο τρόπο προτίθενται να αποκαταστήσουν τη νόμιμη προστασία των Φαρμακείων;
Στην περίπτωση που ισχύει, με ποιους τρόπους θα εξαλειφθεί το νοσηρό φαινόμενο, σε βάρος Φαρμακείων/ασφαλισμένων;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου