Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Παν. Κουρουμπλής: «Υποανάπτυκτος φιλελευθερισμός» η κατάσταση της Υγείας στην Ελλάδα



«Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη όσον αφορά την ιδιωτική δαπάνη υγείας». Αυτό τόνισε με έμφαση ο υπουργός Υγείας, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, στην πρωινή εκπομπή του Mega αναφορικά με το θέμα της μη κάλυψης των νοσηλίων στις ιδιωτικές κλινικές από το Δημόσιο.

Χαρακτήρισε μάλιστα την κατάσταση στην Ελλάδα «υποανάπτυκτο φιλελευθερισμό».

Ο υπουργός δεν παρέλειψε να διευκρινίσει πως το ζήτημα των νοσηλίων στις ιδιωτικές κλινικές είναι «μια ιδέα που επεξεργαζόμαστε, καθώς δεν έχουμε πάρει ακόμη απόφαση».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο υπουργός δήλωσε επίσης «Στην πατρίδα μου δεν λειτουργεί ένας νέος μαγνητικός τομογράφος. Ποιος ωφελείται από αυτό;», προσθέτοντας ότι όλα αυτά τα χρόνια «βολεύτηκαν οι ιδιωτικές ασφαλίσεις». Όταν λοιπόν κάποιος έχει ιδιωτική ασφάλιση, γιατί να πληρώνει το κράτος;

Ωστόσο, όπως διευκρινίζουν στο Newsbomb.gr κύκλοι του υπουργείου Υγείας, «το κόστος πρέπει να βαρύνει πρώτα τις ιδιωτικές ασφαλιστικές και μετά τον ΕΟΠΥΥ, όχι τους πολίτες». Συγκεκριμένα, δεν υπάρχει διακοπή ή κατάργηση της συμμετοχής του ΕΟΠΥΥ στα νοσήλια ασφαλισμένων στις περιπτώσεις που ο ασθενής παραπέμπεται από δημόσιο νοσοκομείο σε ιδιωτικό. Για τα περιστατικά δε, για τα οποία προσφέρεται περίθαλψη από τα δημόσια νοσοκομεία όμως ο ασφαλισμένος έχει και ιδιωτική ασφάλιση και επιλέγει ιδιωτική κλινική, με τη συμμετοχή θα επιβαρύνεται πρώτα η ιδιωτική ασφαλιστική και στη συνέχεια ο ΕΟΠΥΥ. Σήμερα, ισχύει το αντίθετο, τονίζει το υπουργείο Υγείας.

Πάντως, η εξαγγελία εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας και όχι στον άμεσο, καθώς απαιτείται ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να καταπολεμηθούν οι δυσλειτουργίες των δημόσιων νοσοκομείων, όπως οι τεράστιες λίστες αναμονής, μέσω προσλήψεων αναγκαίου προσωπικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου