Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Ακυρώνει ο Κουρουμπλής διαγωνισμό του Άδωνι


Ένα διαγωνισμό, ο οποίος προκηρύχτηκε επί Άδωνι, ετοιμάζεται σύμφωνα με πληροφορίες να ακυρώσει ο υπουργός Υγείας Παναγιώτηςς Κουρουμπλής με το σκεπτικό ότι το κόστος είναι υπέρογκο και δεν εντάσσεται στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης!

Γράφει: Αιμίλιος Νεγκής - VIRUS.COM.GR

Ο διαγωνισμός προκηρύχτηκε το Μάρτιο του 2014 και είχε τίτλο: «Μηχανισμός Υποστήριξης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ». Και τότε είχαμε γράψει ότι επρόκειτο για μία προκλητική κίνηση με υπέρογκο προϋπολογισμό και γενικόλογη περιγραφή...

Ενώ λοιπόν το ελληνικό κράτος βιώνει τη χειρότερη οικονομική κρίση από της συστάσεως του, κάποιοι ετοιμάζονταν να δώσουν για... μελέτες 3,9 εκατ. ευρώ! Ουσιαστικά, ήθελαν να προσλάβουν σύμβουλο, ο οποίος θα αναλάμβανε να εκπονήσει μελέτες για την αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ.

Μάλιστα, η διάρκειά του έργου θα ήταν 12 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Δηλαδή, κάποιοι θα ελάμβαναν περίπου 4 εκατ. για δουλειά ενός έτους! Ποιο θα ήταν το έργου του αναδόχου:

  • Η ανάλυση των επιμέρους σταδίων και εξειδίκευση της μεταρρύθμισης, για τον καθορισμό ολοκληρωμένου συστήματος παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
  • Η εκπόνηση προτάσεων για την οργανωτική ανασυγκρότηση και υποστήριξη των Υγειονομικών Περιφερειών
  • Ο προσδιορισμός προϋπολογισμού και χρηματοδότησης του νέου συστήματος
  • Ο καθορισμός διαδικασιών για τη μεταφορά από την Α’ βάθμια Φροντίδα Υγείας στη Β’ βάθμια
  • Η κατάθεση προτάσεων για την αναβάθμιση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού και την εκπαίδευση γενικών ιατρών, παθολόγων και παιδιάτρων ως οικογενειακών ιατρών.
Ακόμη, ο ανάδοχος αφού θα κατέγραφε αναλυτικά την υφιστάμενη κατάσταση και τις τρέχουσες ανάγκες του ΕΟΠΥΥ θα εκπονούσε ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την αναδιοργάνωση του, βασιζόμενος σε διεθνή πρότυπα με σκοπό την πλήρη ανταπόκριση του Οργανισμού στο νέο ρόλο του.

Εδώ αναρωτιέμαι: Αν ήταν να κάνει όλα αυτά ο ανάδοχος, οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ, τι θα έκαναν; Αν είναι ανίκανες να εκπληρώσουν το ρόλο τους, ας το κλείσουν το μαγαζί... Και ξέρετε ποιος θα αξιολογούσε το έργο του αναδόχου; Οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας!

Αναρωτιέμαι επίσης και για κάτι άλλο: Μα καλά δεν έχουμε συνάψει συμφωνία με το Γερμανικό κράτος και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για υποστήριξη στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και στον ΕΟΠΥΥ; Δεν έχουν εγκριθεί 15 εκατ. ευρώ για την "υποστήριξη";

Πόσα χρήματα τελικά έλαβαν οι Γερμανοί; Τι έχουν παραδώσει; Ποιος υπέγραψε για την παραλαβή; Κύριε Κουρουμπλή δώστε στη δημοσιότητα όλα τα έγγραφα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου