Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Κουρουμπλής: ‘’Ελβετία του νότου’’ η Ελλάδα με παραγωγή φαρμάκων



Στην αναπτυξιακή διάσταση του κλάδου του φαρμάκου, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Παν. Κουρουμπλής σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας.

Της Άννας Παπαδομαρκάκη - iatronet

Στη δυνατότητα της Ελλάδας να γίνει η «Ελβετία του νότου» από πλευράς παραγωγής φαρμάκων, σε αντιδιαστολή προς τις καταστροφικές ρυθμίσεις που έφερε το μνημόνιο στη χώρα, αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

Ο κ. Κουρουμπλής, υπογράμμισε ότι «οι συνταγές που μας επιβλήθηκαν, αποδείχθηκαν καταστροφικές. Σήμερα γίνεται μια προσπάθεια να υπάρξει ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, να τροχοδρομήσει η ελληνική οικονομία σε υγιείς βάσεις εξόδου από την κρίση.

Όχι «ανεργιογόνο» ανάπτυξη, αλλά ειλικρινή ανάπτυξη που θα προσφέρει πραγματική προστιθέμενη αξία στον τόπο. Αυτή η ανάπτυξη λέγεται παραγωγή φαρμάκων στην Ελλάδα. Ο κλάδος μπορεί να παντρέψει την τεχνογνωσία με το πλούσιο επιστημονικό δυναμικό που εγκαταλείπει την Ελλάδα. Υπάρχουν τα Πανεπιστήμια και πολύ σημαντικά ερευνητικά κέντρα, που τρία από αυτά, συγκαταλέγονται μεταξύ των 20 καλύτερων ερευνητικών κέντρων του κόσμου».
«Γιατί λοιπόν δεν μπορεί η Ελλάδα να γίνει η Ελβετία του νότου στο φάρμακο;», διερωτήθηκε ο υπουργός και υποσχέθηκε σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα και έναρξη διαλόγου για τη διαμόρφωση του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο πρόεδρος της ΠΕΦ κ. Θ. Τρύφων αναφερόμενος στις καταστροφικές συνέπειες του μνημονίου, έκανε λόγο για λάθος εξίσωση, λάθος συμφωνίες και λάθος εφαρμογή τους που είχε καταστροφικά αποτελέσματα.
Συγκεκριμένα καταμέτρησε μείωση των θέσεων εργασίας κατά 30%, ανεργία 12.000 οικογενειών, που είχε αποτέλεσμα την απώλεια του κράτους πάνω από 200 εκ. ευρώ από φορολόγηση, αύξηση των επιδοτήσεων ανεργίας στα 30 εκ. ευρώ το 2014 και αποσπασματική πολιτική στην υγεία με αποτέλεσμα την τραγική συρρίκνωση του κλάδου, καθώς από τα μέτρα που επιβλήθηκαν η περιστολή ήρθε κατά 80% από μειώσεις τιμών και μόλις 20% από διαρθρωτικά μέτρα.

Ο κ. Τρύφων δήλωσε πως η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να καλύψει το 70% των αναγκών για φάρμακο στη χώρα, και δεσμεύθηκε πως αν αυξηθεί το μερίδιο αγοράς από 20-25% που είναι σήμερα, στο 40-45%, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα αυξήσεις τις θέσεις εργασίας, καθώς και τις δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη. Όμως τόνισε πως οι χαμηλές τιμές αναφοράς, εμποδίζουν τις εξαγωγές που αποτελούν οξυγόνο για τη χώρα μας. Για αυτό ζήτησε επαναξιολόγηση των ασφαλιστικών τιμών των φαρμάκων καθώς και ενιαίο rebate που να μην είναι εξοντωτικό.

Χαιρετίζοντας ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ κ. Δ. Δέμος έκανε λόγο για φοροεπιδρομή και απώλεια θέσεων εργασίας, σημειώνοντας πως η προηγούμενη κυβέρνηση έχασε το στοίχημα γιατί δεν φρόντισε να αναπτυχθούν νέες επιχειρήσεις για να ανεβάσουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας και κατέληξε πως το γενόσημο φάρμακο είναι η λύση του προβλήματος.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος κ. Βασ. Κάτσος αναφέρθηκε στη δυναμική της ελληνικής παραγωγής, που αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης και χαρακτήρισε την ελληνική φαρμακοβιομηχανία ως «τελευταία ελπίδα του βιομηχανικού ιστού της χώρας», γι ανα καταλήξει ότι η «αποτυχία στόχων, ισοδυναμεί με αποτυχία όλων». Και δήλωσε τη δέσμευση των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών για προτάσεις που μπορούν να φέρουν το ελληνικό φάρμακο στη θέση του μεγαλύτερου εξαγωγικού προϊόντος της χώρας, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων παραμένουν εδώ, είναι εμφανή, όπως και οι επενδύσεις τους
Χαιρετίζοντας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) κ. Κων. Φρουζής δήλωσε τη στήριξη της φαρμακοβιομηχανίας στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σημείωσε όμως ότι οι μέχρι τώρα πολιτικές στηρίχθηκαν στη συρρίκνωση του κλάδου και στη μείωση των δαπανών στο 4,2% του ΑΕΠ, όταν ο στόχος της τρόικας ήταν στο 6% του ΑΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου