Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Τα Ασφαλιστικά Ταμεία έχουν ρευστό - Γιατί δεν δίνουν άραγε και στον ΕΟΠΥΥ;



Την ικανοποιητική πορεία των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας, όσον αφορά στη ρευστότητά τους, ανέδειξε την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Δημήτρης Στρατούλης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Και είναι πράγματι μια ηλιαχτίδα η είδηση αυτή, μεσούσης της δύσκολης κατάστασης που βιώνουμε, αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό των 11 δισ. ευρώ μέχρι τον Ιούνιο, με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη πλέον η κυβέρνηση, μόλις ένα μήνα από την εκλογή της.

Ο κ. Στρατούλης τόνισε ότι τόσο το ΙΚΑ όσο και το ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης) καταγράφουν σημαντικά έσοδα και πλεόνασμα.
Συγκεκριμένα, το ΙΚΑ εμφανίζει έσοδα της τάξεως των 958 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, ένας μήνας ο οποίος μάλιστα ήταν η «καρδιά» της προεκλογικής περιόδου, ενώ και ο Φεβρουάριος, σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, η εκτίμηση είναι ότι θα πάει ακόμη καλύτερα.

Αναφορικά δε με τον ΕΤΕΑ, εμφανίζει πλεόνασμα της τάξης των 106 εκατ. ευρώ. Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν μεταξύ άλλων επιπλέον καλούς λόγους, για τους οποίους δεν πρόκειται για γίνει καμία νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων, υπογράμμισε με έμφαση ο κ. Στρατούλης.

Φυσικά, από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και προβληματικά Ταμεία, όπως αυτό του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) το οποίο βρίσκεται στο κόκκινο. Η κυβέρνηση θα πάρει τα αναγκαία μέτρα, σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, προκειμένου να διευκολυνθούν οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και να υπάρξει αποποινικοποίηση των οφειλών τους προς τα ασφαλιστικά τους ταμεία.

Και ακριβώς στο σημείο αυτό, πραγματικά είναι να απορεί κάποιος γιατί ενώ κάποια Ταμεία εμφανίζουν ικανοποιητική ρευστότητα, δεν αιμοδοτούν αντίστοιχα με εισφορές τον ταλαίπωρο ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα ο Οργανισμός να βρίσκεται στα όριά του, καθώς ο προϋπολογισμός έχει μειωθεί δραματικά και αφετέρου τα ασφαλιστικά ταμεία δεν καταθέτουν εισφορές. Συνέπεια της κατάστασης αυτής, είναι στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ τον Ιανουάριο να μην έχει μπει ούτε ένα ευρώ. Και φυσικά κάπως έτσι εξηγείται και το τεράστιο έλλειμμα του Οργανισμού, το οποίο αγγίζει πλέον τα 900 εκατ. ευρώ.

Να θυμίσουμε ότι το ζήτημα αυτό είχε συζητηθεί ευρέως στις 6 Φεβρουαρίου μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου και συγκεκριμένα του υπουργού κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, του αναπληρωτή υπουργού κ. Ανδρέα Ξανθού, του προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρη Κοντού και του διοικητή του ΙΚΑ κ. Ροβέρτου Σπυρόπουλου.

Εάν η ρευστότητα για τα ασφαλιστικά ταμεία είναι μονόδρομος, όπως αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το ίδιο μονόδρομος θα πρέπει να είναι και η ρευστότητα του ΕΟΠΥΥ και επομένως ο νέος πρόεδρός του –που αναμένεται να αντικατασταθεί από ημέρα σε ημέρα– θα έχει πολύ δουλειά μπροστά του. Θα πρέπει να βάλει πολύ βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο και να διεκδικήσει τις εισφορές από τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά ταυτόχρονα να διεκδικήσει και κρατική χρηματοδότηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου