Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Συνδεσμος Εργαστηριακων Ιατρων ΣΥΝ.ΕΡΓΑΣ.ΙΑ: Θέματα προς συζήτηση με το υπουργείο

02/02/2015

Οι κεντρικοί άξονες πάνω στους οποίους θα θέλαμε να κινηθεί η συζήτηση κατά τη συνάντηση μας είναι οι εξής :

Επικρατεί πλήρης απαξίωση των εργαστηριακών ιατρών. Παρόλο που έχουμε υπηρετήσει 1 έτος σε αγροτικό ιατρείο και κάνουμε 5 έτη ειδικότητας δεν μας δίνεται δικαίωμα ιατρικής επίσκεψης και συνταγογραφησης. Μάλιστα οι βιοπαθολόγοι (μικροβιολόγοι) και οι πυρηνικοί ιατροί έχουν ασκηθεί για 1 έτος στην Γενική Παθολογία περισσότερο από αυτό των γενικών ιατρών!. Ζητούμε δικαίωμα ιατρικής επίσκεψης για την λήψη και μελέτη ιστορικού και την αναλυτική ιατρική γνωμάτευση που δίδουμε καθώς και συνταγογραφησης απλών φαρμάκων, σκιαγραφικών και συμπληρωμάτικων εξετάσεων (εφόσον τεκμηριώνεται επιστημονικά η αναγκαιότητα τους).

Οι έμποροι του χώρου της υγείας έχουν σήμερα την δυνατότητα να ιδρύουν ιατρικές εταιρείες, αλυσίδες παραρτημάτων και να «νοικιάζουν» άδειες εργαστηριακών ιατρών. Η θέση μας είναι ότι ποσοστό >51% των ιατρικών εταιρειών θα πρέπει να ανήκει σε ιατρούς και την επιστημονική υπευθυνότητα θα πρέπει να την έχει ιατρός που εργάζεται στην εταιρία. Επιπρόσθετα να τεθεί όριο εξετάσεων που μπορεί ημερησίως να γνωματεύει ένας ιατρός. Τέλος όλες οι απαντήσεις απεικονιστικών να είναι υποχρεωτικά γνωματευμένες.

Θα πρέπει να επανέλθουν τα πληθυσμιακά κριτήρια ή/και να θεσπιστούν κανόνες που θα περιορίζουν την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση νέων μαγνητικών και αξονικών τομογράφων.

Από γενέσεως του ΕΟΠΥΥ μειώθηκαν οι καθηλωμένες απο το 1991 τιμές αποζημίωσης των εργαστηριακών εξετάσεων ενάντια σε απόφαση του ΣτΕ που προέβλεπε αύξηση τους. Οι τιμές αυτές μειώθηκαν περαιτέρω το 2013 με το μέτρο του rebate (κλιμακωτή έκπτωση ανάλογα με το τζίρο) και το τελείως ληστρικό μέτρο του claw back. Αυτο οδήγησε στο να υποστούμε για δυο συνεχείς χρόνιες “κούρεμα” στην αποζημίωση μας κατά ±50% λόγω υπέρβασης του προϋπολογισμού για την οποία όμως μόνο εμείς δεν ευθυνόμαστε , καθώς λόγω της σύμβασης μας είμαστε υποχρεωμένοι να εκτελέσουμε κάθε παραπεμπτικό που φτάνει στα χέρια μας, χωρίς να υπάρχει ο παραμικρός έλεγχος στην “πηγή” δηλαδη στη φάση της έκδοσης του παραπεμπτικου απο τον κλινικό γιατρό. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν τρόποι άρσεως της μεγάλης αδικίας είτε με επιστροφή των κουρεμάτων είτε με σταδιακή αποπληρωμή και συμψηφισμό. Πιστεύουμε ότι η τιμή αποζημίωσης του ΦΕΚ του 1991 είναι η ελάχιστη για την βιωσιμότητα του μικρού εργαστηρίου και γιαυτό ζητούμε την κατάργηση του μέτρου του claw back από 1/1/2015. Θα θεωρούσαμε αποδεκτό το μέτρο του rebate εφόσον σχεδιαστεί με λογικές κλιμακώσεις και δεν καταδικάζει το μικρό και μεσαίο εργαστήριο.

Τον Αύγουστο του 2014 ψηφίστηκε ΦΕΚ που προβλέπει πάγιο αίτημα των μικρών
εργαστηριών, δηλαδή καθιέρωση πλαφόν αλλά με τελείως ανέντιμο εκ μέρους της πολιτείας τρόπο το πλαφόν μας ανακοινώθηκε 11/12/2014 , με αναδρομική ισχύ από 1/1/2014 εως 31/12/2014 δηλαδή λίγο πριν την εκπνοή του του. Για το 2015 είναι ασαφές αν ισχύει και αυτή την στιγμή δουλεύουμε σε «θολό» τοπίο. Ζητούμε άμεση εφαρμογή δικαίου πλαφόν ανά ιατρό για την συγκράτηση των δημοσίων δαπανών για εξετάσεις.

Από το 2013 επίσης μας επιβλήθηκε ο θεσμός του ελέγχου από ΙΕΕ οι οποίες επιλεχθησαν με άγνωστα κριτήρια και τις οποίες καλούμαστε να πληρώσουμε , εμείς οι ίδιοι οι πάροχοι προκειμένου να εκκαθαριστούν οι δαπάνες μας και χωρίς να έχουμε καμία απολύτως ενημέρωση για τα κριτήρια με βάση τα οποία θα γίνει αυτός ο έλεγχος. Εκβιαστικά μας έχει παρακρατηθεί το 10% των υποβολών μας για τον σκοπό αυτό. Ζητούμε ο έλεγχος να γίνει από το κράτος (όπως έχει υποχρέωση να το κάνει) και να μας αποδοθεί το 10% που παρακρατήθηκε.

Τα τελευταία χρόνια έχει υποκατασταθεί η παροχή δημόσιας υγείας στο σκέλος των διαγνωστικών εξετάσεων από ιδιώτες σε ποσοστό >80%. Αυτό είναι μια στρέβλωση που πρέπει να αποκατασταθεί. Τις διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων θα πρέπει να τις αναλάβουν οι δημόσιες δομές και μόνο για εξετάσεις που δεν μπορούν να γίνουν εκεί σε εύλογο χρονικό διάστημα να απευθύνονται σε ιδιώτες. Στην τελευταία περίπτωση θα κόβεται απόδειξη με τιμή ΦΕΚ1991 την οποία ο ασφαλισμένος θα καταθέτει στο ταμείο του για να αποζημιωθεί ή θα εκτελείται με ηλεκτρονικό παραπεμπτικό το οποίο όμως να αποζημιώνεται στο ακέραιο Δυστυχώς επειδή το κράτος μας οφείλει ληξιπρόθεσμα του 2011, 10% του 2012, 4 μήνες + 10% του 2013, 6 μήνες + 10% του 2014, δεν υπάρχει δυνατότητα πίστωσης γιατί απλά υπάρχουν χρέη αντί για ρευστότητα στα εργαστήρια μας.

Δεν υπάρχει κατώτατη τιμή στις διαγνωστικές εξετάσεις με αποτέλεσμα σήμερα ένας ασφαλισμένος να έρχεται με παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ πληρώνοντας πχ 0,43 ευρώ για μια γενική αίματος ή 0,36 ευρώ για μια ακτινογραφία κατά γόνυ άρθρωσης. Αυτό αποτελεί εξευτελισμό για τους ιατρούς και καθιστά ζημιογόνα την εξέταση (χρέωση 1,65 ευρώ ενώ σε δημόσια νοσοκομεία κοστίζει στο κράτος κατά μέσο όρο 4.88). Θα πρέπει άμεσα να θεσπιστεί αξιοπρεπής κατώτατη τιμή στις εξετάσεις.

Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα κατά της προκλητής ζήτησης όπως και της αντιποίησης επαγγέλματος (πχ εκτέλεση υπερήχων από γιατρούς χωρίς άδεια από το ΚΕΣΥ, μικροβιολογικών εξετάσεων από γυναικολόγους κλπ).

Αυτά και άλλα πολλά θέματα απασχολούν τον κλάδο των εργαστηριακών ιατρών και ελπίζουμε ότι σε πνεύμα κατανόησης θα μπορέσουμε να τα συζητήσουμε από κοντά.


ΤΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ (ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣ-ΙΑ)

Η προσωρινή διοίκηση του Συν.Εργασ.Ια
1. Γεωργαλής Νίκος, Ακτινολογος Πρόεδρος
2. Πανάγος Πέτρος, Βιοπαθολόγος Αντιπρόεδρος
3. Βρεττάκος Πέτρος, Ακτινολογος Ταμίας
4. Ρούτσιας Ιωάννης, Βιοπαθολόγος Γενικός Γραμματέας
5. Γερουκης Ηλιας, Ακτινολογος Ειδικός Γραμματέας
6. Αμπατζής Πολύδωρος, Ακτινολόγος Σύμβουλος
7. Τερζίδου Φωτεινή, Ακτινολόγος Σύμβουλος

5 σχόλια:

  1. Τα μισά από αυτά να γίνουν θα είναι θαύμα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάντως αν λυθούν όλες οι συμβάσεις τώρα με τον ΕΟΠΥΥ μόνο καλό θα μας κάνει.
    Μήπως αντί για νέες συμβάσεις απαιτήσουμε να μην γίνει καμία....?
    Να εκτελούνται τα παραπεμπτικά μόνο στο δημόσιο....
    ΜΟΝΟ ΩΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗ ΤΟΣΗ ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΣΑΦΕΣΤΑΤΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΙΔΙΩΣ ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ.ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΙΕΣΤΙΚΟΙ ΔΙΟΤΙ ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ.ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ,ΧΡΩΣΤΑΜΕ ...ΕΙΜΑΣΤΕ ΝΕΟΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΙΛΑΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΕΗ.Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΞΕΦΤΙΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το κείμενο στα περισσότερα σημεία είναι στη σωστή κατεύθυνση. Υπάρχουν όμως σημεία που είναι παροχυμένα και δεν μπορεί κανείς να τα αλλάξει για καθαρά συνταγματικούς λόγους παρ΄ολα αυτά πολυδιασπασμένοι δεν προκειται να πετύχουμε τίποτα. Το claw back το rebate οπως αυτά εφαρμόσθησαν πρέπει να καταργηθούν αφ ής ίσχυσαν. Η εφαρμογή της σύμβασης όπως υπεγράφει θα ήταν ένα πολύ ρεαλιστικό αίτημα και με βάση και την ευρωπαϊκη νομοθεσία θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς την νομική ισχύ της χωρίς τις νομοθετήσεις που την αλλοίωσαν. Η γνώμη μου είναι όπως την έχω ξαναεκφράσει να βρείτε ενα modus viventi με τα άλλα πρωτοβάθμια σωματεία και να επεξεργαστείτε από κοινού τις θέσεις συνδυάζοντας τον ενθουσιασμό του νέου με τη εμπειρία του παλιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΜΑΣ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΝΑ ΑΝΑΚΤΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΛΛΑ ΘΙΓΕΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ. ΘΙΓΕΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΑΣ ΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΚΕΡΔΟΣ (ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ) ΚΑΙ ΘΙΓΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΠΟΥ ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΥΝ ΤΟ ΡΟΛΟ ΜΑΣ ΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΕΙΤΕ ΥΠΟΚΛΕΠΤΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ ΕΚΤΕΛΩΝΤΑΣ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ. ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΩΝ ΔΕΝ ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΡΙΔΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΑΤΑΦΡΟΝΗΤΗ. ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ Η ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΦΥ ΚΑΙ ΑΡΑ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΝΑ ΛΥΣΟΥΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. Π. ΑΜΠΑΤΖΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή