Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Ετοιμάζονται οριζόντιες περικοπές και στα διαγνωστικά κέντρα


Το μέτωπο που άνοιξε η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της περίθαλψης φαίνεται πως δεν σταματά μόνο στις ιδιωτικές κλινικές. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ακολουθήσει η αναθεώρηση των συμβάσεων και με τα διαγνωστικά κέντρα, αλλά και με τους γιατρούς που έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ, στην ίδια κατεύθυνση της αποζημίωσης από τον Οργανισμό μόνο των πράξεων που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν από τα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας.

Όπως προβλέπεται στον προγραμματισμό του υπουργείου για τις επικείμενες αλλαγές στο χώρο της Υγείας, θα υπάρξουν συμβάσεις με ιδιωτικά εργαστήρια μόνο για τις εξετάσεις οι οποίες δεν είναι δυνατόν να καλύπτονται από τις δημόσιες δομές, ενώ θα ισχύσει και πλαφόν αριθμού εξετάσεων ανά εργαστήριο.

Ούτε όμως οι ιδιώτες γιατροί που εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ βγαίνουν “αλώβητοι” από τις αλλαγές, καθώς ο αριθμός των συμβάσεων αναμένεται να περιοριστεί στο βαθμό που είναι απαραίτητες για την κάλυψη των αναγκών που δεν καλύπτονται από τις δημόσιες δομές. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει πως αν υπάρχει η δυνατότητα μια εξέταση να γίνει είτε σε νοσοκομείο είτε από τα πολυιατρεία που ανήκουν στο ΠΕΔΥ, έστω κι αν υπάρχει σειρά αναμονής τριών μηνών, τότε η εξέταση αυτή θα γίνει από τις δημόσιες δομές, εκτός φυσικά αν ο ασθενής έχει ιδιωτική ασφάλιση ή δεχτεί να πληρώσει από την τσέπη του το κόστος της πράξης.

Και αυτή η εξέλιξη έχει προκαλέσει τον έντονο προβληματισμό των ιδιωτών που επέλεξαν να συμβληθούν με τον Οργανισμό, χαρακτηρίζοντας την πρόταση του νέου υπουργού Υγείας ως “χτύπημα κάτω από τη μέση”. Ανησυχία προκαλεί εξάλλου και το γεγονός πως οι συμβάσεις των ιδιωτών με τον ΕΟΠΥΥ λήγουν στις 31 Μαρτίου, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για επαναδιαπραγμάτευση των όρων και των τιμών με τις οποίες θα αποζημιώνονται οι επιχειρήσεις Υγείας.

Το πρόβλημα είναι πρωτίστως πρακτικό, όπως σημειώνει στο Capital.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων Γιώργος Βουγιούκας, δεδομένου πως σε πολλά πολυιατρεία του ΠΕΔΥ δεν λειτουργούν τα εργαστηριακά τμήματα, αφού ούτε μικροβιολόγοι, ούτε εργαστηριακοί ιατροί υπάρχουν, αλλά ούτε και αναλώσιμα, όπως τα αντιδραστήρια για τις μικροβιολογικές εξετάσεις. Επίσης τα νοσοκομεία δεν έχουν, όπως επισημαίνουν τα διαγνωστικά κέντρα, τη δυνατότητα να εκτελέσουν σπάνιες ορμονικές εξετάσεις, εξετάσεις για καρκινικούς δείκτες και εξετάσεις μοριακής βιολογίας. Το σημαντικότερο όμως είναι πως ο χρόνος αναμονής για μια ακτινογραφία ή για μια απλή αιματολογική εξέταση ξεπερνά τους δύο μήνες στα δημόσια ιατρεία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, όπως συμπληρώνει ο κ. Βουγιούκας, πως σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας το 90,1% των ασφαλισμένων επιλέγει τα ιδιωτικά διαγνωστικά, 9,2% τα δημόσια νοσοκομεία και μόλις 0,7% τις δομές του ΠΕΔΥ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα ζητηθεί άμεση συνάντηση των διαγνωστικών κέντρων με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας προκειμένου να διερευνηθούν οι πραγματικές προθέσεις της δεύτερης, αλλά για να αιτιολογηθεί ο λόγος μια τέτοιας απόφασης, που όπως λένε οι επιχειρήσεις θα περιορίσει σημαντικά τη ρευστότητα στα 320 περίπου κέντρα και άλλα 2.500 μικροβιολογικά εργαστήρια που λειτουργούν στη χώρα.

Βίκυ Κουρλιμπίνη
Πηγή:www.capital.gr

14 σχόλια:

  1. Πόσο άμεσα ? Εμείς που παίρνουμε τόνους χαρτάκια δεν πρέπει να ξέρουμε???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ολο τα διαγνωστικα μπροστα λες κ η εργαστηριακη ιατρικη ειναι δικο τους θεμα κ οχι των γιατρων .Απολυτα συμφωνω με τις θεσεις του υπουργειου , μονο οτι δεν γινεται εντος να γινεται εκτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπάρχει άραγε κάποια επίσημη θέση του υπουργείου για το τι μέλλει γενέσθαι, ή ολα αυτά ειναι ράδιο αρβύλα, με την παλιά γνωστή μέθοδο των διαρροών για ψάρεμα στα θολά νερά? ειλικρινά κύριε Κουρουμπλή ανέμενα μία πιο υπεύθυνη τοποθέτηση εκ μέρους του υπουργείου, γύρω απο όλα τα γνωστά προβλήματα του χώρου,είμαστε σε αναμονή για τα σχέδια σας .Θωμόπουλος Ιωάννης/βιοπαθολόγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΝΑ ΔΩΣΕΙ Ο ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΤΙ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ. ΑΛΛΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΟΝΟΜΗΣΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΧΑΝΤΑΚΩΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ. ΑΝΑΛΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΚΟΝΟΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτές είναι οι πρακτικές των οπαδών καθεστώτων Εμβέρ Χότζα και Τσαουσέσκου...αυτοί είναι οι συριζαίοι...αυτούς ψήφισε ο ''πάνσοφος'' ελλαδικός λαός !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειδαμε και τους προηγουμενους εφαρμοσαν κατα γραμμα το αποφασιζουμε και διατασσουμε.Χουντα κανονικα με προσκυνητες της τους εργαστηριακους.Ελευθερη επιλογη γιατρου κυριε που τα γραφεις αυτα σημαινει να μην εξαρτασαι απο πορους κρατικους,ολα τα υπολοιπα τα γραφεις γιατι εισαι ενας απο αυτους που διαιωνιζει την κοντρα δεξιοι-αριστεροι.ΛΥΠΑΜΑΙ

      Διαγραφή
    2. Δεν βαρεθήκατε το παραμυθάκι με τη χούντα δεκαετίες τώρα; σας έχει βέβαια ''ξελασπώσει'' πολλές φορές !
      Εδώ μιλάμε για κάποιους, που είναι υποστηρικτές τρομοκρατών και δολοφόνων !

      Διαγραφή
  6. ΟΛΟΙ ΕΙΧΑΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
    (ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ, ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ,ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ
    ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ, ΜΕΧΡΙ ΟΔΟΝΤΟΤΕΧΝΙΤΕΣ...)
    ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΣΤΕΙ ΤΗ
    ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΖΗΜΙΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΤΙ
    ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ? ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ?
    ΘΑ ΕΚΘΕΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΗΓΕΣΙΑ
    ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΜΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 2500 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΝΑ ΤΗΝ
    ΕΛΛΑΔΑ Ή ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΛΙ ΟΥΡΑΓΟΙ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ....?
    ΠΕΕΒΙ ΚΑΙ ΠΟΣΙΠΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ?
    ΚΡΙΜΑ....
    ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΣ /ΑΘΗΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το ερώτημα είναι ένα, πόσους γιατρούς και διαγνωστικά μπορεί να θρέψει ο ταλαίπωρος ΕΟΠΥΥ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΟΛΟΙ ΕΚΤΟΣ ΕΟΠΥΥ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΣΠΡΗ ΜΕΡΑ......
    ΤΖΑΜΠΑ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ 1 ΧΡΟΝΟ ΑΝΑΜΟΝΗ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μαλλον οι συνδικαλιστικοι μας εκπροσωποι
    εχουν προνομιακη μεταχειρηση απο τον εοππυ
    ως εκ τουτου ευχαριστημενοι κ γιαυτο ολα καλα.
    Η κινηση της νεοσυστατης (συνεργασιας ) που ανακοινωσε δικες τις πρωτοβουλιες ακομη αναμενεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οι 2500 χιλιαδες γιατροι θελουν να απεγκλωβιστουν απο τον εοπυυ . Ας το γνωριζει αυτο ο υπουργος . Τα 320 κεντρα το θελουν κ αυτα κ δεν το ξερουν εκτος και αν εχουν προνομιακη μεταχειρηση κ δεν το ξερουμε εμεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πιστευεις αυτο που γραφεις???Οσο θελει να απεγκλωβιστει η Ελλαδα απο τους δανειστες.

      Διαγραφή