Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

ΑΡΣΙ: Λύθηκε μόνο κατά το ήμισυ το πρόβλημα με την απόλυση των ειδικευόμενων γιατρών

Όλη η φασαρία έγινε για το δεύτερο εξάμηνο, καθώς για το πρώτο το κέρδος από τη...διόρθωση Κουρουμπλή, είναι κατά μέσον όρο μόνο δύο μήνες θητείας, αναφέρουν οι γιατροί

IATRONET
Μύλος έχει γίνει με τις διαδοχικές αποφάσεις για τη θητεία στο ΕΣΥ γιατρών, των οποίων η εκπαίδευση για λήψη ειδικότητας έχει λήξει.

Οι εν λόγω γιατροί είχαν δικαίωμα να παραμείνουν στη θέση επί ένα έτος, εφόσον δεν υπήρχε νέος υποψήφιος προς διορισμό στη λίστα αναμονής.

Λίγο πριν την αποχώρησή της, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξέδωσε απόφαση, με την οποία απέλυε όλους τους (πρώην) ειδικευόμενους που βρίσκονταν σε καθεστώς παράτασης.

Υπήρξαν αντιδράσεις, καθώς πάρα πολλές κλινικές και τμήματα, αλλά και ολόκληρα νοσοκομεία, όπως το Ογκολογικό “Άγιοι Ανάργυροι”, βρέθηκαν να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ειδικευόμενους από την μια μέρα στην άλλη. 

Η νέα πολιτική ηγεσία προχώρησε την Παρασκευή σε απόφαση, η οποία είχε ως στόχο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Από την Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών (ΑΡΣΙ), ωστόσο, ανακοινώθηκε το Σάββατο ότι η απόφαση Κουρουμπλή δεν λύνει την εκκρεμότητα...

Απόλυση

Η ΑΡΣΙ χαρακτηρίζει την απόφαση “μία τρύπα στο νερό”, καθώς η αναστολή απόλυσης με την λήψη του τίτλου ειδικότητας ισχύει μόνο για το πρώτο εξάμηνο της παράτασης, ενώ αν έχει πάρει κάποιος τον τίτλο δεν μπορεί να αρχίσει το δεύτερο! 

Στην πράξη, αυτό που συμβαίνει είναι πως ο ειδικευόμενος (αν το επιθυμεί) δηλώνει παράταση μόλις ολοκληρωθεί ο κανονικός χρόνος και ξεκινά να τρέχει το πρώτο εξάμηνο της παράτασης.

Δίνει εξετάσεις σε δύο μήνες περίπου και ο τίτλος βγαίνει επίσημα μετά από άλλους δύο μήνες, εφόσον περάσει επιτυχώς τις εξετάσεις. 

Σύμφωνα με την ΑΡΣΙ, “...όλη η φασαρία έγινε για το δεύτερο εξάμηνο, καθώς για το πρώτο το κέρδος από τη...διόρθωση Κουρουμπλή, είναι κατά μέσον όρο μόνο δύο μήνες θητείας”...

Δικαιολογία

Οι γιατροί σημειώνουν ότι η δικαιολογία που διαρρέεται από την νέα πολιτική ηγεσία είναι ότι "υπάρχουν εμπόδια από το ελεγκτικό συνέδριο", το οποίο θεωρεί παράνομο να υπηρετούν ειδικευμένοι σε θέσεις ειδικευόμενων.

“Πότε ακριβώς ξεκίνησε αυτή η ευαισθητοποίηση;", αναρωτιούνται οι γιατροί, σημειώνοντας ότι γιατί τόσον καιρό δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα.

Δ.Κ.

2 σχόλια:

  1. Πρώτη κυβερνητική πράξη και αυτή ξεφτίλα !!!

    Αν μπορεί ας το πει κάποιος στην ΟΕΝΓΕ, την έχουμε χάσει εδώ και λίγες μερες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το θέμα που έχει προκύψει με την παράταση υπηρεσίας των ειδικευόμενων, δεν λύνεται με νόμους ,που στερούνται λογικής,στερούνται νομικής υπόστασης,στερούνται ηθικής,για να βολευτούν κάποια
    τμήματα νοσοκομείων και ισως και κάποιων ειδικευόμενων.Οι ειδικευόμενοι το πολύ για 6 μήνες θεωρώ οτι θα μπορούσαν να έχουν μιά παράταση στη θέση τους. Μετά πρέπει να αποχωρεί και να μένει η θέση κενή. Ο λόγος πολύ απλός.Αφ' ενός θα πρέπει να δώσει εξετάσεις να πάρει τον τίτλο της ειδικότητας ,αφ' εταίρου γιατί δεν νομιμοποιήται να κατέχει τη θέση ως ειδικευμένος.Εχει κάποιος σκεφθεί τι συνέπειες μπορεί αυτό να έχει; Και για πόσο καιρό; για άλλο ένα 6 μηνο; Δηλαδή να υπάρχει νόμος αλλαλούμ για λίγους μήνες; Και μετά; Λοιπόν το νοσοκομείο αν δεν υπάρχει στη λίστα άλλος ειδικευόμενος να προσλάβει επικουρικό ιατρό.Και ο παλιός ειδικευόμενος να αποχωρήσει. Δεν αντέχω δε να ακούω για <> έλεος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή