Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Το υπ. Οικονομικών θα στηρίξει το Εθνικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης του ΕΣΥ



Συνεπής στις προεκλογικές δηλώσεις και τοποθετήσεις του κόμματός του για άμεση στελέχωση του ΕΣΥ, το οποίο σφαδάζει από υποστελέχωση και κατάρρευση, εμφανίζεται ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, κάτι που αποτυπώθηκε εύγλωττα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του το σαββατοκύριακο στην 7η ΥΠΕ Κρήτης. Μια επίσκεψη εξαιρετικά συμβολική, αφού ο κ. Ξανθός είναι Βουλευτής Ρεθύμνου. 

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Υγείας έκανε μάλιστα λόγο για τη δημιουργία ενός Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης, το οποίο θα αξιοποιηθεί στις δημόσιες δομές της χώρας προκειμένου τα νοσοκομεία του ΕΣΥ αλλά και τα Κέντρα Υγείας να στελεχωθούν με το αναγκαίο προσωπικό. Το σύστημα βρίσκεται στα όρια λειτουργικής κατάρρευσης, σημείωσε με έμφαση, ενώ εργαζόμενοι των νοσοκομείων και επικεφαλής της 7ης ΥΠΕ, υποστήριξαν ότι μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις χωρίς να δαπανηθούν χρήματα. Τη ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό, τα νοσηλευτήρια της Κρήτης, έχουν χρεωθεί με ένα εκατ. ευρώ από τη νοσηλεία ανασφάλιστων πολιτών.

Για το λόγο αυτό, ο κ. Ξανθός ετοιμάζεται πυρετωδώς να καταθέσει αναλυτικά στοιχεία αναφορικά με αυτό το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης στον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, στοιχεία που θα περιληφθούν στις Προγραμματικές Δηλώσεις, οι οποίες θα αναγνωσθούν το σαββατοκύριακο 7 και 8 Φεβρουαρίου στη Βουλή. «Πρέπει να δώσουμε ελπίδα και ανάσα στο ΕΣΥ» σχολιάζει στο ONMED ο κ. Ανδρέας Ξανθός «και όλα αυτά να γίνουν», όπως αναφέρει, «με τη σφραγίδα της εντιμότητας, της αξιοκρατίας και της δικαιοσύνης». Το ερώτημα, ωστόσο, είναι με τι πόρους θα γίνουν οι προσλήψεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο συνομιλητής μας αναφέρει ότι θα είμαστε σε θερμή γραμμή επικοινωνίας με το οικονομικό επιτελείο, ώστε να καταθέσουμε τις προτάσεις μας στο υπουργείο Οικονομικών και είμαστε βέβαιοι πως θα εισακουσθούμε. Να θυμίσουμε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για προσλήψεις ιατρικού προσωπικού από το πρώτο εξάμηνο του 2015. Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας -από τη θέση του ως επικεφαλής τομέας Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ- κ. Γιάννης Μπασκόζος έχει δεσμευθεί για 2.500 προσλήψεις γιατρών και 5.000 νοσηλευτών άμεσα.

Όσον αφορά την κατάργηση του 5ευρου στα εξωτερικά ιατρεία και του ενός ευρώ ανά συνταγή, ο κ. Ξανθός δεν πήρε θέση στην Κρήτη, ωστόσο επεσήμανε ότι σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορεί το οικονομικό θέμα να αποτελεί κριτήριο για νοσηλεία. Αυτό που πρέπει να απολαμβάνει ο κάθε πολίτης, είπε, είναι η ισότιμη πρόσβαση στην φροντίδα.

Αναφορικά με διοικήσεις στο ΕΣΥ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κρήτη, ο κ. Ξανθός τόνισε ότι αυτές θα αξιολογηθούν και θα ακολουθήσουν αλλαγές. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, στόχος του υπουργείου Υγείας δεν είναι να τοποθετήσει έναν κομματικό στρατό στο σύστημα και πως το κριτήριο επιλογής θα είναι η εντιμότητα και η αξιοκρατία. Θα στηριχθούμε στις πιο έντιμες και υγιείς δυνάμεις της χώρας, τόνισε με νόημα ο κ. Ξανθός!

1 σχόλιο:

  1. Ας ελπίσουμε ότι δε θα ξεχαστούν και πάλι οι γιατροί που έχουν κριθεί από τα Νοσοκομεία , τα πρακτικά πρόσληψης βρίσκονται στο Υπουργείο Υγείας και περιμένουν διορισμό πάνω από 3 χρόνια, από τις ανοιχτές προκηρύξεις του 2010 .

    ΑπάντησηΔιαγραφή