Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Κάτι τρέχει με το Ωνάσειο...

healthview.gr
Ως μια πολύ περίεργη απόφαση του νέου Υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή αντιμετωπίζεται από την “ιατρική αγορά” η απόφαση του Υπουργού να καρατομήσει την περασμένη εβδομάδα τον Πρόεδρο και το Δ.Σ. του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού κέντρου σύμφωνα με το ενημερωτικό site iefimerida. Κι αυτό γιατί η διοίκηση του νοσοκομείου είχε σχεδόν ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες-προμηθευτές του νοσοκομείου που θα απέφεραν εξοικονομήσεις στα αναλώσιμα είδη του Ω.Κ.Κ. έως 39%, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Η απόφαση αυτή του Υπουργού Υγείας να ζητήσει τις παραιτήσεις του Προέδρου του Ω.Κ.Κ. και του Δ.Σ. του νοσοκομείου σε μια λεπτή φάση των διαπραγματεύσεων με τις φαρμακευτικές εταιρείες, δημιουργεί ερωτηματικά επισημαίνει το δημοσίευμα,ενώ δημιουργεί τον κίνδυνο να μην υλοποιηθούν άμεσα οι συμφωνίες και να χαθεί πολύτιμος χρόνος που μεταφράζεται σε χρήμα για το δημόσιο και τους ασφαλισμένους.

Η απερχόμενη διοίκηση του Ωνασείου είχε έρθει ήδη σε συμφωνία με τις εταιρείες Medronic και St Jude Medical για “κούρεμα” του ήδη υπάρχοντος χρέους κατά περίπου 39%. Πιο συγκεκριμένα η Medronic αποδέχτηκε να κουρέψει το συσσωρευμένο χρέος που της οφείλει το Ω.Κ.Κ. κατά 6,000,000 εκ. ευρώ (από 16,300,000 ευρώ το πάει 10,300,000) και η St Jude Medical κατά 2.727.000 εκατομμύρια έναντι 8,492,000 δηλαδή συνολικό όφελος 8.764,000 (6,000,000 + 2,764,000)

Ταυτόχρονα και οι δύο ανωτέρω εταιρείες αποδέχτηκαν έκπτωση της τάξεως του 35%-50% για τα αναλώσιμα που προμηθεύτηκαν στο Ω.Κ.Κ. από 1/1/2015 που αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση 4,500,000 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Το Δ.Σ. της Πέμπτης 12/2/2015 συζήτησε το θέμα που περιλαμβανόταν στην ημερήσια διάταξη αλλά θεωρητικά δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις αφού τελεί υπό παραίτηση.( Από σήμερα θα υπάρχουν και σχετικά πρακτικά που εν τω μεταξύ θα έχουν καθαρογραφεί). Είχαν προηγηθεί τρία τηλεφωνήματα στην Διοίκηση του νοσοκομείου από τον Γ.Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Κοκκινάκη, εξ ονόματος του νέου Υπουργού.
Στο πρώτο (Τετάρτη 11/2) ζητήθηκε η άμεση παραίτηση του προέδρου και του Δ.Σ. και στα επόμενα δύο (Πέμπτη 12/2) ζητήθηκε διαδοχικά να επισπευσθούν οι παραιτήσεις και εν συνεχεία να μην ληφθεί καμία απόφαση όπως και να μην γίνουν αποδεχτές οι συμφωνίες και τα κουρέματα με τις φαρμακευτικές.
Λόγω αυτών των εξελίξεων αναβλήθηκαν προγραμματισμένα ραντεβού με τις φαρμακευτικές Johnson και Boston scientific που είχαν ορισθεί για την Παρασκευή 13/2 ώστε να δρομολογηθούν ανάλογες συμφωνίες με τις δύο πολυεθνικές που είναι νούμερο 2 και νούμερο 3 προμηθευτές του Ωνασείου.

Σημειώνεται ότι το μπλοκάρισμα αφορά πολυεθνικές και όχι ελληνικές εταιρείες. Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι αυτές οι πολυεθνικές δεν είναι μόνο προμηθεύτριες του Ωνασείου αλλά και του συνολικού συστήματος της χώρας. Και γεννιούνται φυσικά τα ερωτήματα: Πρώτον, γιατί μπήκε ξαφνικά φρένο στο “κούρεμα” των συγκεκριμένων πολυεθνικών και, δεύτερον, τα 4,500,000 που προθύμως κουρεύονται από τον λογαριασμό του Ωνασείου για το 2015, που πήγαιναν τα προηγούμενα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου