Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Μαραθώνια συνάντηση ΕΙΝΑΠ – Ξανθού

Γράφει: Βασιλική Αγγουρίδη - virus.com.gr

Ανάλογη των αμέτρητων και σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ ήταν η διάρκεια της συνάντησης του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας με την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ). Τι είπαν οι γιατροί στον κ. Ξανθό και δεσμεύτηκε ο ίδιος.

Η πρώτη συνάντηση της ΕΙΝΑΠ με τον Α. Ξανθό, αν και είχε περισσότερο διερευνητικό χαρακτήρα, ήταν μαραθώνια. Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, διήρκεσε περίπου τρεισήμισι ώρες και αυτό μόνο για να καταγραφούν από την πλευρά των Νοσοκομειακών Γιατρών τα σημαντικότερο προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ. 

Στην κορυφή της ατζέντας βρέθηκε το θέμα των ειδικευομένων, το οποίο σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ δεν λύνεται με την τελευταία Υπουργική Απόφαση, αφού αποτρέπει την παραμονή τους και αφήνει κλινικές και τμήματα χωρίς ειδικευόμενους.

Η λύση είναι σύμφωνα με τους Γιατρούς να αποσυρθεί και αυτή η ΥΑ και να θεσμοθετηθεί η παραμονή των ειδικευομένων γιατρών για 2 εξάμηνα, ανεξαρτήτως αν έχουν περάσει τις εξετάσεις για την ειδίκευση τους.

Ταυτόχρονα, ανάσα θα δώσει στα νοσοκομεία η αντιμετώπιση των γραφειοκρατικών εμποδίων στη λίστα για το διορισμό των γιατρών για ειδικότητα. Η αναμονή ανέρχεται στους 8 μήνες.

Η ΕΙΝΑΠ έθεσε και το θέμα των προσλήψεων και ειδικότερα την απορρόφηση των νέων ιατρών, λαμπρά μυαλά που τελικά να εγκαταλείπουν τη χώρα.

Γενικότερα, οι προσλήψεις θα πρέπει να αφορούν κατά προτεραιότητα τις ΜΕΘ και τα ογκολογικά νοσοκομεία, όπου η αναμονή για ακτινοθεραπεία αγγίζει τους 6 μήνες.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για το Νοσοκομείο των «Αγ. Αναργύρων», το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης, τόσο σε διοικητικό όσο και σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό. Η άμεση στελέχωση του αναμένεται να αλαφρύνει σημαντικά και τα υπόλοιπα ογκολογικά νοσοκομεία, Συνολικά, στο ΕΣΥ απαιτούνται προσλήψεις 10 χιλιάδων νοσηλευτών και 5 χιλιάδων ιατρών.

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, αρκέστηκε να επαναλάβει την πρόθεση της κυβέρνησης για κάλυψη των κενών θέσεων, σημείωσε ότι ξεπαγώνουν οι κρίσεις του 2010, ενώ πρόκειται να προσληψθούν και 300 επικουρικοί.

Κλειδί για τη μείωση των ράντζων στα Γενικά Νοσοκομεία είναι σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ η μετατροπή δύο νοσηλευτικών ιδρυμάτων στην Αττική σε Νοσοκομεία Χρονίως Πασχόντων. Ένα ακόμα εκτιμάται ότι χρειάζεται στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, οι γιατροί ζήτησαν να καταβληθούν οι εφημερίες, οι οποίες εκκρεμούν από το 2012.

Όλα τα ζητήματα θα μελετήσει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, ο οποίος διευκρίνισε πως η Αριστοτέλους επιδιώκει τη συνεργασία με τους Γιατρούς.

Σε νέα συνάντηση των δύο πλευρών, που αναμένεται να καθοριστεί, πρόκειται να συζητηθεί το θέμα της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, ενώ ζητήθηκε από την ΕΙΝΑΠ καταγραφή των προβλημάτων και των ελλείψεων στο ΕΣΥ της Αττικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου