Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ρίου: Αποδεκτή η πρωτοποριακή πρόταση της ΕΙΝΑ για τα χειρουργεία!

Από Βασίλη Βενιζέλο - ygeia360.gr

Την πρωτοποριακή πρόταση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαϊας (ΕΙΝΑ) για την κατάρτιση της λίστας των χειρουργείων ενέκρινε την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου το Δ.Σ. του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ρίου και αποφάσισε επίσης συγκεκριμένα μέτρα για την υλοποίηση και την παρακολούθηση της εφαρμογής της.

Η πρόταση της ΕΙΝΑ για τα χειρουργεία

1. Κάθε περιστατικό χαρακτηρίζεται είτε α) ως περιστατικό που χρειάζεται αντιμετώπιση μέσα στις επόμενες 20 μέρες, είτε β) ως περιστατικό που χρειάζεται αντιμετώπιση μέσα στους επόμενους 3 μήνες. Ο χαρακτηρισμός αυτός δίνεται από τον ειδικευμένο γιατρό που εξέτασε τον ασθενή, είτε η εξέταση έχει γίνει στο πρωινό τακτικό ιατρείο, είτε στο απογευματινό. Τα περιστατικά με τον αντίστοιχο χαρακτηρισμό, αποστέλλονται από τον κάθε γιατρό , στην αρχή κάθε εβδομάδας σε υπάλληλο του νοσοκομείου (υπεύθυνος εξωτερικών ιατρείων), και αυτός σε συνεννόηση με τον διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας , καθορίζει την σειρά στην λίστα του χειρουργείου σε ημερομηνία που αντιστοιχεί στον χαρακτηρισμό του περιστατικού και σε ημέρα που χειρουργεί ο γιατρός που έχει εξετάσει τον συγκεκριμένο ασθενή. Το ίδιο ισχύει ως διαδικασία και για περιστατικά που νοσηλεύονται σε κλινικές του παθολογικού τομέα και κρίνεται, μετά από εκτίμηση, ότι χρειάζονται χειρουργική αντιμετώπιση. Προκειμένου να χαρακτηριστεί κάποιο περιστατικό ως επείγον, πρέπει να έχει εκτιμηθεί στο ΤΕΠ από τους εφημερεύοντες (ή στην κλινική που νοσηλεύεται).

2. Όλοι οι ειδικευμένοι γιατροί (με εξαίρεση τους Συντονιστές Δ/ντές) είναι υποχρεωμένοι να εξετάζουν ασθενείς στο πρωινό τακτικό ιατρείο της κλινικής τους. Τις αμέσως επόμενες μέρες, η διοίκηση του νοσοκομείου θα πρέπει να ενημερωθεί επίσημα από κάθε κλινική ποιες μέρες εξετάζουν οι γιατροί της στο πρωινό ιατρείο και ποιος είναι ο χρόνος αναμονής για ραντεβού στο ιατρείο αυτό. Η παρακολούθηση της τήρησης της υποχρέωσης αυτής μπορεί να ανατεθεί στον εκπρόσωπο των γιατρών στο ΔΣ του νοσοκομείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου