Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Συνάντηση Παν. Κουρουμπλή - ΠΕΦ: Ανάπτυξη, η νέα «σημαία» του κλάδου, κίνητρα σε όλες τις βιομηχανίες



Διερευνητική ήταν σε μεγάλο βαθμό η πρώτη επίσημη συνάντηση που είχαν χθες το απόγευμα οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Οι δύο ισχυροί άνδρες του υπουργείου Υγείας, ο υπουργός κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, επανέλαβαν (όπως έπραξε ο υπουργός και στην κοπή της πίτας της ΠΕΦ πριν 10 ημέρες περίπου) ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός στον κλάδο και πως αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα είναι να δοθούν κίνητρα στις ελληνικές και ξένες φαρμακοβιομηχανίες να παράγουν φάρμακα στη χώρα μας.

Οι εκπρόσωποι της ΠΕΦ (συνολικά 10μελής αντιπροσωπεία), με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Θεόδωρο Τρύφων και τους αντιπροέδρους κ.κ. Δημήτρη Δέμο και Βασίλη Κάτσο, αναφέρθηκαν στην ανάγκη να υπάρχουν σταθεροί κανόνες στην αγορά, ώστε να επιτρέπουν τον σχεδιασμό από την πλευρά των επιχειρήσεων μακρόπνοων επενδυτικών έργων αλλά και εξαγωγών, ενώ αναφέρθηκαν ακόμη στην αναπτυξιακή διάσταση του κλάδου στην οικονομία, στην επιχειρηματικότητα στην αγορά εργασίας, αλλά και στη δυνατότητα του κλάδου να καλύψει το 70% της ΠΦΥ.

Επεσήμαναν ότι η λανθασμένη πολιτική φαρμάκου τα τελευταία χρόνια επικεντρώθηκε αποκλειστικά στις τιμές και όχι στην ανάπτυξη, ενώ στηλίτευσαν τα χαράτσια clawback και rebate, τα οποία θα πρέπει να μειωθούν. Αναφέρθηκαν ακόμη στις στρεβλώσεις που έχουν δημιουργηθεί με τους διαγωνισμούς στα νοσοκομεία.

Ας δούμε αναλυτικά στη συνέχεια ορισμένα από τα θέματα της ατζέντας της ΠΕΦ:

- Φαρμακευτική δαπάνη: Οι εκπρόσωποι της ΠΕΦ αλλά και του ΣΦΕΕ ζητούν επειγόντως διόρθωση κατά 350 εκατ. ευρώ στη φαρμακευτική δαπάνη των 2 δις ευρώ, η οποία δημιουργεί προβλήματα δημόσιας υγείας, όπως έχουν τονίσει επανειλημμένως. Εάν δεn λάβει κάποιος υπ' όψιν του ότι στα 2 δις ευρώ περιλαμβάνονται τόσο οι ανασφάλιστοι όσο και τα εμβόλια, τότε είναι φανερό ότι το πράγμα καταντά ασφυκτικό.

- Ένα θέμα που δημιουργεί προβληματισμούς στους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας είναι τα καινούρια γενόσημα που εισέρχονται στην αγορά, ώστε να βοηθηθεί ο κλάδος και τα εν λόγω σκευάσματα. Στη λογική αυτή, οι εκπρόσωποι της ΠΕΦ ζητούν επίσης να διορθωθούν και όλα τα λάθη από προηγούμενα δελτία τιμών, τα οποία δημιουργούν στρεβλώσεις και αγκυλώσεις. Επίσης, όπως αναφέρουν, η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα πρέπει να προσέξει να μην μπλεχτεί στον κυκεώνα των αμέτρητων ανακοστολογήσεων όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.

- Ακριβά φάρμακα. Εδώ θα πρέπει να γίνεται ένας έλεγχος, υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι του κλάδου, καθώς τα τελευταία χρόνια, με μια διαρκώς συρρικνούμενη φαρμακευτική δαπάνη, αυξήθηκαν ιδιαίτερα τα ακριβά φάρμακα, μάλιστα σε ποσοστό 23%.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν πήρε συγκεκριμένη θέση σε κάποιο από τα παραπάνω θέματα, παρά μόνο στο γεγονός ότι είναι ανάγκη τώρα, περισσότερο από ποτέ, να υπογραμμιστεί και να ξεκινήσει η αναπτυξιακή διάσταση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Η πολιτική ηγεσία το επόμενο διάστημα, αφού μιλήσει και με άλλους φορείς του κλάδου, θα καλέσει εκ νέου την ΠΕΦ σε μια νέα συνάντηση, με τη λογική, όμως, όπως επαναλαμβάνει διαρκώς, του διαλόγου και όχι των αιφνιδιασμών και τακτικισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου