Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Ιδιωτικές Κλινικές: «Κόβουμε συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ αν…»! Τι διαμηνύουν στον υπουργό Υγείας

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου

Αναστάτωση επικρατεί στην αγορά υγείας αλλά και στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ τις τελευταίες ημέρες, μετά τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή ότι προτίθεται να διακόψει τη συνεργασία του ΕΟΠΥΥ με τις ιδιωτικές κλινικές.

Ο κ.Κουρουμπλής τόσο με βάση τα όσα είπε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) την περασμένη εβδομάδα, όσο και σε δηλώσεις του στην εφημερίδα το Βήμα, σκοπεύει να διακόψει τις νοσηλείες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στις ιδιωτικές κλινικές.
Προτίθεται να διατηρήσει τη συνεργασία μόνο στις περιπτώσεις των υπηρεσιών που δεν προσφέρονται στα δημόσια νοσοκομεία.

Και εδώ φαίνεται πως ξεκινά το πρόβλημα. Σήμερα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ δεν μπορούν να προσφέρουν στους ασθενείς εμβολισμούς, κάποιες καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις αλλά και σύγχρονες τεχνικές ακτινοθεραπείας που γίνονται μόνο στον ιδιωτικό τομέα.
Στην περίπτωση όμως που ο ΕΟΠΥΥ προσφέρει στον ιδιωτικό τομέα μόνο αυτές τις υπηρεσίες για τους ασφαλισμένους του, τότε οι περισσότεροι ασθενείς λόγω κρίσης θα αναγκάζονται να νοσηλεύονται στο δημόσια τομέα. Ένας τομέας που σήμερα παρουσιάζει αναμονή μηνών, ενώ δε φημίζεται και για τα υπερσύγχρονα μηχανήματα του.

Εκτός αυτού η διακοπή της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα άνθρωποι της αγοράς φοβούνται πως θα αυξήσει περαιτέρω το μαύρο χρήμα στο ΕΣΥ.
Και το ερώτημα είναι για παράδειγμα τι θα γίνει με τις περιπτώσεις που ασθενείς μπαίνουν για μια επέμβαση στο νοσοκομείο αλλά κάποιοι γιατροί δεν τους χειρουργούν για μέρες μέχρι να πάρουν το φακελάκι τους, επικαλούμενοι διάφορα προβλήματα.

Οι «κλινικάρχες» πάντως είναι αποφασισμένοι πως αν η ηγεσία του υπουργείου υγείας επιχειρήσει να διατηρήσει μόνο αυτές τις ιατρικές πράξεις στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα να τις κοστολογήσει χαμηλά, να μην συνάψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Όπως δηλώνει στο HealthReport.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) Βασίλης Μπαρδής: «Βρισκόμαστε σε αναμονή. Θα γίνει η πρόταση για του τι είδους συνεργασία θέλει το υπουργείο σε τι τομείς, θα αξιολογηθεί η πρόταση από τις κλινικές και από ‘κει και πέρα θα αποφασίσουμε τι θα πράξουμε».

Και εξηγεί ο κ.Μπαρδής στο HealthReport.gr: «Δηλαδή αν το υπουργείο Υγείας θέλει να φορτώσει τα περιστατικά υψηλού κόστους στον ιδιωτικό τομέα, σε αυτήν την περίπτωση πιθανότατα θα πούμε ευχαριστούμε δε θα πάρουμε. Ειδικά αν θα πρέπει να αναλάβουμε αυτά τα περιστατικά σε χαμηλές τιμές, το πιθανότερο είναι να πούμε επαναλαμβάνω ευχαριστούμε δε θα πάρουμε.»



Να σημειωθεί πως ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει σήμερα για τη νοσηλεία των ασφαλισμένων του ετησίως 235 εκατ. ευρώ, ενώ τα παλαιά και νέα του ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις ιδιωτικές κλινικές αγγίζουν τα 200 εκατ. ευρώ. Βέβαια εξαιτίας και της νέας κόντρας που φαίνεται να ξεσπά μεταξύ των δύο πλευρών, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτίθεται να ξεκινήσει λεπτομερή έλεγχο για τα χρήματα που διεκδικούν οι κλινικές αναζητώντας νέα πιθανά λάθη ή παρατυπίες, λένε πηγές στο HealthReport.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου