Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Βρέθηκε το «φάρμακο» στις σχέσεις Αριστοτέλους – Πολυεθνικών;



Η συνάντηση μεταξύ της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα, παρά τις εκφρασμένες προθέσεις της Αριστοτέλους για αλλαγές σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν στις πολυεθνικές. Ποιο είναι το κλειδί στις σχέσεις των δύο πλευρών;

Στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΣΦΕΕ ο Π. Κουρουμπλής είχε δώσει το στίγμα, τονίζοντας πως και οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να επενδύσουν στην ανάπτυξη της χώρας. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Βήμα της Κυριακής επανέλαβε ότι εξετάζεται το φορολογικό καθεστώς για τις πολυεθνικές, ενώ αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε τόσο με το ΣΦΕΕ όσο και με την ΠΕΦ.

«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι θα αλλάξει όλο το μοντέλο της φαρμακευτικής πολιτικής. Θα στηρίξουμε την παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα», ανέφερε.

Ωστόσο, οι δυνατότητες των πολυεθνικών εταιρειών να μεταφέρουν μέρος της παραγωγής των φαρμάκων τους στη χώρα μας είναι μάλλον αυστηρά περιορισμένες.

Η χρυσή τομή φαίνεται πως εντοπίζεται στις κλινικές μελέτες.

Ο Υπουργός Υγείας είχε από την πρώτη στιγμή εκφράσει την πρόθεση του να αυξήσει σημαντικά τα έσοδα, διευκολύνοντας τη διεξαγωγή κλινικών ερευνών, κάτι που αποτελεί διαχρονικό αίτημα και των ίδιων των εταιρειών.

Πληροφορίες θέλουν το κυρίαρχο σενάριο να προβλέπει κίνητρα για τις φαρμακευτικές εταιρείες που υλοποιούν κλινικές έρευνες στη χώρα.

Μεταξύ των κινήτρων που εξετάζονται είναι μια αναλογική μείωση του rebate.

Βέβαια, για το σύνολο των φαρμακευτικών εταιριών και ιδιαίτερα για εκείνες που διαθέτουν νέα φάρμακα, ζητούμενο είναι να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την έγκριση της γενικής ανακοστολόγησης και κυρίως την έκδοσης της Θετικής Λίστας, που θα επιτρέψει την απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών σε θεραπείες, που μέχρι ώρα δεν καλύπτονται από τα ταμεία.

Για να ολοκληρωθούν, ωστόσο, και οι δύο διαδικασίες θα πρέπει η ηγεσία του Υπ. Υγείας να προχωρήσει άμεσα στην ανασύσταση των δύο επιτροπών, με τις πληροφορίες να θέλουν την Αριστοτέλους να εξετάζει μια σειρά προσώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου