Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Κουρουμπλής κατά Άδωνι και Βορίδη

Γράφει: Βασιλική Αγγουρίδη - virus.com.gr

Τα «χαρτιά του άνοιξε» από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Υγείας, Π. Κουρουμπλής, αποκαλύπτοντας πως θα καλύψει τη δαπάνη που θα προκύψει από την κατάργηση του 5ευρου στο ΕΣΥ και του 1 ευρώ από τις συνταγές, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά των Α. Γεωργιάδη και Μ. Βορίδη για τις επιλογές τους.


Τις πρώτες κινήσεις ενίσχυσης του Συστήματος Υγείας με προσωπικό περιέγραψε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά την παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, ήδη ενεργοποιήθηκαν παλαιότεροι διαγωνισμοί και στο έως τον Απρίλιο θα φθάσουν στο Σύστημα Υγείας περίπου 1000 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων. «Παράλληλα θα επαναπροκηρύξουμε, με περισσότερα κίνητρα, το διαγωνισμό για τους επικουρικούς γιατρούς», προσέθεσε ο κ. Κουρουμπλής, διευκρινίζοντας πως από τις 900 θέσεις εκδηλώθηκε ενδιαφέρον μόνο για τις 300.

«Επιπλέον, θα στελεχώσουμε τις δομές Υγείας της χώρας με διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό με την επαναπρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων. Προσδοκούμε το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να έχει προτεραιότητα και σημαντικό μερίδιο νέων προσλήψεων από τις συνολικά 11.500 προσλήψεις που προβλέπονται για το έτος 2015», συμπλήρωσε.

Δεύτερους στόχος της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας είναι η επαναθεμελίωση του ΕΣΥ, ενώ ο τρίτος πυλώνας του σχεδιασμού αφορά στην αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, με την ενοποίηση των πληροφορικών συστημάτων στο πλαίσιο της ΗΔΙΚΑ.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε το TAXIS της Υγείας», ανέφερε, προσθέτοντας πως θα τεθεί σε άμεση λειτουργία η ψηφιακή υπογραφή, μαζί με ένα νέο σύστημα καταπολέμησης απάτης.

Σε ό,τι αφορά τη Φαρμακευτική Πολιτική, ο κ. Κουρουμπλής έκανε λόγο για μεγάλο πάρτι στο Φάρμακο. «Η χώρα είχε τόσες συνταγές όσο χώρες 40 εκατ. κατοίκων και δαπάνες κρατών τριπλάσιου μεγέθους», ανέφερε και προανήγγειλε τη δημιουργία ενός σύγχρονο μοντέλου στο χώρο του Φαρμάκου, «για να μπορέσουμε αποτελεσματικά να συγκρουστούμε με όλα εκείνα τα συμφέροντα».

Επανέλαβε το στόχο της κυβέρνησης για την πρόσβαση στο Φάρμακο για όλους όσοι διαθέτουν ΑΜΚΑ.

Βέβαια, «το κλειδί» στην ομιλία του κ. Κουρουμπλή ήρθε στο τέλος της, όταν αποκάλυψε πως θα καλύψει τη δαπάνη από την κατάργηση του 5ευρου και του 1 ευρώ ανά συνταγή.

Ο Υπουργός Υγείας πρόκειται να επαναφέρει τη διάταξη που καταργούσε την απόδοση στον ΕΟΠΥΥ του χονδρεμπορικού κέρδους, από την πώληση προϊόντων απευθείας από τις φαρμακευτικές εταιρείες στα φαρμακεία, χωρίς την παρεμβολή φαρμακαποθηκών .

Την απόφαση για κατάργηση της επιστροφής του χονδρεμπορικού κέρδους (4,67 %) υπέρ ΕΟΠΥ, είχε λάβει ο Μάκης Βορίδης τον περασμένο Ιούλιο.

Βέλη εξαπέλυσε ο Υπουργός Υγείας, όμως, και για την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης να συνεργαστεί με τη γερμανική GIZ, η οποία θα προσέφερε συμβουλευτικές υπηρεσίες στην Αριστοτέλους σε διάφορους τομείς, από την ΠΦΥ έως τα DRG’s αλλά και για ζητήματα που σχετίζονταν με τον ΕΟΠΥΥ.

«Σήμερα, καλείται το Υπ. Υγείας να πληρώσει για 2 χρόνια 15 εκατομμύρια ευρώ σε Γερμανούς για την κατάρτιση ενός νομοσχεδίου για την ΠΦΥ και για την έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων», ανέφερε με νόημα ο Π. Κουρουμπλής.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, χρήματα που θα εξοικονομηθούν από την πώληση της διαβόητης τεθωρακισμένης λιμουζίνςα και του ενός πρωθυπουργικού αεροσκάφους θα δοθούν στο Υπουργείο Υγείας. Προτεραιότητα στην αξιοποίηση των χρημάτων αυτών θα έχει η επισκευή των 120 παροπλισμένων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ.

Ακόμη, ο Π. Κουρουμπλής αναφέρθηκε και στην ενοικίαση, από τον ΕΟΠΥΥ και άλλες δομές της ΠΦΥ, κτηρίων σε τιμές προκλητικές για την περίοδο, αλλά και περιπτώσεις μίσθωσης κτηρίων για τη στέγαση υπηρεσιών, όταν υπάρχουν ιδιόκτητα διαθέσιμα κτίσματα.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στο Ολυμπιακό Κτήριο της οδού Κηφισίας, των 32.500 τ.μ., το οποίο, αν και άνηκε στο Υπουργείο, το πήρε πίσω το ΤΑΙΠΕΔ, το πούλησε και υποχρέωσε την Αριστοτέλους να το ενοικιάσει για 99 χρόνια με 4 εκατομμύρια ευρώ και 1 εκατ. ευρό για συντήρηση, ετησίως.

«Σε αυτό το κτήριο στεγαζόταν μια υπηρεσία 15 υπαλλήλων, που τελικά μεταφέρθηκαν στο ΕΚΑΒ και αν και το κτήριο είναι ξενοίκιαστο, πρέπει να συνεχίσουμε να το πληρώνουμε», ανέφερε.

2 σχόλια:

  1. Αυτό με τις προσλήψεις διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού στις δομές της υγείας φέρνει στο νου τις εποχές, που στα Κέντρα Υγείας αντι να προσλαμβάνουν γιατρούς διόριζαν κηπουρούς, ηλεκτρολόγους και υδραυλικούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. TI ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ? ΖΗΤΗΣΑΝ 900 ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΑΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ 300!!! ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΚΡΙΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή