Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Τσίπρας προς Κουρουμπλή: «Βάλε φρένο στις ατασθαλίες»! Δείτε τα πρώτα βήματα κατά της διαφθοράς στην Υγεία

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Με εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού προχωρά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στις πρώτες ενέργειες εξοβελισμού του μαύρου χρήματος από τον τομέα της Υγείας.

Ήδη άλλωστε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής έδωσε εντολή να ξεσκονιστούν οι μεγάλοι οργανισμοί της Υγείας όπως ο ΕΟΠΥΥ, το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο ΟΚΑΝΑ κ.α.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr, οι τελευταίες συσκέψεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στο Μέγαρο Μαξίμου περιελάμβαναν συγκεκριμένες οδηγίες για να περιορισθεί το φαινόμενο της διαφθοράς.
Γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο καθώς η Υγεία συνεχίζει να βρίθει ατασθαλιών και υπερτιμολογήσεων παρά τις όποιες περικοπές έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια κυρίως όμως σε βάρος των ασθενών.

Η νέα κυβέρνηση μέσω της εκστρατείας …κάθαρσης που επιχειρεί να ξεκινήσει, επιδιώκει να διατηρήσει το προφίλ της παράταξης που είχε περάσει και προεκλογικά.
Άλλωστε κυρίαρχο στοιχείο των συνομιλιών με τους Ευρωπαίους τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και του Γιάνη Βαρουφάκη είναι πως θα καταπολεμηθεί η διαφθορά.
Γι αυτό και οι οδηγίες του Αλέξη Τσίπρα προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι να μη μείνει τίποτε κρυμμένο κάτω από το χαλί.


Μάλιστα όπως λένε έγκυρες πηγές του HealthReport.gr ακόμη και όταν κάποια στελέχη έσπευσαν να ρωτήσουν αν το … «μαχαίρι στο κόκκαλο» αφορά όλα τα πρόσωπα τα οποία μπορεί να εμπλέκονται σε διάφορες παράτυπες υποθέσεις, οι οδηγίες από του Μαξίμου ήταν να ξεσκεπαστούν οι πάντες ανεξάρτητα εάν εμμέσως μπορεί να θιγούν και …φίλοι του κόμματος.

Τα βήματα που θα ακολουθηθούν είναι τα εξής:
-Αναζήτηση παράνομων ή παράτυπων συμβάσεων τόσο στον ΕΟΠΥΥ όσο και στα νοσοκομεία.
Εξάλλου όπως είχε γράψει το HealthReport.gr στις 30 Ιανουαρίου (ΚΛΙΚ ΕΔΩ) στο μικροσκόπιο των στελεχών που θα αναλάβουν να ελέγξουν με κάθε λεπτομέρεια τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ, αναμένεται να είναι εκτός των άλλων και οι εγκρίσεις σε ειδικές θεραπείες που έδινε ο οργανισμός και κυρίως σε εκείνες που χρειάζονταν μετάβαση στο εξωτερικό.

Ταυτόχρονα θα εξετασθεί βήμα προς βήμα ο προϋπολογισμός για να βρεθεί πως μοιραζόταν το ρευστό στους παρόχους και μέσα σε αυτή τη διαδικασία θα ελεγχθεί και αν υπήρχαν …προτεραιότητες στην αποπληρωμή των οφειλών του φορέα.

-Άμεση λήξη συνεργασίας με εταιρείες παροχής υπηρεσιών στα νοσοκομεία οι συμβάσεις των οποίων παρατάθηκαν αυθαίρετα.
Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει και έλεγχος των κονδυλίων που έχουν λάβει αλλά και τα πρόσωπα που έδωσαν έγκριση για τη συνέχιση της συνεργασίας.

-Ξεκινά άμεσα η σύγκριση τιμών του υγειονομικού υλικού που αγοράζεται στα νοσοκομεία σε σχέση με τι ισχύει στην ελεύθερη αγορά.
Οι συγκρίσεις θα περιλαμβάνουν και τιμές του εξωτερικού.

-Στο στόχαστρο θα μπούνε και τα φάρμακα αλλά και το τρόπος που φθάνουν στα ράφια των φαρμακείων των νοσοκομείων. Εξάλλου αναμένεται να αλλάξει και ο τρόπος αγοράς από το ΕΣΥ με έμφαση στους διαγωνισμούς τους οποίους όμως θα μπορούν να κερδίζουν περισσότερες από μία εταιρείες ώστε να μην ξεμένουν τα νοσοκομεία από συγκεκριμένα φάρμακα.

-Ταυτόχρονα εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνουν προσλήψεις σε τομείς των νοσοκομείων που σήμερα καλύπτονται από ιδιωτικές εταιρείες. Έρευνα που έχει στη διάθεση της η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δείχνει πως είναι πιο συμφέρουσα η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού από τη μίσθωση ιδιωτικών εταιρειών που υπερχρεώνουν το ΕΣΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου