Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Επίσημη πρώτη συνάντηση υπουργού Υγείας & ΠΕΦ: Τι θα πει ο Π. Κουρουμπλής στην κοπή της πίτας;



Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουν οι εκπρόσωποι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας να ακούσουν απόψε το απόγευμα την επίσημη πρώτη τοποθέτηση του νέου υπουργού Υγείας, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, γύρω από τη φαρμακευτική πολιτική και την επόμενη της φαρμακοβιομηχανίας, κατά τη διάρκεια της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΠΕΦ στο ξενοδοχείο Χίλτον.


Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

«Είναι ευκαιρία να ακούσουμε τις απόψεις του για τον κλάδο», σχολιάζουν οι επικεφαλής της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, καθώς δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη η επίσημη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία εκτιμάται ότι θα γίνει προς το τέλος της εβδομάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αποψινή εκδήλωση έχουν κληθεί και τα υπόλοιπα μέλη της κόκκινης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, οι κ.κ. Ανδρέας Ξανθός και Γιάννης Μπασκόζος, αναπληρωτής υπουργός Υγείας και γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας αντίστοιχα, καθώς και πρώην υπουργοί Υγείας που θήτευσαν τα τελευταία χρόνια στο εν λόγω υπουργείο.

Ο κ. Κουρουμπλής έχει τονίσει πως προτεραιότητά του είναι η στήριξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας με κάθε τρόπο και η στήριξη των εγχωρίως παραγομένων σκευασμάτων. Έχει δηλώσει ακόμη ότι πρόθεσή του είναι να μην μειώσει περαιτέρω τις τιμές, ωστόσο για να συμβεί αυτό θα αναγκαστεί να αυξήσει το rebate, το οποίο πιθανότατα θα είναι διαφορετικό για τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες και διαφορετικό για τις πολυεθνικές. Επίσης, σε συνέντευξή του στο ONMED λίγο πριν τις εκλογές, είχε δηλώσει ότι «εάν αξιοποιήσουμε όπως πρέπει τα ελληνικά γενόσημα, η χώρα μας μπορεί να γίνει Ελβετία του Νότου».

Την εκδήλωση απόψε θα ανοίξει ο πρόεδρος της ΠΕΦ κ. Θεόδωρος Τρύφων, ο οποίος θα αναφερθεί ενδελεχώς στο σημερινό τοπίο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, έξι χρόνια μετά την ύφεση, μια κρίση που ρήμαξε τις ελληνικές παραγωγικές εταιρείες και δημιούργησε σοβαρότατα προβλήματα στον παραγωγικό ιστό, στις επενδύσεις και στις θέσεις εργασίας. Ο κ. Τρύφων θα επαναλάβει την πάγια θέση του κλάδου για σταθερό πλαίσιο χωρίς αιφνιδιασμούς, πλαίσιο που θα μπορεί να βοηθάει τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν, να επενδύσουν, να εξάγουν και να τονώνουν την πραγματική οικονομία και επιχειρηματικότητα. Θα μιλήσει ακόμη για την ανάγκη να διορθωθεί η φαρμακευτική δαπάνη, η οποία, στα σημερινά επίπεδα των 2 δις ευρώ, μόνο προβλήματα δημιουργεί σε ασθενείς, γιατρούς και βιομηχανία, καθώς και για την έμφαση που πρέπει να δώσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο ελληνικό γενόσημο φάρμακο.

Οι κ.κ. Δημήτρης Δέμος και Βασίλης Κάτσος, αντιπρόεδροι της ΠΕΦ, στην συνέχεια θα πάρουν τη σκυτάλη από τον πρόεδρο.

Ο κ. Δέμος θα αναφερθεί στις θέσεις εργασίας και στο τρομακτικό brain drain που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα στα χρόνια της ύφεσης, με αποτέλεσμα σοβαροί και αξιόπιστοι επιστήμονες να μεταναστεύουν, ενώ δεν αποκλείεται να θέσει και πάλι το θέμα των διαγωνισμών της ΕΠΥ στα δημόσια νοσοκομεία με τις δραστικές ουσίες, ζήτημα το οποίο έχει στηλιτεύσει κατά κόρον η ΠΕΦ, στέλνοντας στα δικαστήρια την Επιτροπή Προμηθειών και τα στελέχη της για παράνομες διαδικασίες.

Από την πλευρά του, ο κ. Κάτσος, θα μιλήσει για την ανάγκη η νέα κυβέρνηση να εστιάσει στην ανάπτυξη του κλάδου, μετά από μια μακρά περίοδο λιτότητας, στρατηγική η οποία μπορεί να πετάξει πολύ ψηλά την ελληνική οικονομία, αφού αποδεδειγμένα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί κλάδο στρατηγικής σημασίας. «Η ανάπτυξη θα έλθει μόνο από την επένδυση στην καινοτομία. Η ανάπτυξη έρχεται μέσα από σοβαρότητα και συστράτευση. Ο κλάδος του φαρμάκου μπορεί να φέρει ανάπτυξη. Αποτελεί έναν εθνικό πρωταθλητή», θα τονίσει με έμφαση ο κ. Κάτσος.

Φυσικά, οι εκπρόσωποι της ΠΕΦ είναι έξυπνοι άνθρωποι και επιχειρηματίες και γνωρίζουν καλά πως με ευχολόγια δεν λύνεται το πρόβλημα. Για να διορθωθεί η κατάσταση, μόνο ένας τρόπος άμεσης στήριξης μπορεί να υπάρξει: η διόρθωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τονίσει ότι αυτό που μπορεί να κάνει άμεσα είναι να αυξήσει κατά 360 εκατ. ευρώ την δαπάνη, με το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων να κατευθύνεται στους ανασφάλιστους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου