Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Στήριξη Ξανθού στους εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ: διαρκής διαβούλευση & όχι κομματικοί στρατοί



Την διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «άλωση» των Οργανισμών και των υπολοίπων οργάνων από «κομματικούς στρατούς», έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος συναντήθηκε την Τετάρτη, με το Σωματείο των Εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής. Ο κ. Ξανθός τόνισε ακόμη, ότι στόχος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου είναι να στηριχθεί κατά απόλυτη προτεραιότητα η δημόσια περίθαλψη και να εδραιωθεί ένα άλλο εργασιακό και κοινωνικό ήθος στο Σύστημα Υγείας.

Οι εργαζόμενοι έθεσαν στον Aν. Yπουργό ερωτήματα σχετικά με το ρόλο και την προοπτική του Οργανισμού και επικεντρώθηκαν στα παρακάτω αιτήματα:

- Θεσμική πρόβλεψη συμμετοχής των εργαζομένων στο Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ.
- Ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ με προσωπικό για τη διοικητική υποστήριξη των υπηρεσιών.
- Επίλυση του προβλήματος εσόδων του Οργανισμού μέσω της αυτόματης μεταφοράς των ασφαλιστικών εισφορών υγείας από το ΙΚΑ στον ΕΟΠΥΥ.

Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι στόχος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου είναι να στηριχθεί κατά απόλυτη προτεραιότητα η δημόσια περίθαλψη και να εδραιωθεί ένα άλλο εργασιακό και κοινωνικό ήθος στο Σύστημα Υγείας. Ταυτόχρονα κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «άλωση» των Οργανισμών και των υπολοίπων οργάνων από «κομματικούς στρατούς».

«Θέλουμε να στηριχθούμε στις έντιμες δυνάμεις της Δημόσιας Διοίκησης και της κοινωνίας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός και πρόσθεσε ότι οι μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ πρέπει να ενισχυθούν και να αποτελέσουν οργανικά στοιχεία της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και του ΕΣΥ. Υπογράμμισε, επίσης, ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη λειτουργική αναβάθμιση των εργαστηρίων των υγειονομικών μονάδων ώστε να ανασχεθεί η ροή δημόσιων πόρων προς τους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους.

Επιπλέον, ο Aν. Υπουργός επισήμανε ότι έχει τεθεί ως άμεση προτεραιότητα η διοικητική υποστήριξη των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ με παράλληλη διασύνδεση των επιμέρους πληροφοριακών συστημάτων (ΕΟΠΥΥ-ΗΔΙΚΑ) για να διασφαλιστεί η διαφάνεια, ο έλεγχος και ο εξορθολογισμός των δαπανών με την ενσωμάτωση στο ηλεκτρονικό σύστημα διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στις ήδη υπάρχουσες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τον ιδιωτικό τομέα των οποίων οι όροι, όπως επισήμανε ο κ. Ξανθός, θα επανεξεταστούν άμεσα.

Τέλος, ο Aν. Υπουργός εξέφρασε την πρόθεση στενής συνεργασίας και διαβούλευσης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει ο Οργανισμός στους ασφαλισμένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου