Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ για την συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας



Σε μια μακροσκελή ανακοίνωση, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), περιγράφει τα όσα συζητήθηκαν κατά την σύσκεψη που είχε την Παρασκευή η Εκτελεστική της Γραμματεία με τον Υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον Αναπληρωτή υπουργό, Ανδρέα Ξανθό, αλλά και τους γενικούς γραμματείς κ.κ. Γιάννη Μπασκόζο και Σπύρο Κοκκινάκη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ, την οποία υπογράφει ο πρόεδρός της, κ. Δημήτρης Βαρνάβας και ο γραμματέας, κ. Λάμπρος Βαμβακάς:

"Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου συνάντηση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένα με τους κκ Κουρουμπλή, Ξανθό και Μπασκόζο, ενώ στη συνάντηση μετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου για παροχή στοιχείων και διευκρινήσεων σε ορισμένα ζητήματα.

Παραθέτουμε σε τίτλους τα θέματα που θέσαμε στη νέα πολιτική ηγεσία:

-Προσλήψεις
- Εφημεριακό
- Προϋπολογισμοί Νοσοκομείων
- ΠΦΥ- ανασφάλιστοι
- Ειδικό Ιατρικό Μισθολόγιο
- Εργασιακές σχέσεις στο ΕΣΥ
- Πάταξη της διαφθοράς

Λοιπά:

- Αυτοδίκαιες αργίες
- Μονιμοποίηση Γενικών Γιατρών
- Παρατασιακοί ειδικευόμενοι
- Σύστημα Ηλεκτρονικής συνταγογράφησης
- ΤΣΑΥ
- Διοικήσεις Νοσοκομείων-ΥΠΕ
- Οργανισμοί Νοσοκομείων
- Νομοθετικές αλλαγές
- Ιατρική Νομοθεσία

Αναλυτικά:

1.- Προσλήψεις: επισημάνθηκε από πλευράς ΟΕΝΓΕ πως η διακοπή των προσλήψεων που είχαν ξεκινήσει μετά τη σύναψη της κλαδικής συμφωνίας, καθώς και η αυξημένη ροή συνταξιοδοτήσεων τα τελευταία χρόνια, έχουν δημιουργήσει εικόνα ερημοποίησης στα Νοσοκομεία και ΚΥ με τεράστιες συνέπειες στην περίθαλψη των πολιτών. Ζητήθηκε να διεκπεραιωθούν άμεσα όλες οι προσλήψεις που υπολείπονται από το 2009 και να τεθεί στο Κυβερνητικό Συμβούλιο το ζήτημα νέων στοχευμένων προσλήψεων, ώστε να μπορέσουν οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας να ορθοποδήσουν.

Η πολιτική ηγεσία ενημέρωσε ότι προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς την ολοκλήρωση πρόσληψης 717 θέσεων μονίμων γιατρών + 300 θέσεων επικουρικών για τα Νοσοκομεία. Επίσης διερευνώνται οι δυνατότητες πρόσληψης με ταχείες διαδικασίες γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού για την επαναλειτουργία των κλειστών κρεβατιών ΜΕΘ, ενώ βρίσκονται σε επαφή με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την επαναπρόσληψη των 2499 γιατρών που απολύθηκαν με τη σύσταση του ΠΕΔΥ, για τους οποίους όμως εκκρεμεί η διευθέτηση της εργασιακής σχέσης με την οποία θα επαναπροσληφθούν. Τέλος, στις προσεχείς συναντήσεις του υπουργικού συμβουλίου θα τεθεί το θέμα της συνολικής αναδιάρθρωσης και στελέχωσης του ΕΣΥ.

2.- Εφημεριακό: από πλευράς της ΟΕΝΓΕ τέθηκε το συνολικό ζήτημα του εφημεριακού υπό το πρίσμα της στελέχωσης του ΕΣΥ και της ψήφισης νέων ρυθμίσεων. Επισημάνθηκε πως η πρόσφατη απόφαση παραπομπής της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση του 48ωρου στους νοσοκομειακούς γιατρούς, θα προκαλέσει πρόστιμο της τάξης των 150 εκατ ευρώ, πράγμα που πρέπει να αποτραπεί με λήψη των κατάλληλων μέτρων, ώστε να διοχετευτούν τα κονδύλια στη στελέχωση του ΕΣΥ. Τέλος, η ΟΕΝΓΕ επανέφερε την πρόταση που κατέθεσε ήδη από τον Μάρτιο του 2014 (κλικ εδώ) γιασυνολική ρύθμιση του εφημεριακού.

Η πολιτική ηγεσία αναγνώρισε πως η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί ως έχει και δεσμεύτηκε για αναλυτική συζήτηση του ζητήματος σε νέα συνάντηση στις αρχές Μαρτίου.

3.- Προϋπολογισμοί Νοσοκομείων: από πλευράς ΟΕΝΓΕ τονίστηκε πως στον προϋπολογισμό του 2015 έχει καταγραφεί περαιτέρω περικοπή των προϋπολογισμών Νοσοκομείων για λειτουργικές δαπάνες και εφημερίες, πράγμα που δημιουργεί σεληνιακό τοπίο στο ΕΣΥ. Επιπλέον η αδυναμία του ΕΟΠΥΥ να αποπληρώσει τα Νοσοκομεία για νοσήλια ασφαλισμένων έχει προκαλέσει
κατάσταση ασφυξίας.

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, ελάχιστη προϋπόθεση είναι η αναμόρφωση του κρατικού προϋπολογισμού προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα Νοσοκομεία και να αναστραφεί η κατάσταση.

Ζητήθηκε επίσης η άμεση υλοποίηση της δέσμευσης για κατάργηση του 5ευρου, το οποίο η πολιτική ηγεσία διαβεβαίωσε πως θα πράξει τις επόμενες ημέρες.

4.- ΠΦΥ- ανασφάλιστοι: επαναλήφθηκε η θέση της ΟΕΝΓΕ για την επιτακτική ανάγκη θεμελίωσης ενός αξιόπιστου συστήματος δημόσιου συστήματος υγείας, στο οποίο θα έχουν άμεση και δωρεάν πρόσβαση όλοι οι πολίτες που ζουν στη χώρα, χωρίς διαχωρισμούς σε ασφαλισμένους και ανασφάλιστους.

Η πολιτική ηγεσία δήλωσε πως συμφωνεί με την άποψη και ήδη μελετά την τροποποίηση των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων.

5.- Ειδικό Ιατρικό Μισθολόγιο: Η ΟΕΝΓΕ ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία πως έχει ήδη κατατεθεί προσφυγή στο ΣτΕ για αποκατάσταση του Ειδικού Ιατρικού Μισθολογίου και ζήτησε τη συνηγορία του υπουργείου σ΄ ένα δίκαιο αίτημα, μιας και η αποκατάσταση του μισθολογίου έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται σε δικαστικούς και ενστόλους. Η πολιτική ηγεσία δήλωσε πως θα σταθεί ενεργά δίπλα στους γιατρούς.

6.- Εργασιακές σχέσεις στο ΕΣΥ: Η ΟΕΝΓΕ δήλωσε πως η μόνη εργασιακή σχέση που στηρίζει είναι αυτή της Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης και ταυτόχρονα ζήτησε να υπάρξουν άμεσες ρυθμίσεις για αύξηση του ορίου ηλικίας εισόδου στο ΕΣΥ, απόσυρση των πρόσφατων ρυθμίσεων που θέτουν δυσανάλογα αυστηρούς περιορισμούς στη διεκδίκηση νέας θέσης από ήδη υπηρετούντες γιατρούς, την κατάργηση των ρυθμίσεων που αυξάνουν το όριο συνταξιοδότησης στα 67 έτη. Υπήρξε δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας ότι όλα τα παραπάνω θα συζητηθούν στην επόμενη συνάντηση στις αρχές Μαρτίου.

7.- Πάταξη της διαφθοράς στο ΕΣΥ: Κοινή διαπίστωση των δύο πλευρών ήταν η ανάγκη να ληφθούν στοχευμένα μέτρα περιορισμού και εξάλειψης της διαφοράς στο ΕΣΥ, χωρίς όμως να θίγεται η αξιοπρέπεια της ιατρικής κοινότητας προκαλώντας εντύπωση μέτρων συλλογικής ευθύνης.

Από τα «λοιπά» που αναφέρονται ως τίτλοι στην αρχή του κειμένου υπήρξε δέσμευση για άμεση ρύθμιση του προβλήματος των παρατασιακών ειδικευόμενων, ενώ όλα τα υπόλοιπα θα διερευνηθούν ώστε να υλοποιηθούν ή να συζητηθούν εκτενώς στην επόμενη συνάντηση.
Συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας.

Μετά τη συνάντηση με τη νέα πολιτική ηγεσία επακολούθησε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας κατά την οποία:

1.- Αποφασίστηκε η αντικατάσταση του Σάκη Παπαδόπουλου, ο οποίος εκλέχτηκε βουλευτής, από τον Τάκη Νικολόπουλο, ο οποίος αναλαμβάνει τη θέση του Ταμία.

2.- Αποφασίστηκε η σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, στην έναρξη της οποίας θα παραστεί και ο Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος έχει διατελέσει επί σειρά ετών μέλος του Γενικού Συμβουλίου. Στη συνεδρίαση θα μετέχουν εκτός των μελών του Γενικού Συμβουλίου και οι Πρόεδροι όλων των Ενώσεων της χώρας, προκειμένου να γίνει εκτίμηση της νέας κατάστασης και να διαμορφωθεί η στάση του νοσοκομειακού κινήματος.

3.- Θα αποσταλεί άμεσα έγγραφο της ΟΕΝΓΕ προς όλες τις Ενώσεις, ζητώντας να καταγράψουν τα κενά σε ιατρικό προσωπικό, με ταυτόχρονη αξιολόγηση σε υπερεπείγουσες, επείγουσες και χρόνιες ανάγκες, σε συνεργασία με τα Επιστημονικά Συμβούλια και τους Διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας κάθε Νοσοκομείου.

Αντίστοιχη καταγραφή πρέπει να πραγματοποιήσουν οι Ενώσεις και για τα
Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία της περιοχής τους."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου