Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Οι πολιτικές εξελίξεις θα καθορίσουν και την τύχη των νομοσχεδίων του υπουργείου Υγείας;



Με έντονο ενδιαφέρον αλλά και λογική ανησυχία παρακολουθούν όχι μόνο οι πολίτες αλλά και τα ίδια τα μέλη της κυβέρνησης και τα στελέχη των υπουργείων τα πολιτικά τεκταινόμενα της χώρας μας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι αναφορικά με το δημοσιονομικό μας μέλλον και τη διαπραγμάτευση για το χρέος. 

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Και η κατάθεση των νομοσχεδίων θα εκπορευθεί σε μεγάλο βαθμό από τις πολιτικές εξελίξεις και φυσικά τη συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή.

Στο υπουργείο Υγείας, η ηγεσία αναμένει και αυτή με το ανάλογο ενδιαφέρον τις εξελίξεις, καθώς τα μέτωπα είναι πολλά και θα πρέπει κάποια στιγμή να ξεκινήσει να υλοποιεί τις δράσεις που έχει εξαγγείλει προεκλογικά.

Οι προσλήψεις αναγκαίου προσωπικού τόσο στο ΕΣΥ όσο και στο ΠΕΔΥ, η κατάργηση των 5 ευρώ στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και του ενός ευρώ ανά συνταγή, αλλά και το τέλος της διαφθοράς στην Yγεία και στην Πρόνοια, αποτελούν τις προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, όπως έχουν δηλώσει επανειλημμένως ο υπουργός Υγείας κ. Παν. Κουρουμπλής και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός. Επομένως, όπως όλα δείχνουν, τα πεδία αυτά θα αποτελέσουν τις πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Το πρώτο πάντως νομοσχέδιο της κυβέρνησης που θα κατατεθεί την Πέμπτη, όπως φημολογείται, θα είναι αυτό για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την απαγόρευση της πώλησης δανείων από τις τράπεζες προς τρίτους, ενώ θα ακολουθήσει ένα ακόμη για τα εργασιακά θέματα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν είναι βέβαιο εάν στο πρώτο νομοσχέδιο θα υπάρξουν ρυθμίσεις σχετικά με το 5ευρο και το 1 ευρώ ανά συνταγή, καθώς η πρόεδρος της Βουλής, κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, δεν επιθυμεί να εμπλέκονται σε ένα νομοσχέδιο διαφορετικά αντικείμενα. Επίσης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης αναμένεται να πάρει μια μικρή παράταση.

Εκτός όμως από το νομοθετικό έργο που πρέπει να προχωρήσει, οι πολιτικές εξελίξεις θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και τα πρόσωπα που αναμένεται να ανακοινωθούν από το υπουργείο Υγείας και θα στελεχώσουν τους Οργανισμούς Υγείας. Και μιλάμε για τους οργανισμούς αιχμής, όπως ΕΟΠΥΥ, ΕΟΦ, ΙΦΕΤ, ΟΚΑΝΑ και σε δεύτερο χρόνο το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει καταλήξει σε όλα τα ονόματα, τα οποία χαίρουν εμπιστοσύνης από την αγορά και την επιστημονική κοινότητα, είναι ισορροπημένα και γνωρίζουν τα αντικείμενα σε βάθος. Εφόσον δε τα πολιτικά πράγματα κυλήσουν ομαλά, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να τα ανακοινώσει τις προσεχείς ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου