Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία: «Στο βάθος... κήπος»

Γράφει: Ιοκάστη Αλειφεροπούλου - VIRUS.COM.GR

Με εκατέρωθεν ανακοινώσεις χωρίς μετρήσιμα χαρακτηριστικά, έληξε η συνάντηση μεταξύ της ΠΑΣΟΝΟΠ και του υπουργού Υγείας, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη μετά από αίτημα των νοσηλευτών. - Άγνωστο παραμένει πότε θα ξεκινήσουν οι προσλήψεις και πόσες θα είναι αυτές.


Χωρίς να βάλει «το χέρι στην τσέπη» επιχειρεί σε αυτό το στάδιο να επιλύσει τα «καυτά» προβλήματα στο χώρο της Υγείας, η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΥΚΑ, η οποία είχε την ευκαιρία να συζητήσει ορισμένα από αυτά στην πρώτη συνάντησή της με την Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ), στο πλαίσιο διευρυμένης σύσκεψης με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων.

Τα τεράστια κενά προσωπικού και τα θεσμικά αιτήματα του κλάδου, κυριάρχησαν στη διαβούλευση όπως ήταν φυσιολογικό, η οποία - παρά το διευρυμένο της χαρακτήρα που υποδηλώνει διάθεση να δοθεί έμφαση εκ μέρους της κυβέρνησης - κατέληξε ουσιαστικά στο «κενό». Είναι ενδεικτικό πως στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΥΚΑ, οι προτάσεις για τα θεσμικά αιτήματα σχολιάζονται γενικόλογα ως θετικές, ενώ για το «φλέγον» θέμα των προσλήψεων δεν υπάρχει ούτε μισή λέξη!


Στην ανακοίνωση λέει χαρακτηριστικά: «Ο Υπουργός από την πλευρά του, ανέφερε ότι οι εν λόγω προτάσεις βρίσκονται σε σωστή κατεύθυνση αλλά με δεδομένο ότι τα αιτήματά τους εμπίπτουν άμεσα στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Παιδείας, βεβαίωσε ότι το προσεχές χρονικό διάστημα θα υπάρξει συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό προκειμένου να εξετάσουν από κοινού τις προτάσεις της Ομοσπονδίας». 

Σύμφωνα με την ΠΑΣΟΝΟΠ, ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει άμεσα μόνο την απελευθέρωση των διατάξεων που αφορούν στην κινητικότητα, ενώ για τις προσλήψεις περιορίστηκε να επαναλάβει ότι για φέτος «θα ζητήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό μέσω ΑΣΕΠ», επικαλούμενος την ιδιαιτερότητα της χρονικής στιγμής για τη χώρα» και ζητώντας από τους νοσηλευτές να δείξουν... κατανόηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε παραλείψει να προσδιορίσει οτιδήποτε αφορά στις προσλήψεις νοσηλευτών ακόμη και από το βήμα της Βουλής στις πρόσφατες προγραμματικές δηλώσεις, μέσω των οποίων εκφράζεται με τον πλέον επίσημο τρόπο η βούληση κάθε κυβέρνησης. Ο ίδιος είχε κάνει λόγο μόνο για 1.000 προσλήψεις γιατρών που θα γίνουν μέχρι τον προσεχή Απρίλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου