Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Σε αναμονή οι ιδιώτες πάροχοι- Θα έχουν ή δεν θα έχουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ;

Την ...τύχη των συμβάσεών τους με τον ΕΟΠΥΥ περιμένουν να δουν οι ιδιώτες πάροχοι (διαγνωστικά, κλινικές κ.ά.) με τον κ. Κουρουμπλή να διαμηνύει ατύπως ότι δεν θα γίνει τίποτα δραστικό πριν ετοιμαστούν οι δημόσιες δομές υγείας. 


της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA

Είναι σαφής η ιδεολογική στάση της κυβέρνησης που έχει εκφράσει ακόμα κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ότι το σύστημα υγείας πρέπει να είναι αποκλειστικά ...δημόσιο! Το σκεπτικό είναι ότι στις δημόσιες δομές έχουν όλοι οι πολίτες αδιακρίτως δωρεάν περίθαλψη ενώ στις ιδιωτικές πλουτίζει ο ιδιώτης πάροχος από την "αιμορραγία" του δημόσιου συστήματος που τον πληρώνει, ενώ καλείται να πληρώσει και συμμετοχή από την τσέπη του ο πολίτης.

Η άποψη αυτή ήταν ίσως σωστή για τα δεδομένα του 19ου αιώνα, ωστόσο τον 21ο στην Ελλάδα συμβαίνουν τα εξής: 

Το 2014, τα 140 δημόσια νοσοκομεία της χώρας χρειάστηκαν 155 εκατομμύρια ευρώ ΜΟΝΟ για την αγορά αντιδραστηρίων (δηλαδή των υλικών που χρησιμοποιούνται στις αιματολογικές εξετάσεις) για την νοσηλεία 1,5 περίπου εκατομμυρίου ασθενών. Αν στα 155 εκατ. ευρώ προσθέσουμε το μισθολογικό κόστος του προσωπικού των εργαστηρίων και τα λειτουργικά έξοδα, προκύπτει ένα τετραπλάσιο ποσό που αγγίζει τα 600 εκατ. ευρώ. Για ραντεβού και εξυπηρέτηση ας μην μιλήσουμε καθόλου...

Την ίδια χρονιά, τα ιδιωτικά διαγνωστικά που ήταν στην διάθεση 9 εκατομμυρίων ασφαλισμένων με άμεση εξυπηρέτηση και ανθρώπινο περιβάλλον, πληρώθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ (μετά τα rebate και clawback) 320 εκατομμύρια ευρώ για τις αιματολογικές ΚΑΙ για τις απεικονιστικές εξετάσεις που διεξήγαγαν (ακτινογραφίες, υπερήχους, τομογραφίες).

Προσωπικά δεν έχω απολύτως καμία σχέση με τα διαγνωστικά ή τις κλινικές παρά μόνο ότι τα προτιμώ συνήθως ως ασθενής. Αν η κυβέρνηση καταφέρει να κάνει τις δημόσιες δομές αξιοπρεπείς και τα ραντεβού εντός της ...ιατρικής δεοντολογίας και όχι για 3 μήνες μετά, ίσως προτιμήσω τα δημόσια. Μέχρι τότε, ας δουν με ανοιχτό μυαλό πως θα βοηθήσουν πραγματικά τους πολίτες διευκολύνοντας την ζωή τους και παρέχοντας υψηλής ποιότητας ιατρικές υπηρεσίες. Κι όλα αυτά, χωρίς να χρεωθεί παραπάνω ο ΕΟΠΥΥ... Εννοείται!

15 σχόλια:

  1. ΑΣ Αρχίσουν να πληρώνουν τους εργαστηριακούς ιδιώτες που τους χρωστάνε και τους έχουν οδηγήσει στη εξαθλίωση και στην ξεφτίλα κυρίως τους νέους,και μετά ας δουν τι θα κάνουν με τις δημόσιες δομές.Οι εργαστηριακοί ιατροί εδώ και 2χρονια πληρώνουν απο τη τσέπη τους τις εξετάσεις των ασθενών Ελλήνων πολιτών με δανεικά και έχουν πνιγεί στα χρέη.ποιος επιτέλους θα ενδιαφερθεί για αυτούς τους ιατρούς;τους ρωτήσατε καθόλου που έχετε καταστρέψει ολόκληρες οικογένειες ;οι νέοι εργαστηριακοί δεν έκλεψαν ούτε ένα ευρώ,ούτε πάρτυ εκατομμυρίων βίωσαν.χρωστανε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλα ρε συναδελφοι, κανεις δε διαβασε προεκλογικα το προγραμμα του συριζα? Οι ανθρωποι ηταν ειλικρινεις : δεν τους ενδιαφερει ο ιδ.τομεας, γραμμενους μας εχουν.. σημερα ο ξανθος δηλωσε οτι τα κονδυλια που δινονταν στον ιδ.τομεα για διαγνωστικες εξετασεις, τωρα θα δινονται στα εργαστηρια του πεδυ.. οσοι τους ψηφισατε, ας προσεχατε..

      Διαγραφή
  2. AN ΒALEIΣ ΤΑ REBATE KAI CLOWBACK Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ ΕΡΧΟΝΤΑΙ Η ΜΙΑ Η ΑΛΛΗ. Ο ΕΟΠΥΥ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΟΥΤΕ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΟΥΤΕ ΤΟΥς ΙΔΙΩΤΕΣ, ΑΝ ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΑΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ. ΑΔΙΕΞΟΔΟ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. δηλαδή όσο σε χρειάζομαι κ.ιδιωτη γιατί δεν μπορώ να τα κάνω μόνος μου ,σε θέλω με την προϋπόθεση ότι θα σου πληρώνω τα μισά περίπου ,και μόλις ετοιμαστώ και δεν σε χρειάζομαι πια ,παίρνεις τον δρομο χωρίς επιστροφή.Το θέμα είναι τώρα που μπορούμε να τους χορέψουμε στο ταψί γιατί δεν το κάνουμε;Επίσης γιατί δεν απαιτούμε να μας πει κάποιος από τους καινούργιους ,πως θα εξελιχθούν οι πληρωμές προς τους ιδιώτες παρόχους ,γιατί δεν βλέπω κίνηση και ανησυχώ!
    μικροβιολόγος από θεσσαλονικη.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα προσθέσω και θα υπενθυμίσω στα παραπάνω ότι όταν ο κ. πρωθυπουργός, ήρθε η ώρα να γίνει πατέρας, επέλεξε ιδιωτική κλινική και μάλιστα κάποιοι έλεγαν τότε οτι δέσμευσε ένα ολόκληρο όροφο για τη σύζυγό του. Δεν θέλω να τον κατακρίνω γι' αυτό γιατί δεν είμαι κομπλεξικός. Γιατί όμως δεν επέλεξε να γεννήσει η γυναίκα του στο "Αλεξάνδρα"; Όταν πρόκειται να λέμε λαϊκίστικες "παπάρες" εναντίον του ιδιωτικού τομέα, καλό θα είναι να βουτάμε τη γλώσσα στο μυαλό μας πρώτα. και να έχουμε επίγνωση της πραγματικότητας. Αν για το δικό μας εαυτούλη προτιμούμε την εξυπηρέτηση του ιδιωτικού τομέα, αλλά για το λαουτζίκο προτείνουμε το χάλι του δημόσιου... εεε είναι επιεικώς απαράδεκτο.
    Ο κ. Κουρουμπλής καλά κάνει και θέλει να φτιάξει ένα αξιοπρεπή δημόσιο τομέα στην υγεία. Όλοι το θέλουμε και όλοι θα το στηρίξουμε. Τί σχέση έχει όμως αυτό με τη στοχοποίηση του ιδιωτικού τομέα ως "εχθρού" του δημοσίου χρήματος; Τί εξωπραγματικά είναι αυτά; Δε μπορεί επιτέλους σε αυτή τη χώρα να επικρατήσει η κοινή λογική; αυτή που επικρατεί στην υπόλοιπη σύγχρονη Ευρώπη; Τί διάολος τους "καβαλάει" κάθε φορά τους κυβερνώντες και ακροβατούν; Θέλουμε να αποδείξουμε οτι η Ελλάδα θα πρωτοτυπήσει και θα φτιάξει δημόσιο σύστημα υγείας στα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα και σε αντικατάσταση αυτού; Οι άλλες χώρες της Ευρώπης, κ. Κουρουμπλή, που δεν είναι "ξεβράκωτες" σαν την Ελλάδα γιατί δεν το έπραξαν; Γιατί δε μπορεί το κράτος να ελέγξει το δημόσιο χρήμα, ώστε να πηγαίνει σις σωστές τσέπες; Όταν το κράτος δε μπορεί, καταργεί;;; Για προσγειωθείτε λίγο γιατί από τις πολλές ανοησίες που ακούμε στο τέλος θα χαζέψουμε. Τελείωσαν οι εκλογές και περιμένουμε να δώσετε λύσεις στα προβλήματά μας. Το κράτος χρωστάει στους ιδιώτες παρόχους ένα σωρό λεφτά. Ξεχρεώστε πρώτα και μετά κάντε ότι σας φωτίσει ο Θεός. Κηδείες με ξένα κόλλυβα ΤΕΛΟΣ!!! Ας σοβαρευτούμε όλοι επιτέλους κάποια στιγμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λόγια, λόγια. λόγια....Η ουσία είναι μία. Αν θέλετε τα ιδιωτικά ιατρεία μας σχεδόν δωρεάν για να κάνετε την κοινωνική σας πολιτική, ξεχάστε το. Αν θέλετε επιτέλους να διαπραγματευτούμε σοβαρά, καλώς. Επειδή όμως προβλέπω, 'οπως πάντα, να τρέχουμε αγχωμένοι για σύμβαση με οιουσδήποτε όρους, είμαι βαθύτατα απογοητευμένος. Πιστεύω πως τα πράγματα θα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.Εκτός εάν επιτύχουμε συλλογικές συμβάσεις, οπότε ΙΣΩΣ κατορθώσουμε κάτι καλύτερο...

      Διαγραφή
    2. ΠΟΛΥ ΚΟΥΡΑΖΕΣΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ,ΤΑ ΠΡΑΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΛΗΓΕΙ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΗΘΕΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΜΑΣ.ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΚΡΙΒΩΣ ΜΕΡΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΟΜΕΣ ΠΟΥ Ο Κ. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΤΕΛΕΧΩΣΕΙ.ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΩΣΕΙ ΕΤΣΙ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΕΑΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ.ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΟΜΩΣ ΟΠΟΙΟΣ ΒΑΛΕΙ ΠΛΑΤΗ ΚΑΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΕΟΠΥΥ ΜΕ ΚΩΛΟΧΑΡΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΜΙΛΗΣΕΙ.

      Διαγραφή
    3. Δίκιο έχεις συνάδελφε αλλά ποιός να σε ακούσει και να σε καταλάβει!

      Διαγραφή
  5. Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ.Κανενας εργαστηριακος γιατρος να μην κανει συμβαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα ηθελα να κανω μια επισημανση.Η πλειονοτητα των πολιτων που εξυπηρετει το δημοσιο νοσοκομειο, αφορα πραγματικα πασχοντες ασθενεις και συχνα μαλιστα με οξειες νοσους.Η παροχη υπηρεσιων στον ιδιωτικο τομεα αφορα ως επι το πλειστον πρωτοβαθμια περιθαλψη ειτε αντιμετωπιση νοσων σε δευτερο χρονο κατοπιν επιλογης των ιδιων των ασθενων.Ειναι δυο διαφορετικα πραγματα.Υπο αυτη την εννοια η αναλογια 1 προς 3 που παρουσιαζει το αρθρο την βρισκω πολυ γενναιοδωρη και καθολου ασχημη σε σχεση με αλλες προηγμενες δυτικες χωρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ησυχία μην μιλάτε κοιμούνται ΠΑΣΙΔΙΚ-ΠΟΣΙΠΥ-ΠΕΕΒΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Άντε και κανένας συνάδελφος δεν κάνει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Ούτε ένας σας λέω! Γίνεται από την επόμενη στα δημόσια ένα μπάχαλο... βρισιές, σπρωξιές, μπουνιές... Ε και; Αν ο υπουργός είναι αναίσθητος (που για να αφήσει να γίνει αυτό, το λιγότερο αναίσθητος θα είναι), εμείς θα επιβιώσουμε; Δεν πουλάς τυρόπιτες του 1€. "Πουλάς" εξετάσεις των 50€ 100€ 150€. Ο κόσμος έχει ξελιγωθεί από τα τόσα χρόνια λιτότητας και παίρνει ακόμα και το δεκάλεπτο ρέστα. Πώς θα ανταποκριθεί σε αυτά τα ποσά; Άρα δεν είναι βιώσιμη η λύση γαι τα ιατρεία μας το: "κανένας σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ", εκτός και αν τα μετατρέψουμε σε σουβλατζίδικα μπας και πατήσει κανένας μέσα. Η καλύτερη λύση είναι να ενεργοποιηθούν οι εκπρόσωποί μας και να απαιτήσουν ενωμένοι βιώσιμες λύσεις και εφαρμογή του ελέγχου που θα βάλει φρένο στα λαμόγια που έχουν μάθει να παίρνουν τη μερίδα του "λέοντος", τη στιγμή που έχουν ξεχάσει πώς είναι μια σύριγγα!! Και ούτε λόγος να γίνεται για τα απαράδεκτα πλαφόν των 1000€ στους νέους. Σημειωτέον οτι εγώ άνοιξα το 2014 και δεν έχω ακόμη πλαφόν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνάδελφε μην υποτιμάς την επιστημοσύνη σου.Ο κόσμος αγοράζει κινητό 200ευρώ τουλάχιστον. Αν δεν θελει να δωσει μια φορα το χρονο 150ευρω για την υγεία του κακό του κεφαλιού του τόσο κοστίζουν αν δεν εχει να παει στο νοσοκομειο..Εμείς τουλαχιστον σπουδασαμε δεν κανουμε απλα εμπόριο πρεπει να αμειβόμαστε.Η τσάντα στο χερι 300 ευρω!! και τα 50 για τις εξετασεις είναι πολλά?? Φτάνει πια 1.76 για γενική ούρων ξεφτίλα!!! και σου φέρνει παραπεμπτικο με 26 λεπτα συμμετοχή!! ντροπή!! ουτε το χαρτι της απάντησης!! Έχεις αλλάξει λάδια στο αυτοκινητο σου? 100 ευρω για δεκα λεπτα και δεν θελει να σου δωσει και απόδειξη!! Με τέτοια μυαλα τωρα που ανοιξες να δω ποτε θα κλείσεις.Καλή τύχη

      Διαγραφή
    2. Δηλαδη συναδελφε, εσυ θελεις να εισαι ιδιωτης αλλα με κρατικη επιδοτηση? Θα ριξουμε τις τιμες μας και θα δουλεψουμε με λιγους πελατες αλλα χωρις υποχρεωσεις για iso, ελεγκτ.εταιρειες, γραφειοκρατια κλπ.

      Διαγραφή
    3. ΣΥΜΦΩΝΩ 200 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΙΣΑ??? ΕΛΕΟΣ.ΕΤΣΙ ΧΑΝΟΥΜΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΡΕΜΑΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΑ Α.........Α ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΑΜΠΕΛΟΦΙΛΟΣΟΦΗΜΕΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ.ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΞΕΦΤΙΛΑ.

      Διαγραφή