Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Περιμένουν έως και 5 μήνες για ακτινοθεραπεία στα δημόσια νοσοκομεία



Απίστευτο Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με καρκίνο στην Ελλάδα, αφού λόγω έλλειψης μηχανημάτων, περιμένουν μήνες στην ουρά για ακτινοθεραπεία, ενώ το κόστος είναι τεράστιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα οι ασθενείς στο «Αττικό», τον «Αγιο Σάββα» και το «Μεταξά» στον Πειραιά περιμένουν κατά μέσο όρο 3 μήνες για μία ακτινοθεραπεία, ενώ σε άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ η αναμονή μπορεί να φτάσει έως και τους 5 μήνες.

Παράλληλα, ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει μεν την ακτινοθεραπεία σε ιδιωτικές κλινικές, όχι όμως και την αμοιβή του γιατρού που υπολογίζεται από 300 μέχρι 1.500 ευρώ. Ετσι όταν κάποιος χρειάζεται έξι ακτινογραφίες, το συνολικό κόστος μπορεί να φτάσει και τα 9.000 ευρώ.

Στην Ελλάδα υπάρχουν συνολικά 24 ακτινοθεραπευτικά κέντρα σε δημόσιες δομές, δηλαδή αναλογούν 2,2 μηχανήματα ανά1.000.000 πληθυσμού, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 7 μηχανήματα για την ίδια αναλογία. Επιπλέον τα μηχανήματα είναι παλιάς τεχνολογίας και αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το 40% των περιστατικών.

Οπως αναφέρει μιλώντας στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, ο Γεώργιος Πισσάκας συντονιστής διευθυντής του Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου του νοσοκομείου Αλεξάνδρα και πρόεδρος της Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας: «με βάση τα διεθνή δεδομένα, ο καρκίνος αποτελεί τη 2η μεγαλύτερη αιτία θανάτου και 1 στους 3 θα βρεθεί αντιμέτωπος με αυτό»

«Η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει περίπου 60 μηχανήματα και έχει μόνο 37 από τα οποία μόνο 24 είναι στο δημόσιο τομέα. Αυτό κάνει και εξαιρετικά σαφές γιατί οι λίσες αναμονής φτάνουν έως και 4 μήνες» προσθέτει.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου