Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Επιστολή Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας προς διοικητή 5ης ΥΠΕ για ανάκληση μετακίνησης δύο ιατρών στο Π.Π. Αλοννήσου


Ο Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας λαμβάνοντας γνώση της απαράδεκτης απόφασης της 5ης ΥΠΕ για μετακίνηση δύο ιατρών του Κέντρου Υγείας Σοφάδων στο Π.Π. Αλοννήσου, άμεσα με επιστολή του ζήτησε την ανάκληση της συγκεκριμένης απόφασης, η οποία ενδεχομένως δίνει απάντηση στις ανάγκες της νησιωτικής Ελλάδος, τις οποίες άλλωστε ο ιατρικός κόσμος έχει επισημάνει να καταγγείλει, δημιουργεί όμως σοβαρά προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών υγείας στους κατοίκους του Νομού μας. Η επιστολή εστάλη στις 23/1 χωρίς όμως να έχουμε λάβει απάντηση. Δημοσιοποιούμε την επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας προς τον Διοικητή της 5ης ΥΠΕ κ. Μακρή Λάζαρο και ζητούμε την ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ελπίζοντας να πρυτανεύσει η λογική, ώστε να μην πολλαπλασιαστούν τα προβλήματα στον ευαίσθητο χώρο της υγείας στο Νομό μας. 

Καρδίτσα 23-1-2015
Αριθμ. πρωτ.: 99

ΠΡΟΣ: Το Διοικητή της 5ης ΥΠΕ
κ. Μακρή Λάζαρο
Λάρισα 

Το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας, λαμβάνοντας γνώση της απόφασής σας για την αιφνίδια μετακίνηση δύο ιατρών του Κέντρου Υγείας Σοφάδων στο Π.Π. Αλοννήσου για διάστημα δέκα ημερών ο καθένας, θεωρεί αναγκαία και επιτακτική την παρέμβασή του με το αίτημα της άμεσης ανάκλησης της απόφασης αυτής.

Ως αρμόδια Υ.Πε., οφείλετε να γνωρίζετε πως οι λιγοστοί, σε σχέση με την υπόλοιπη Θεσσαλία, Γενικοί Ιατροί των Κέντρων Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, σηκώνουν το βάρος όχι μόνο της περιοχής ευθύνης τους αλλά και όμορων κενών Ιατρείων, που αυξάνονται συνεχώς λόγω των διαδοχικών συνταξιοδοτήσεων και παραιτήσεων Ιατρικού προσωπικού αλλά και της έλλειψης Ιατρών Υπηρεσίας Υπαίθρου, ειδικά στις δυσπρόσιτες περιοχές, ενώ καλύπτουν αγόγγυστα και ανάγκες του Γ.Ν. Καρδίτσας. 

Συγκεκριμένα, το Κ.Υ. Σοφάδων, είναι Κέντρο Υγείας Γ΄ ζώνης, εξυπηρετεί το μεγαλύτερο δήμο μετά την πόλη της Καρδίτσας, με 33 κοινότητες και οικισμούς, ενώ έχει την ιδιαιτερότητα να παρέχει Ιατρική φροντίδα στο μεγαλύτερο οικισμό αθιγγάνων στην Ελλάδα. Καλύπτει δε, με δύο Επιμελητές Γεν. Ιατρούς, τα πρωινά ωράρια και τις εφημερίες της πολύπαθης Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Γ.Ν. Καρδίτσας ενώ συνεπικουρεί και στο πρόγραμμα εφημέρευσης του Κ.Υ. Παλαμά. Η περαιτέρω μετακίνηση Ιατρών είναι βέβαιο πως θα διαταράξει την ήδη οριακή, από άποψης ιατρικού προσωπικού λειτουργία του, υποβαθμίζοντας το επίπεδο φροντίδας στον πληθυσμό της περιοχής ευθύνης του. 

Επίσης με έκπληξη διαπιστώνουμε πως σε μια τέτοια βίαια μετακίνηση, τόσο από πλευράς απόστασης όσο και έλλειψης οποιασδήποτε προγενέστερης συνεννόησης, δεν καθορίζεται με σαφήνεια ο τρόπος μετακίνησης, η στέγαση, η διατροφή, το ωράριο εργασίας και η αποζημίωση των γιατρών που μετακινούνται. Αναγνωρίζουμε φυσικά πως οι Ιατροί που υπηρετούν στο ΠΕΔΥ έχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις που απορρέουν από το νόμο, όμως έχουν και δικαιώματα. Συνθήκες και ωράρια εξαθλίωσης, συνεχείς εφημερεύσεις, επαναλαμβανόμενες και τόσο μακρινές μετακινήσεις οδηγούν στη διατάραξη της εργασιακής και οικογενειακής τους γαλήνης, με τελικό αποτέλεσμα να οδηγηθούν και άλλοι ικανοί Ιατροί εκτός του δημόσιου συστήματος υγείας. 

Σεβόμαστε απόλυτα τα προβλήματα από την έλλειψη Ιατρών των κατοίκων της Αλοννήσου, η μετακίνηση όμως Ιατρών από την Καρδίτσα δεν είναι σε καμιά περίπτωση η λύση σε αυτά, αντίθετα το πιθανότερο είναι να ανοίξουν αντίστοιχες "πληγές" και στη δική μας περιοχή. Ο τεράστιος ορεινός όγκος του νομού μας ήδη υποφέρει τα τελευταία χρόνια από την έλλειψη Ιατρών, δε μετακινήθηκε ποτέ όμως Ιατρός από τη Μαγνησία ή τη Φθιώτιδα σε ένα χωριό, για παράδειγμα, της ορεινής Αργιθέας, αντίθετα οι ιατροί των όμορων περιοχών καλύπτουν τις όποιες ανάγκες. 

Ως Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας σας καλούμε να αποσύρετε τη συγκεκριμένη απόφαση που έχει δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό όχι μόνο στους δύο συναδέλφους που αφορά, αλλά στο σύνολο των ιατρών που εργάζονται στις δομές του ΠΕΔΥ του νομού μας. Ασφαλώς, είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε βοήθεια και συνεργασία.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ              Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ       Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Κουλοκτσής Σωτήριος  Σπάνιας Αριστοτέλης      Μπαθρέλλος Ευστάθιος

1 σχόλιο: