Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Υψηλή παραμένει η κατανάλωση φαρμάκων στην Ελλάδα – 35 κουτιά ανά πολίτη τον χρόνο!

IATRONET. Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, το 2014 πωλήθηκαν από τα φαρμακεία περίπου 390 εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων ή 35,4 κουτιά κατά κεφαλήν!

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η...φαρμακολαγνεία των Ελλήνων.

Κάθε πολίτης καταναλώνει ετησίως περισσότερες από 35 συσκευασίες φαρμάκων, όπως προκύπτει από στοιχεία της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ).

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, το 2014 πωλήθηκαν από τα φαρμακεία περίπου 390 εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων ή 35,4 κουτιά κατά κεφαλήν!

Τον ίδιο χρόνο, η αξία ανά τεμάχιο μειώθηκε από 11,47 ευρώ που ήταν το 2009 σε 8 ευρώ (30,25%). Η μείωση στον όγκο πωλήσεων, ωστόσο, περιορίστηκε στο 5,5%.

Παρά τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, η μέση τιμή των φαρμάκων υψηλού κόστους εμφάνισε αύξηση.

Από 187 ευρώ που κόστιζε κατά μέσο όρο ένα καινοτόμο φάρμακο, το 2014 καταγράφηκε αύξηση κατά 24%, δηλαδή στα 232,4 ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς σχολιάζουν ότι τα φάρμακα για τις σοβαρές παθήσεις ή υψηλού κόστους απολαμβάνουν...ειδικό καθεστώς προστασίας.

Μονομερώς

Οι προσπάθειες των κυβερνήσεων για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης – εξηγούν - εστίασαν μονομερώς στις τιμές των φαρμάκων και κυρίως των οικονομικότερων ελληνικών.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί η ανάγκη λήψης μέτρων ελέγχου της κατανάλωσης φαρμάκων, αλλά και χρήσης εργαλείων αξιολόγησης του κόστους - αποτελεσματικότητας των καινοτόμων ακριβών θεραπειών.

Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου