Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

“Νάρκη” στα θεμέλια του ΕΟΠΥΥ το έλλειμμα 1 δισ. από μη καταβολή εισφορών περίθαλψης

Τον περασμένο μήνα έπρεπε να είχαν καταβληθεί στον ΕΟΠΥΥ εισφορές περίθαλψης ύψους 320 εκατομμυρίων ευρώ και δόθηκαν μόλις 100 εκατομμύρια...

IATRONET

Τεράστιο οικονομικό πρόβλημα αντιμετωπίζει ο ΕΟΠΥΥ, καθώς δεν υφίσταται ουσιαστικά η βασική πηγή χρηματοδότησής του:

Τα Ταμεία που τον απαρτίζουν, με βασικότερα το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ και τον ΟΠΑΔ, συμμετέχουν από καθόλου έως ελάχιστα στην οικονομική του στήριξη.

Με βάση τη νομοθεσία, τα έσοδα από εισφορές κλάδου Υγείας, πρέπει να καταλήγουν στον ΕΟΠΥΥ, αλλά – λόγω κρίσης – τα ασφαλιστικά Ταμεία διαθέτουν σχεδόν το σύνολο της ρευστότητάς τους στην καταβολή συντάξεων.

Ενδεικτικό είναι ότι το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ δεν κατέβαλαν ούτε ένα ευρώ τον περασμένο Ιανουάριο, όπως αναφέρει στέλεχος του ΕΟΠΥΥ στην “Καθημερινή”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, έως το τέλος του 2014 τα Ταμεία χρωστούσαν στον ΕΟΠΥΥ εισφορές ύψους 687 εκατομμυρίων ευρώ.

Το συγκεκριμένο “άνοιγμα” διογκώνεται μηνιαίως κατά 200 εκατομμύρια ευρώ και πλέον.

Ενδεικτικό είναι ότι τον περασμένο μήνα έπρεπε να είχαν καταβληθεί στον ΕΟΠΥΥ εισφορές περίθαλψης ύψους 320 εκατομμυρίων ευρώ και δόθηκαν μόλις 100 εκατομμύρια.

Κοντός

Για το σοβαρό αυτό θέμα ενημερώθηκε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ.

Η...καυτή πατάτα περνάει πλέον σε νέα χέρια, καθώς ο κ. Κοντός υπέβαλε την παραίτησή του στη διάθεση του κ. Κουρουμπλή.

Η νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ θα κληθεί να αντιμετωπίσει σοβαρό αυτό θέμα χρηματοδότησης, το οποίο έχει επισημάνει και η τρόικα και προκαλείται κυρίως από την οικονομική κρίση και την υστέρηση εσόδων που προκαλεί στα ασφαλιστικά Ταμεία.

Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου