Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Πρόεδρος ΟΕΝΓΕ στο ΗealthReport.gr: «προκαλείται ζημιά από τις προεκλογικές εκδουλεύσεις»!

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Γράφει:Δήμητρα Ευθυμιάδου

Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση φαίνεται πως έχει φέρει τους νοσοκομειακούς γιατρούς το μεγάλο προεκλογικό ρουσφέτι του Μάκη Βορίδη στους νοσηλευτές να τους δώσει δικαίωμα συνταγογράφησης ωσάν να ήταν γιατροί.

Η είδηση πως από δω και πέρα θα μπορούν και οι νοσηλευτές να χορηγούν φάρμακα σε ασθενείς αλλά και να κάνουν κι άλλες ιατρικές πράξεις χωρίς την παρουσία γιατρών, κοντεύει να φέρει σε ρήξη τους δύο κλάδους.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί πάντως διά στόματος του προέδρου τους Δημήτρη Βαρνάβα (ΟΕΝΓΕ) εκφράζουν την αντίρρησή τους στην προεκλογική …πρωτοβουλία του Μάκη Βορίδη τη στιγμή μάλιστα που δε ρωτήθηκαν τα αρμόδια ιατρικά όργανα και η απόφαση ελήφθη βάση εισήγησης του Εθνικού Συμβουλίου Ανάπτυξης Νοσηλευτικής.

Όπως λέει στο HealthReport.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας: «Στις 16 Ιανουαρίου δημοσιεύτηκε απόφαση του υπουργού Υγείας κ. Βορίδη, η οποία περιγράφει τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες των νοσηλευτών και νοσηλευτριών. Η απόφαση βασίζεται σε εισήγηση του Εθνικού Συμβουλίου Ανάπτυξης Νοσηλευτικής, η οποία φέρει ημερομηνία 14-1-15.

Πέραν της ασύλληπτης ταχύτητας με την οποία εκδόθηκε η εν λόγω απόφαση και μάλιστα σε χρονική στιγμή που όλα έχουν παραλύσει στο υπουργείο Υγείας, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για την υποκατάσταση του ΚΕΣΥ, το οποίο έχει ευρεία σύνθεση, από το Εθνικό Συμβούλιο Ανάπτυξης Νοσηλευτικής».

Ο κ.Βαρνάβας αναφέρεται εκτός από τη διαδικασία εξπρές που ακολουθήθηκε για την προώθηση του ζητήματος, και στο γεγονός ότι ουδέποτε ζητήθηκε η άποψη των αρμόδιων ιατρικών οργάνων. Σημειώνει χαρακτηριστικά στοHealthReport.gr : «Σοβαρά δε ερωτήματα εγείρονται και για το γεγονός πως δεν ζητήθηκε η άποψη του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ώστε να αποφευχθούν πιθανές συγκρούσεις αρμοδιοτήτων που θα προκαλέσουν τριβές ανάμεσα στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό».

Ο κ.Βαρνάβας περιγράφει όμως και δύο ενδεικτικά παραδείγματα για τις εμπλοκές που δημιουργεί η απόφαση Βορίδη να δώσει δικαίωμα συνταγογράφησης στους νοσηλευτές αλλά και να εκτελούν ιατρικές πράξεις: «1.- πώς είναι δυνατόν να ανατίθεται σε νοσηλευτές η αρμοδιότητα να εκτελούν τοπική αναισθησία χωρίς την παρουσία εξειδικευμένου γιατρού;

2.- πώς είναι δυνατόν να δίδεται η δυνατότητα σε νοσηλευτή να συνταγογραφεί φάρμακα και υγειονομικό υλικό, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη όλη η διαδικασία των τελευταίων χρόνων που αφορά στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση;

Πιστεύω πως προκαλείται σοβαρή ζημία όταν κρίνονται τέτοια σοβαρά ζητήματα στον στίβο των προεκλογικών παροχών και εκδουλεύσεων» καταλήγει ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ στο HealthReport.gr .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου