Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν άμεσα στο χώρο της Υγείας

HEALTH VIEW.GR. Τα τελευταία χρόνια ζούμε την φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας και την υποβάθμιση των δημόσιων δομών υγείας που κάνουν δύσκολη την πρόσβαση του κόσμου. 

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο Σύστημα Υγείας ήταν επιβεβλημένες και ότι παρά τις μεγάλες περικοπές δημόσιων δαπανών υγείας, το ΕΣΥ άντεξε και δεν επηρεάστηκε η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Η πραγματικότητα διαψεύδει απόλυτα αυτό τον ισχυρισμό. Τα αποτελέσματα της «μεταρρύθμισης» τα ξέρουν από πρώτο χέρι οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, οι ελευθεροεπαγγελματίες υγειονομικοί, οι πάροχοι υπηρεσιών και υλικών που συναλλάσσονται με τα νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ και κυρίως οι ασθενείς. Η περιβόητη μνημονιακή μεταρρύθμιση στην Υγεία εξελίχθηκε σε μια πραγματική υγειονομική τραγωδία, δημιούργησε μια τεράστια ζώνη υγειονομικής φτώχειας και αποκλεισμού των ανασφάλιστων ανθρώπων από στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική φροντίδα, μετέτρεψε τους ασφαλισμένους σε «λειτουργικά ανασφάλιστους» (αφού για να έχουν επαρκή περίθαλψη πρέπει να πληρώνουν συνεχώς αυξανόμενα ποσά από την τσέπη τους), διέλυσε την ΠΦΥ και αποδιοργάνωσε τα νοσοκομεία, εξαθλίωσε (μισθολογικά και εργασιακά) το προσωπικό του ΕΣΥ, συμπίεσε αφόρητα τους ελευθεροεπαγγελματίες υγειονομικούς και τα μικρά εργαστήρια, δημιούργησε «πρωτογενές πλεόνασμα» με αιματηρές περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες του ΕΣΥ και με συνεχές «κούρεμα» χρεών προς τους παρόχους μέσω του μηχανισμού των rebate και claw back, δρομολόγησε την ολιγοπωλιακή αναδιάρθρωση της αγοράς υγείας υπέρ των κρατικοδίαιτων επιχειρηματικών ομίλων και των ασφαλιστικών εταιρειών.

Στις συνθήκες της ανθρωπιστικής τραγωδίας και της ανεξέλεγκτης διαλυτικής εικόνας του δημόσιου συστήματος υγείας στην Ελλάδα, οι πολίτες βιώνουν τραυματικά την καθημερινή τους επαφή με ότι απέμεινε ως Εθνικό Σύστημα Υγείας και ως Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας. Ταυτόχρονα αναγκάζονται σε τρομακτικές δαπάνες από τις άδειες τσέπες τους για φάρμακα, χαράτσια, φακελάκια...

Το άμεσο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία ξεκινά από την υλοποίηση των δεσμεύσεων στη ΔΕΘ(ΣΕΠ 2014)

Το πρόγραμμά περιλαμβάνει δωρεάν πρόσβαση για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, στις δημόσιες δομές υγείας και διασφάλιση της πρόσβασης για όλους στην αναγκαία φαρμακευτική αγωγή με δραστικό περιορισμό - έως μηδενισμό για ειδικές κατηγορίες – της επιβάρυνσης στη συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη.

Γνωρίζουμε βέβαια καλά πως για να υλοποιηθεί απαιτείται σωτηρία και αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις, να αντιμετωπίζει με αξιοπρέπεια τους ασθενείς και με σεβασμό τους λειτουργούς του.

Οι απαραίτητες προσλήψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία και οι στοχευμένες προσλήψεις γιατρών, η επαναστελέχωση των κατεστραμμένων δομών ΠΦΥ, η αναβάθμιση του ΕΚΑΒ και τα κίνητρα για να πάνε γιατροί στις άγονες και νησιωτικές περιοχές αποτελούν μέτρα άμεσης προτεραιότητας.

Η πρόσβαση για όλους στο φάρμακο που έχουν ανάγκη με βάση επιστημονικά κριτήρια και θεραπευτικά πρωτόκολλα, θα γίνει με ταυτόχρονη μέριμνα για ενίσχυση της παραγωγής και χρήσης εγχώρια παραγόμενων ποιοτικών γενοσήμων, που θα συνεισφέρει στην παραγωγική ανασυγκρότηση και την δημιουργία θέσεων εργασίας.

Θα δώσουμε έμφαση στην έρευνα και στις νέες τεχνολογίες στον τομέα του φαρμάκου που το θεωρούμε προνομιακό πεδίο ανάπτυξης.

Καμμία δομή υγείας δεν θα κλείσει και δεν θα καταργηθεί αν δεν υπάρχει η δομή που θα την αντικαθιστά, και το προσωπικό όχι μόνο δεν περισσεύει αλλά θα ενισχυθεί. Οι αλλαγές θα αυξάνουν τις θέσεις απασχόλησης και θα εξυπηρετούν την ανάγκη των πολιτών για έγκαιρη, εύκολη και δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Είναι σαφές πως προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η κατάργηση των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας που καθηλώνουν αυθαίρετα τις δημόσιες δαπάνες υγείας σε απαράδεκτα χαμηλά ποσά. Οι δαπάνες υγείας θα καθορίζονται από τις κοινωνικές ανάγκες με σεβασμό και προστασία των δημόσιων πόρων.

Είναι επίσης σαφές πως η ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη του ολοκληρωμένου δημόσιου συστήματος υγείας απαιτεί αυστηρό έλεγχο και περιορισμό της κατεύθυνσης πόρων προς τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα.

Ο ιδιωτικός τομέας θα λειτουργήσει με όρους εξυπηρέτησης των κοινωνικών αναγκών και αξιοπρεπούς επιβίωσης των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων υγείας.

Τελικά η μεγαλύτερη υγειονομική μεταρρύθμιση θα είναι η κατάργηση των μνημονιακών πολιτικών .

ΓΙΑΝΝΗΣ Γ ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ

2 σχόλια:

  1. ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΑΣ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ; ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΑ ΙΣΩΣ; Κ. ΜΠΑΣΚΟΖΟ ΜΑΣ ΚΑΚΟΜΑΘΑΙΝΕΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα από την ολοήμερη λειτουργία των Εργαστηρίων (Ακτινολογίας, Ακτινοθεραπείας και Πυρηνικής Ιατρικής) ΠΑΓΝ ΑΧΕΠΑ, τα οποία εκκρεμούν από Ιούλιο 2012 μέχρι και Δεκέμβριο 2014.

    ΑπάντησηΔιαγραφή