Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Σκληρή επίθεση Λουράντου κατά πρώην υπουργών Υγείας! Τι είπε για Βορίδη- Άδωνι-Λοβέρδο

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου -
HEALTH REPORT

Έξω από τα δόντια τα είπε για άλλη μια φορά ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κώστας Λουράντος κατά τη διάρκεια ανοικτής συζήτησης για το φάρμακο με εκπροσώπους όλων των κομμάτων.

Προ των ευθυνών τους έφερε τους εκπροσώπους των κομμάτων ο πρόεδρος των φαρμακοποιών Κώστας Λουράντος (ΠΦΣ) σε ειδική εκδήλωση, ο οποίος μάλιστα χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα κατά του Μάκη Βορίδη, του Άδωνι Γεωργιάδη και του Ανδρέα Λοβέρδου για τις αλλαγές που έχουν κάνει στον κλάδο. 

Ο κ.Λουράντος επιτέθηκε στο νυν και τους πρώην υπουργούς Υγείας σχετικά με τις αλλαγές του ωραρίου, με την πρόθεση τους να πωλούνται τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και εκτός φαρμακείων και μάλιστα στα σουπερ μάρκετ. 

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ μίλησε μάλιστα για …Αδώνινο σύστημα καθώς όπως είπε η αλλαγή αυτή στις πωλήσεις τελικά δεν εξυπηρετεί κανέναν παρά μόνο τα σούπερ μάρκετ. 
Όπως είπε χαρακτηριστικά ενώ ήταν στο ΛΑΟΣ και πήγε στη ΝΔ τελικά υπουργοποιήθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης. 

Μιλώντας για τον Μάκη Βορίδη επεσήμανε ότι ακολούθησε την ίδια πολιτική δεδομένου πως κι εκείνος προερχόταν από το ΛΑΟΣ. 

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ άσκησε σκληρή κριτική για το κούρεμα στη φαρμακευτική δαπάνη λέγοντας πως με τα 2 δις ευρώ που «κλείδωσε» δεν αντέχει κανείς. Έκανε μάλιστα λόγο για ανθρωπιστική κρίση ακριβώς εξαιτίας του περιορισμένου κονδυλίου που διατίθεται για τα φάρμακα. 

Η Κατερίνα Παπακώστα σημερινή υφυπουργός Υγείας επεσήμανε ότι η ΝΔ καταψήφισε την τροπολογία Λοβέρδου για το ωράριο των φαρμακείων το 2012 στηρίζοντας τους φαρμακοποιούς. 
Επεσήμανε πάντως ότι ο Σύλλογος δεν μπορει να μη γνωρίζει πότε θα εφημερεύει ένα φαρμακείο και πότε όχι. 


Αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι εκλογές ήμασταν θετικοί να αλλάξει το ωράριο όπως είχε προτείνει ο Σύλλογος και γι αυτό είμαστε έτοιμοι στις 26 Ιανουαρίου, είπε χαρακτηριστικά η κ.Παπακώστα. 

Η Κατερίνα Παπακώστα της ΝΔ

Πάντως κατά τη διάρκεια της ομιλίας της Κατερίνας Παπακώστα πολλοί φαρμακοποιοί άρχισαν να διαμαρτύρονται μέσα από το κοινό λέγοντας πως οι ρυθμίσεις αυτές θα μπορούσαν να είχαν γίνει εδώ και καιρό.


Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπασκόζος επεσήμανε από την πλευρά του πως όταν εκλεγεί κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει το σημερινό σύστημα του ωραρίου βάση του οποίου κάθε φαρμακείο ανοίγει όποτε θέλει χωρίς μάλιστα να το δηλώνει πουθενά. 

Επίσης ο κ.Μπασκόζος υπογράμμισε πως θα δοθούν αρμοδιότητες στα πειθαρχικά των συλλόγων να ελέγχουν το ωράριο. Σε ότι αφορά στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα πάρουμε πίσω την απελευθέρωση της τιμής των ΜΗΣΥΦΑ επειδή είναι φάρμακα και πρέπει να συστήνονται από τους ειδικούς. Επίσης θα καταργηθεί ο νόμος για τη διάθεση τους και εκτός φαρμακείων». 

Ο Γιάννης Μπασκόζος του ΣΥΡΙΖΑ

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανάφερε ακόμη ότι όταν εκλεγεί κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργηθεί ο νόμος για τη δυνατότητα πολλαπλών αδειών φαρμακείων. «Αυτό δεν είναι απελευθέρωση του επαγγέλματος αλλά αντιποίηση επαγγέλματος». 


Να σημειωθεί ότι ο Πανελλήνιος φαρμακευτικός Σύλλογος σε μια προσπάθεια να μην βρεθούν οι φαρμακοποιοί προ εκπλήξεων, μια ανάσα πριν από τις βουλευτικές εκλογές, κάλεσα τα κόμματα να αποσαφηνίσουν τι ακριβώς θέλει και τι δεν θέλει ο κλάδος. 

Παράλληλα ο κλάδος με την εκδήλωση αυτή ζήτησε δεσμεύσεις από τους τομεάρχες Υγείας και τις θέσεις τους γύρω από την ιατροφαρμακευτική ασφάλιση και την περίθαλψη, σε μια περίοδο που η χώρα μας και κυρίως οι πολίτες βιώνουν στο πετσί τους την υγειονομική κρίση. 


Τι συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Βάσω Καλυβιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου