Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πατρών:«Και τα απλά φάρμακα μπορεί να είναι επικίνδυνα»!

Δήμητρα Ευθυμιάδου http://www.healthreport.gr/

Επιφυλακτική εμφανίζεται η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου στον θέμα την απόσυρσης -την τελευταία στιγμή- της δυνατότητας συνταγογράφησης φαρμάκων από τους νοσηλευτές που προβλέπεται σε υπουργική απόφαση και αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης με αποκλειστική δήλωση του στο HealthReport.gr

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο ίδιος ο Μάκης Βορίδης στο HealthReport.gr, σήμερα Πέμπτη 22 Ιανουαρίου θα προχωρήσει στην απόσυρση μόνο επιλεγμένων άρθρων της υπουργικής απόφασης. Ειδικότερα θα αποσύρει μόνο το σκέλος της συνταγογράφησης που προκάλεσε σάλο στον ιατρικό κόσμο, όχι όμως και των άλλων ιατρικών πράξεων που θα μπορούν πλέον οι νοσηλευτές να ασκούν όπως π.χ. χορήγηση τοπικής αναισθησίας.

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου λέει στο HealthReport.gr: «Θετική εξέλιξη αποτελεί η δήλωση του Υπουργού Υγείας, αρκεί να υλοποιηθεί άμεσα. Ο ιατρικός κόσμος δηλώνει έκδηλη δυσαρέσκεια για την ύπαρξη πληθώρας δεσμεύσεων τα τελευταία χρόνια που μένουν στο ράφι του Υπουργείου, ενώ βιώνει καθημερινά καταιγίδα περιοριστικών διατάξεων κατά την άσκηση της ιατρικής πράξης και της συνταγογράφησης.

Αποτελεί πραγματική στρέβλωση, σε μία χώρα με πολιτική περιορισμού φαρμακευτικής δαπάνης, να τίθενται άπειροι απαγορευτικοί φραγμοί συνταγογράφησης αποκλειστικά στους ιατρούς (απαγόρευση συνταγογράφησης συγκεκριμένων σκευασμάτων από μη «αρμόδια» ειδικότητα ή από εργαστηριακούς ιατρούς, απαγόρευση επιλογής σκευάσματος, ανώτατο όριο συνταγογράφησης, κλπ) ενώ ανοίγονται οι δυνατότητες ανεξέλεγκτης προμήθειας φαρμάκων από τα φαρμακεία με ποικίλους τρόπους και χωρίς την εποπτεία του ιατρού, που είναι ο μόνος που έχει την τελική ευθύνη για την έκβαση της νόσου και για την αποφυγή οποιασδήποτε επιπλοκής στην χορήγηση της ενδεικνυόμενης φαρμακευτικής αγωγής».


Και επειδή πολύς λόγος έγινε σχετικά με το αν τελικά η υπουργική απόφαση του Μάκη Βορίδη έδινε τη δυνατότητα στους νοσηλευτές να χορηγούν μόνο Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα, τα οποία οι ασθενείς θα μπορούσαν να προμηθευτούν και μόνοι τους, η κ.Μαστοράκου σημειώνει: «Η απελευθέρωση της χορήγησης συγκεκριμένων σκευασμάτων χωρίς ιατρική εποπτεία ακόμα και εάν είναι μη συνταγογραφούμενα, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη τακτική για την υγεία του ασθενούς. Οι ίδιοι οι ασθενείς, έχοντας πλήρη συναίσθηση των κινδύνων που ελλοχεύουν, πολλές φορές τα προμηθεύονται μόνο μετά από σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού, έστω και τηλεφωνικά».

Η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών εξηγεί: «Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η χορήγηση των σκευασμάτων όπως αντιβηχικά σιρόπια, υπακτικά, αντιδιαρροϊκά, αντιεμετικά ακόμη τα ήπια αναλγητικά – αντιπυρετικά, μπορούν δυνητικά σε χρόνιους πάσχοντες να προκαλέσουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις συνδυαζόμενα με άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα που λαμβάνει ο ασθενής, να οδηγήσουν σε απορρύθμιση συστηματικών νόσων ή ακόμα και σοβαρές μεταβολικές διαταραχές.

Η πολιτεία έχει την απόλυτη ευθύνη περιφρούρησης της ορθής πρακτικής στην άσκηση της ιατρικής και οφείλει να παίρνει τις ανάλογες αποφάσεις μετά από διαβούλευση με τους θεσμικούς ιατρικούς φορείς όπως είναι ο ΠΙΣ ή μετά από σύμφωνη γνώμη από το ΚΕΣΥ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου