Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Συμβολισμοί στα εγκαίνια των νέων γραφείων του ΠΙΣ - Τι ζητούν για τηνεπόμενη ημέρα οι γιατροί

Δεν γνωρίζουμε εάν η χθεσινή επέλαση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στα νέα γραφεία του ΠΙΣ στο Κολωνάκι ήταν συμβολική, ή συνδέεται καθαρά και ψυχρά με τις εκλογές, ωστόσο έχει ενδιαφέρον να επισημανθεί με κάθε τρόπο.
Φυσικά ο ιατρικός κόσμος θα ήθελε η παρουσία τους να αποτελεί έναν συμβολισμό για την επόμενη ημέρα της υγείας, ανεξάρτητα από το ποιος θα εκλεγεί στις 25 Ιανουαρίου.

Πάντως ήταν πράγματι μία αληθινή επέλαση με τον υπουργό Υγείας κ. Μάκη Βορίδη, την υφυπουργό Υγείας κα. Κατερίνα Παπακώστα, τους δύο γενικούς γραμματείς τον κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη και την κυρία Χριστίνα Παπανικολάου, και φυσικά πλήθος εκπροσώπων υγειονομικών φορέων, να δίνουν το παρόν στα εγκαίνια.
Εάν τα πολιτικά πράγματα παραμείνουν ως έχουν σε δύο εβδομάδες, τότε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, θα έχει πολύ δουλειά και θα ανεβάσει τα μανίκια, ωστόσο εάν τα πράγματα αλλάξουν, τότε τα πρόσωπα αυτά, θα έχουν αποκομίσει food for thought!
Στην πρώτη συνεδρίαση του ΠΙΣ για το 2015, αυτό που τονίστηκε τόσο από τον πρόεδρο του Συλλόγου, όσο και από τα μέλη του Προεδρείου, είναι η ανάγκη για μία ευπρεπή ιατρική λειτουργία με ό,τι αυτή συνεπάγεται και για μία ασφαλή και ποιοτική περίθαλψη. Δεν έκρυψαν την αγωνία τους χθες οι εκπρόσωποι του ΠΙΣ για το που πάμε αλλά και για το γεγονός, ότι η υγεία και η περίθαλψη των πολιτών στα χρόνια του Μνημονίου καταβαραθρώθηκε δραματικά, πράγμα που δεν μπορεί να συνεχισθεί.
Ο κ. Βλασταράκος αναφέρθηκε στην ανάγκη για αύξηση του προϋπολογισμού στην υγεία και ο στόχος αυτός, φαίνεται ότι θα συνοδεύσει όλη την χρονιά, έως ότου υλοποιηθεί. Ο προϋπολογισμός σήμερα έτσι όπως είναι, σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, σηματοδοτεί δραματικές εξελίξεις για την επόμενη ημέρα της υγείας των πολιτών, αλλά και των ίδιων των νοσοκομείων.
Επίσης, τα μέλη του ΠΙΣ αναφέρθηκαν ενδελεχώς στην ανάγκη για στελέχωση του ΕΣΥ και του ΠΕΔΥ με προσωπικό αλλά και στην ανάγκη για επάρκεια αναλωσίμων.
Η τόνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μέσα από τον ΕΟΠΥΥ και την ισχυροποίηση του ΠΕΔΥ αποτελούν βασικά και αδιαπραγμάτευτα αιτήματα των γιατρών, όπως επίσης και η ανάγκη για ψηφιοποίηση όλου του συστήματος (όπως ηλεκτρονικός φάκελος υγείας, ηλεκτρονική κάρτα) προκειμένου να οδηγηθούμε σε ένα ποιοτικό σύστημα υγείας με σωστό εξορθολογισμό στις δαπάνες του.
Κάτι άλλο που τόνισαν με έμφαση τα μέλη του ΠΙΣ, ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας, είναι η ανάγκη για ποιοτικές υπηρεσίες από το Ταμείο τους καθώς και η ανάγκη για αξιοπρεπείς συντάξεις.
Όπως αναφέρει στο on Med ο κ. Βλασταράκος, θέλουμε την νέα χρονιά, να αναδείξουμε με κάθε τρόπο, τον θεσμικό ρόλο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και τους κανόνες της πολιτικής για την υγεία, ώστε να συνδιαμορφώσουμε μαζί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τις νόρμες εκείνες, που θα σηματοδοτούν το όφελος των πολιτών.


1 σχόλιο: