Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Τι θα γίνει με τη συνεργασία δημοσίου-ιδιωτικού τομέα στην Υγεία μετά τις εκλογές! Όλα τα σενάρια

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου -  health report.gr

Σε αναμονή βρίσκονται το τελευταίο διάστημα δεκάδες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, οι οποίες σήμερα συνεργάζονται μέσω του ΕΟΠΥΥ με το δημόσιο, για να διαπιστώσουν τι θα γίνει μετά τις εκλογές. 

Η ανησυχία των περισσοτέρων εστιάζεται στο γεγονός αν θα διαρραγεί η σχέση αυτή τη συνεργασίας που ξεκίνησε πριν λίγο χρόνια ή θα …αραιώσει. 
Κι επειδή οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται οι περισσότεροι θεωρούν πως ίσως αλλάξει η εικόνα στον τομέα της Υγείας που υπάρχει σήμερα. 

Βέβαια με τη μία ή την άλλη κυβέρνηση, όλα δείχνουν πως η συνεργασία μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ιδιωτικών φορέων, όπως κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και γιατρούς δεν μπορεί να διακοπεί. 

Άλλωστε και να ήθελε κανείς να στραφεί μόνο στο δημόσιο τομέα, οι αριθμοί…δε βγαίνουν. 

Σε ότι αφορά στους γιατρούς, και να ήθελε η νέα κυβέρνηση να αξιοποιήσεις μόνο το δημόσιο σύστημα και το ΠΕΔΥ, τα μέχρι σήμερα δεδομένα δείχνουν πως αυτό το σενάριο δεν μπορεί να υλοποιηθεί. 

Εξάλλου μετά την τελευταία απογύμνωση των πολυιατρείων του ΠΕΔΥ από τους γιατρούς που απομακρύνθηκαν με το νόμο Άδωνι Γεωργιάδη, οι υποδομές δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. 

Γι αυτό όπως αναφέρουν πηγές του healthreport.gr τόσο τα επιτελεία της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ επεξεργάζονται σοβαρά πια το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους γιατρούς να συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ με ανοικτές συμβάσεις και με βάση τις ανάγκες της χώρας. 
Κάτι που άλλωστε αποτελεί και αίτημα των γιατρών. 

Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ)Μιχάλης Βλασταράκος, μιλώντας στα εγκαίνια των νέων γραφείων του συλλόγου παρουσία δεκάδων πολιτικών από όλες τις παρατάξεις, ανέφερε πως «ο ΠΙΣ προσδοκά ισχυρό Δημόσιο τομέα σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα μέσα από κανόνες λειτουργίας που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις, κάτι που θα βοηθήσει τα μέγιστα στην περίθαλψη των πολιτών».

Και οι γιατροί μέσω του ΠΙΣ ζητούν «ανοιχτές συμβάσεις στον ΕΟΠΥΥ, για όλους τους ιατρούς με κάλυψη των αναγκών των επισκέψεων των ασφαλισμένων στα πραγματικά τους επίπεδα».
Ζητούν δηλαδή να αυξηθούν οι συνολικές επισκέψεις των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ προς τους ιδιώτες γιατρούς από περίπου 8 εκατ. που είναι σήμερα σε τριάντα εκατομμύρια.

Για τις διαγνωστικές εξετάσεις, η δυνατότητα να πραγματοποιούνται όλες στο δημόσιο τομέα είναι πρακτικά αδύνατο. 

Οι τελευταίες καταγραφές όπως σημείωναν υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου Υγείας στο healthreport.gr αναφέρουν πως σήμερα ακριβώς εξαιτίας της υπολειτουργίας του ΠΕΔΥ και της έλλειψης υλικών, περίπου 9 στους 10 ασφαλισμένους αναγκάζεται να πηγαίνει στον ιδιωτικό τομέα για τις εξετάσεις του, που καλύπτονται και από τον ΕΟΠΥΥ. 

Η κρατικοποίηση των υπηρεσιών αυτών με βάση τα σημερινά οικονομικά δεδομένα φαντάζει σενάριο σχεδόν αδύνατο. 

Άλλωστε και να ήθελε να χρηματοδοτήσει η νέα κυβέρνηση το δημόσιο σύστημα υγείας με πολλά περισσότερα κονδύλια, προς ώρας…λεφτά δεν υπάρχουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου