Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Στο ‘’μικροσκόπιο’’ του ΔΝΤ ο ιατρικός τουρισμός στην Ελλάδα

Επίσκεψη εκπροσώπου του ΔΝΤ για διερεύνηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού στη χώρα από τον ιδιωτικό τομέα υγείας με νέο θεσμικό πλαίσιο.


Της Άννας Παπαδομαρκάκη - IATRONET

Με σαφή εικόνα για τις δυνατότητες του ιδιωτικού τομέα υγείας της χώρας να υποστηρίξει την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού αναχώρησε σήμερα εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που επισκέφτηκε το τελευταίο δεκαήμερο περισσότερες από 15-20 ιδιωτικές κλινικές στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της σύμβασης της χώρας με την Τρόικα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τη δημιουργία της κατάλληλης νομοθεσίας που θα προάγει τον ιατρικό τουρισμό, αλλά ταυτόχρονα θα εξασφαλίζει και ένα ελάχιστο επίπεδο προδιαγραφών στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 ημερών, εκπρόσωπος του ΔΝΤ, ενημερώθηκε κατά τη διάρκεια επισκέψεων από τις συζητήσεις με τα στελέχη των ιδιωτικών κλινικών, για τη δυνατότητα των ιδιωτικών κλινικών της χώρας να καλύπτουν περιστατικά από το εξωτερικό, για τις προδιαγραφές ασφαλείας που τηρούνται, για τους εξοπλισμούς που διαθέτουν τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, για τις παθήσεις που καλύπτονται και τις υπηρεσίες υποστήριξης των περιστατικών, ανάλογα με το μέγεθος της κάθε κλινικής.
Από τις συζητήσεις διαπιστώθηκε ότι οι ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας στη χώρα μας, είναι εξαιρετικά φθηνότερες έναντι των αντίστοιχων στις ΗΠΑ (η διακύμανση ξεπερνά ακόμη και το 70%), ενώ συνήθως είναι αρκετά χαμηλότερες έναντι της Ευρώπης σε ποσοστά που κυμαίνονται γύρω στο 50%.

Σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν διεθνείς πιστοποιήσεις και εξειδικεύσεις, αλλά και τμήματα υποδοχής των αλλοδαπών ασθενών που μπορούν να τους βοηθήσουν από τη μετάφραση μέχρι την υποστήριξη των συνοδών.

Βέβαια, διαπιστώθηκε και η διαφοροποίηση μεταξύ μεγάλων και μικρών κλινικών, ενώ τονίσθηκε ιδιαίτερα το θέμα του ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα τα πρώτα συμπεράσματα να συγκλίνουν στην προώθηση του ιατρικού τουρισμού τουλάχιστον σε ότι αφορά περιστατικά που καλύπτονται από κλινικές μιας ημέρας, οφθαλμολογικά, ορθοπεδικά περιστατικά, πλαστικής χειρουργικής, εξωσωματικής γονιμοποίησης ή χρήσης βλαστοκυττάρων. Όσο για τις χώρες από τις οποίες μπορούμε να περιμένουμε ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα και εισροή ασθενών, είναι οι π. ανατολικές χώρες, οι Σκανδιναυικές και ο Καναδάς.

Το τεχνοκρατικό πόρισμα προς τη διοίκηση του ΔΝΤ για τις νομοθετικές παρεμβάσεις που χρειάζονται στη χώρα, ώστε να προωθηθεί ο τομέας του ιατρικού τουρισμού, αναμένεται να είναι έτοιμο μέσα στους επόμενους δύο μήνες, γεγονός που προβλημάτισε τόσο τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών, όσο και τον ίδιο τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, μετά το πρόσφατο αποτέλεσμα των εκλογών, παρότι η νέα κυβέρνηση, δεν έχει τοποθετηθεί αρνητικά στην ενίσχυση του συγκεκριμένου τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου