Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Ν. Δημοκρατία & ΣΥΡΙΖΑ: Τι υλοποιήθηκε και τι σχεδιάζεται στην υγεία, στην περίθαλψη και στο φάρμακο



Τρείς ημέρες πριν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου και τα κόμματα βρίσκονται στην τελική ευθεία πλέον για την κάλπη! Οι εκλογές αυτές από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν, είχαν οσμή ... πολέμου, όπως τόνισαν πολλοί εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, η οικονομία, η εξωτερική πολιτική αλλά και η υγεία - πρόνοια βρίσκονται στο επίκεντρο των ομιλιών και του ενδιαφέροντος του κόσμου και είναι απόλυτα λογικό αυτό. Η συγκεκριμένη αναμέτρηση όμως, έχει πολύ ψηλά στην ατζέντα της εκτός από το χρέος και την υγεία, καθώς ο ευάλωτος αυτός τομέας επλήγη δραματικά τα τελευταία χρόνια με αφορμή την επέλαση της τρόικας και την ανάγκη για έναν γερό εξορθολογισμό. Τελικά ο αναγκαίος εξορθολογισμός των δαπανών, σήμανε σοβαρές περικοπές στην υγεία και την περίθαλψη των ασφαλισμένων, ενώ εάν κάτι πρέπει να κρατήσουμε στο μυαλό μας από την λαίλαπα της ύφεσης, είναι ο τεράστιος όγκος των ανασφάλιστων συμπολιτών μας που δημιουργήθηκε – ο οποίος υπολογίζεται σε 3 εκατ. περίπου- αριθμός ο οποίος δεν τιμά σε καμία περίπτωση ένα κράτος πρόνοιας.

Ας δούμε όμως πρακτικά καρέ καρέ, τι αλλαγές είχαμε στην υγεία και στο φάρμακο στα χρόνια της διακυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά και τι σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ εφόσον έρθει στην κυβέρνηση: Από την πλευρά της κυβέρνησης, μας μιλά ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης και από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο επικεφαλής του τομέα Υγείας κ. Γιάννης Μπασκόζος:

Ανασφάλιστοι: Ν. Δημοκρατία: αυτή την στιγμή όλοι οι ανασφάλιστοι, έχουν πρόσβαση σε νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη
ΣΥΡΙΖΑ: Δωρεάν πρόσβαση όλων των ασφαλισμένων, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια». Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να καταργηθούν οι αρμόδιες τριμερείς Επιτροπές, οι οποίες λειτουργούν στο ΕΣΥ και είναι γεγονός ότι έχουν μήνες να συνεδριάσουν. Μια σκέψη του ΣΥΡΙΖΑ είναι να δημιουργηθεί ίσως μία κάρτα υγείας την οποία θα χρησιμοποιούν οι ασθενείς όταν εισέρχονται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

ΜΕΘ και προσλήψεις σε ΕΣΥ: Ο κ. Κοντοζαμάνης εκτιμά ότι υπάρχουν 100 κλίνες κλειστές, οι οποίες χρειάζονται 250 άτομα για να λειτουργήσουν.
Έχει εγκριθεί η πρόσληψη 700 νοσηλευτών για το 2014 οπότε είμαστε σε διαδικασία προκήρυξης θέσεων μέσω ΑΣΕΠ , ενώ υπάρχει έγκριση για το 2015 2.500 νοσηλευτών και 1.500 γιατρών. Μετά τις εκλογές, σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη, έχουμε διασφαλίσει τις πιστώσεις και προχωράμε στην προκήρυξη των θέσεων. Και μάλιστα πρόκειται να συντομεύσουν οι διαδικασίες πρόσληψης, κυρίως για τους γιατρούς που περνάνε από τα Συμβούλια Κρίσεων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι υπάρχουν 150 κλειστές κλίνες και δεσμεύεται να ανοίξει άμεσα τις ΜΕΘ (το πρώτο εξάμηνο) με τις αναγκαίες προσλήψεις που θα γίνουν. Δεν είναι δυνατόν να πεθαίνουν άνθρωποι στην εποχή μας εξαιτίας κλειστών ΜΕΘ, συνεπεία της έλλειψης προσωπικού, τονίζει ο κ. Μπασκόζος.
Αναφορικά με τις προσλήψεις, ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον επικεφαλής του τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, έχει δεσμευθεί ήδη στο προεκλογικό του πρόγραμμα για 2.500 προσλήψεις γιατρών και 5.000 νοσηλευτών για το πρώτο εξάμηνο του 2015.

ΕΣΥ: Ν. Δημοκρατία: πρόσβαση για όλους τους πολίτες στο ΕΣΥ και στα επείγοντα, δεν έχουμε αφήσει κανέναν στον πεζοδρόμιο αναφέρει ο κ. Κοντοζομάνης.

Για το ΕΣΥ το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τα εξής:
- Άμεση αλλαγή του διοικητικού μοντέλου και της νοοτροπίας διοίκησης των δημόσιων νοσοκομείων και των δημόσιων δομών υγείας. Προτεραιότητες η αποτελεσματική, διαφανής διαχείριση, το άνοιγμα στον κοινωνικό έλεγχο, η κοινωνική αποδοτικότητα του συστήματος με προστασία των δημόσιων πόρων, με εμφύσηση πνεύματος προσφοράς, συνεργασίας, ανιδιοτέλειας και αξιοπρέπειας.
- Άμεση εκπόνηση και υλοποίηση σχεδίου κάλυψης δυσπρόσιτων και νησιωτικών
περιοχών, με αξιοποίηση επιστημονικών και οικονομικών κινήτρων.
Επανεξέταση των προτεραιοτήτων ολοκληρωμένης μηχανοργάνωσης των δημόσιων νοσοκομείων, με αξιοποίηση της διαλειτουργικότητας των υπαρχόντων συστημάτων μακριά από φαραωνικές μονοπωλιακές αναθέσεις εξ αρχής μηχανογράφησης.

ΠΕΔΥ: Ν. Δημοκρατία: καλύπτουμε τις ελλείψεις με επικουρικούς γιατρούς (από τους 900 που προκηρύχθηκαν, ενδιαφέρον έδειξαν οι 300). Παράλληλα εισάγεται ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού που θα καλύψει ανάγκες της ΠΦΥ Επίσης, έχουν συνδεθεί οι μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ με νοσοκομεία αναφοράς του ΕΣΥ. Ταυτόχρονα υλοποιοιείται σύστημα παραπομπών από την Α' βάθμια στην Β΄θμια Περίθαλψη. Ακόμη, το σύστημα ενισχύεται από τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Ο κ. Κοντοζαμάνης αναφέρει ότι έχουν εξασφαλιστεί πόροι από το νέο ΕΣΠΑ ειδικά για την ανάπτυξη της ΠΦΥ.
ΣΥΡΙΖΑ: Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αποτελεί πολιτική αιχμής για την Αντιπολίτευση με έμφαση την άμεση στελέχωση των δομών ΠΦΥ στην προοπτική ολοκληρωμένου δημόσιου συστήματος. Επαναλειτουργία, αναβάθμιση εργαστηρίων, αξιοποίηση υποδομών (στελέχωση των μονάδων υγείας με νέο ιατρικό προσωπικό ΠΑΑ και άρση της αδικίας κατά των πρώην γιατρών του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ με επαναπρόσληψη όσων επιθυμούν).

Φαρμακευτική δαπάνη, φαρμακευτική πολιτική: Η φαρμακευτική δαπάνη στα χρόνια του Μνημονίου, κατρακύλησε δραματικά, με αποτέλεσμα σήμερα η «μπίλια» να έχει καθίσει στα 2 δις ευρώ (ποσό που περιλαμβάνει τους ανασφάλιστους και τα εμβόλια), ενώ στα ίδια επίπεδα θα κυμανθεί και το 2015 σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Υγείας κ. Μάκη Βορίδη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί για αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 350 εκατ. ευρώ εντός του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους.

ΕΟΦ, ΙΦΕΤ : Ν. Δημοκρατία: ενίσχυση του ΕΟΦ με στελέχη και ανοιχτή πρόσληψη σε μετατάξεις για να ενισχυθεί σε προσωπικό. Ήδη σε φάση υποβολής αξιολόγησης βρίσκεται η νέα οργανωτική δομή του ΕΟΦ από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης. Η Ν. Δημοκρατία στηρίζει το ΙΦΕΤ για να καλύπτει τις ανάγκες σε φάρμακα που δεν κυκλοφορούν στην χώρα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον ΕΟΦ σχεδιάζει να ενισχυθεί με προσωπικό και να αναδειχθεί σε ένα αξιόπιστο και σύγχρονο Ευρωπαϊκό Κέντρο, ενώ φιλόδοξα σχέδια υπάρχουν και για τον Δημόκριτο, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ οραματίζεται ως έννα φορέα παραγωγής ραδιοφαρμάκων.

Οι τιμές των φαρμακευτικών σκευασμάτων στα χρόνια της κρίσης, έφθασαν στο ναδίρ, μέσα από διαρκείς ανατιμολογήσεις, οι οποίες ουσιαστικά αφορούσαν σε υποκοστολογήσεις, αφού τα μέλη της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων, είχαν σαφή εντολή να μην δοθεί καμία αύξηση στις τιμές. Ταυτόχρονα, αυξήθηκε κατακόρυφα η συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακα. Ειδικότερα, οι τιμές από το 2010 μέχρι σήμερα, έπεσαν κατά 40%, ενώ η συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακα αυξήθηκε μεσοσταθμικά, από 19% στο 29%, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις έφθασε και το 60%.

Αναφορικά με τα γενόσημα ο μνημονακός στόχος είναι η ελληνική αγορά να αγγίξει το 60%. Τα τελευταία χρόνια τα γενόσημα, από το 18% έφθασαν σε διείσδυση στο 27%, ωστόσο επλήγησαν δραματικά οι ελληνικές παραγωγικές μονάδες μέσα από μία σειρά ανάλγητων μέτρων όπως clawback και rebate αλλά και με τους διαγωνισμούς της ΕΠΥ για τις δραστικές με τις οποίες ευνοήθηκαν οι ξένες εταιρείες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμά του, μιλάει για διαφανή ορθή τιμολόγηση που θα αποτελέσει άμεση προτεραιότητα. Δεν πειράζουμε τις τιμές αναφέρει, ενώ αναφορικά με τα γενόσημα, στόχος είναι η τόνωση της εγχώριας παραγωγής μέσα από ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης, δημιουργία εθνικής πολιτικής φαρμάκου καθώς και την δημιουργία Εθνικής Φαρμακοβιομηχανίας.

5ευρο στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και 1 ευρώ ανά συνταγή:
Η Ν. Δημοκρατία επανεξετάζει την κατάργηση του 5 ευρου στο πλαίσιο της δημοσιονομικής δυνατότητας αλλά όπως αναφέρει, το μέτρο αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει στον προγραμματικό του σχεδιασμό, ότι η κατάργηση του 5ευρου από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία (ποσό που υπολογίζεται στα 47 εκατ. ευρώ ετησίως) και η κατάργηση επίσης του ενός ευρώ ανά συνταγή (που υπολογίζεται σε 60 εκατ. ευρώ υπέρ του ΕΟΠΥΥ) αποτελούν προτεραιότητες για την επόμενη ημέρα της Υγείας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου