Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Άδειασμα του ΣΥΡΙΖΑ στο Μάκη Βορίδη για νέο διαγωνισμό


Τη διακήρυξη ενός μεγάλου ηλεκτρονικού διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια φαρμάκων δημοσίευσε η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) χθες, μόλις 5 ημέρες πριν τις εκλογές. Τα ερωτήματα που γεννώνται πολλά, κυρίως για το χρόνο δημοσίευσης, με το ΣΥΡΙΖΑ να ετοιμάζεται να εξετάσει το διαγωνισμό ενδελεχώς από την επομένη των εκλογών και την ελληνική φαρμακοβιομηχανία να κινείται νομικά.


Στο έγγραφο της διακήρυξης των 68 σελίδων, που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, ο επικεφαλής της ΕΠΥ Χρ. Γιάνναρης «ανοίγει» τις διαδικασίες για την προμήθεια Φαρμάκων και συγκεκριμένα 51 δραστικών ουσιών, συνολικής προϋπολογισθείσας δαπάνης 26.229.620,80 €. Πρόκειται για ηλεκτρονικό διεθνή ανοικτό διαγωνισμό,

με κριτήριο κατακύρωσης την χαμηλότερη τιμή, με αποδέκτες των φαρμάκων τα δημόσια νοσοκομεία.

Σύμφωνα με το κείμενο της διακήρυξης, «από τον παρόντα διαγωνισμό θα αναδειχθεί:

Α) Ένας (1) μειοδότης, ανά δραστική ουσία, μορφή χορήγησης και περιεκτικότητας του κάθε φαρμάκου, για τις δραστικές ουσίες που θα προσφέρουν έως τρεις (3) Οικονομικοί Φορείς,

Β) Τρεις (3) μειοδότες ανά δραστική ουσία, μορφή χορήγησης και περιεκτικότητας του κάθε φαρμάκου, για τις δραστικές ουσίες που θα προσφέρουν μέχρι πέντε (5) Οικονομικοί Φορείς

Γ) Πέντε (5) μειοδότες, ανά δραστική ουσία, μορφή χορήγησης και περιεκτικότητας του κάθε φαρμάκου, για τις δραστικές ουσίες που θα προσφέρουν άνω των πέντε (5) Οικονομικών Φορέων σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 26 του ΠΔ 60/07».

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) αλλά και της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr, όπου αναρτήθηκε εχθές σύμφωνα με το κείμενο της διακήρυξης. Η ημερομηνία έναρξης υποβολής των προσφορών είναι η 9η Μαρτίου και καταληκτική ημερομηνία η 18η του ίδιου μήνα.

Τη δέσμευση για την υλοποίηση ηλεκτρονικών διεθνών διαγωνισμών είχε εκφράσει ο ίδιος ο κ. Γιάνναρης στο 1ο Συνέδριο Ιατροτεχνολογίας, στις αρχές του Νοέμβρη και οι πρόσφορες για τον 1ο διαγωνισμό για 20 δραστικές ουσίες αποσφραγίστηκαν στα μέσα Δεκέμβρη. Ωστόσο, ερωτηματικά γεννώνται γιατί η ΕΠΥ και κατ’ επέκταση ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας αποφάσισαν να προχωρήσει με αυτή τη διακήρυξη για την προμήθεια 51 δραστικών ουσιών, ελάχιστες ημέρες πριν τις εκλογές.

Για το ΣΥΡΙΖΑ ο λόγος είναι προφανής. «Ξεπληρώνονται γραμμάτια», εκτίμησε, μιλώντας στο Virus, ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υποψήφιος στη Β’ Αθηνών, Π. Κουρουμπλής. Ξεκαθάρισε, δε, πως τόσο η συγκεκριμένη διακήρυξη, όπως και κάθε άλλη απόφαση της κυβέρνησης που ελήφθη κατά την προεκλογική περίοδο, τελεί υπό αίρεση την επομένη των εκλογών, με την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση.

Όπως εξήγησε ο κ. Κουρουμπλής, είναι μια από πολλές «υποχρεώσεις» που τακτοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ, επειδή «επίκειται αλλαγή».

Σφοδρή είναι και αντίδραση των ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών.

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) πρόκειται να προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον του διαγωνισμού, όπως δήλωσε στο Virus ο πρόεδρος της Θ. Τρύφων.

Ο επικεφαλής της ΠΕΦ αναρωτιέται, μάλιστα, πόσες από τις 30 πρώτες σε κατανάλωση δραστικές ουσίες συμπεριλαμβάνονται στο διαγωνισμό και με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένες δραστικές ουσίες έναντι άλλων. Ο κ. Τρύφων σημειώνει ότι η ΠΕΦ είχε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στην κυβέρνηση για τις προμήθειες φαρμάκων, με την οποία θα μειωθεί το κόστος και θα στηριχθεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου