Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Ιδιωτική υγεία: Επιχειρηματίες έτοιμοι να... μεταναστεύσουν!


Από τη μια πλευρά αξιολογούν τα πεπραγμένα της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ και από την άλλη διαβάζουν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία... 

Μάλλον, εν όψει των επικείμενων εκλογών της 25ης Ιανουαρίου θα... μεταναστεύσουν!

Μεταξύ σφύρας και άκμονος βρίσκονται οι φορείς της ιδιωτικής υγείας στην Ελλάδα, εν όψει μάλιστα και των επικείμενων εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες, τα στελέχη και οι εργαζόμενοι σε κλινικές και διαγνωστικά κέντρα έχουν κάθε λόγο να διαμαρτύρονται έντονα για την πολιτική που εφαρμόστηκε την τελευταία τετραετία από το υπουργείο Υγείας, καθώς έχουν καταγγείλει:

• Το «τσεκούρι» στον προϋπολογισμό των ιδιωτικών παρόχων, την ώρα που ο δημόσιος τομέας λειτουργεί με πολλαπλάσιο κόστος ανά εξέταση και ανά ασθενή.

• Τις πολιτικές του claw back και του rebate, οι οποίες μάλιστα επιβλήθηκαν αναδρομικά και συμπεριέλαβαν ακόμη και το κόστος των κλινικών.

• Τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στις καταβολές των οφειλών του δημοσίου από το 2007!

• Τη γενικότερη στάση της Πολιτείας που έχει υιοθετήσει μια μορφή συνεργασίας στην οποία το δημόσιο θα αποφασίζει μονομερώς το αν, πότε και πόσο θα πληρώνει τους ιδιωτικούς παρόχους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως μέχρι σήμερα δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση συνεργασίας ΕΟΠΥΥ-κλινικών για το 2015 (το θέμα μεταφέρεται για μετά τις εκλογές).

Από την άλλη πλευρά όμως, κάθε άλλο παρά ευχαριστημένοι φαίνεται να είναι οι παράγοντες του κλάδου της ιδιωτικής υγείας από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία.

Χαρακτηριστικές είναι ορισμένες αναφορές από τις θέσεις του κ. Γιάννη Μπασκόζου, υπεύθυνου του Τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, όπως αυτές παρουσιάζονται παρακάτω:

• Θεωρούμε απολύτως ατελέσφορη τη λογική του «ισότιμου ανταγωνισμού» ανάμεσα στα δημόσια νοσοκομεία και τις μεγάλες ιδιωτικές νοσοκομειακές μονάδες.

• Θεωρούμε καταστροφική την προοπτική απόσυρσης του κράτους από την εγγυημένη χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων και τη μισθοδοσία του προσωπικού. Μάλιστα, θα γίνουν μέσα στην επόμενη διετία επτά χιλιάδες προσλήψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό και γιατρούς, ενώ παράλληλα θα αυξηθούν και οι αποδοχές των εργαζομένων στη δημόσια υγεία («δεσμευόμαστε για ένα αξιοπρεπές σύστημα αμοιβών στους δημόσιους λειτουργούς της υγείας»).

• Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις θα αξιοποιούνται συμπληρωματικά για όσο διάστημα χρειάζεται, δεν θα ανταγωνίζονται όμως το δημόσιο σύστημα διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο των κρατικών πόρων, δηλαδή δεν θα ενισχύσουμε ιδιωτικό κερδοσκοπικό σύστημα με την εγγύηση του κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου