Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Επιστολή προς τον νέο υπουργό Υγείας

Αιμίλιος Νεγκής - virus.com.gr

Είναι η πρώτη φορά που το κάνω. Να στείλω μια ανοιχτή επιστολή στον νέο υπουργό Υγείας, που - είτε έτσι είτε αλλιώς - θα προκύψει μετά τις εκλογές.

Δεν είμαι αιθεροβάμων. Ξέρω καλά ότι είναι λίγες οι πιθανότητες να με ακούσει. Ούτε θεωρώ ότι είμαι ειδικός. Τόσα χρόνια όμως στο ρεπορτάζ υγείας έχω ψήσει...

Πάνω από όλα νοιώθω την ανάγκη να του τα πω. Γιατί τώρα είναι η ώρα. Είναι η ώρα να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές για την υγεία μας. Όχι για το σύστημα υγείας, τους γιατρούς, τους φαρμακοποιούς και τους φαρμακοβιομήχανους. Ιδού λοιπόν:

«Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

Η Υγεία των Ελλήνων βρίσκεται πλέον στην ευθύνη σας. Είμαι βέβαιος ότι θα ακούσετε πολλά για αυτά που πρέπει να γίνουν, για αυτά που πρέπει να κάνετε. Και εγώ θα μπορούσα να σας αραδιάσω αρκετές σελίδες με τις «κλασικές» προτάσεις. Αύξηση των κονδυλίων για την υγεία για προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία, για αγορά ιατρικού εξοπλισμού, το άνοιγμα κλινών εντατικής και την προμήθεια φαρμάκων όσο ακριβά και αν είναι αυτά.

Πιστεύω ότι ακόμη και αν βρείτε τα χρήματα για να τα κάνετε όλα αυτά, πάλι θα αποτύχετε. Δεν θα βελτιωθεί η υγεία των Ελλήνων. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι τα προηγούμενα χρόνια ξοδεύαμε περίπου 7-8 δις παραπάνω για την υγεία και πάλι αποτέλεσμα δεν είχαμε...

Ναι χρειαζόμαστε παραπάνω χρήματα για την υγεία. Για να πιάσουν τόπο όμως οι πρόσθετοι πόροι πρέπει να φτιάξουμε τα θεμέλια. Αυτός είναι και ο σκοπός της επιστολής μου. Να επισημάνω μερικές θεμελιώδεις αλλαγές, που πρέπει να κάνετε, ώστε να πετύχετε:

1. Χάραξη στρατηγικού σχεδίου για την υγεία. Προσοχή δεν αναφέρομαι σε σχέδιο για το σύστημα υγείας. Ομιλώ για την υγεία των Ελλήνων.

Ίσως δεν το γνωρίζετε, αλλά η υγεία των Ελλήνων πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Και δεν φταίει η κρίση και η λιτότητα για αυτό. Δυστυχώς, είμαστε πρώτοι σε παχυσαρκία στην Ευρώπη, από τους πρώτους στο κάπνισμα και συνακόλουθα είμαστε εδώ και χρόνια η μοναδική χώρα στην Δυτική Ευρώπη, στην οποία αυξάνονται οι θάνατοι από καρδιαγγειακά αίτια.

Συνεπώς, είναι ανάγκη να χαράξουμε ένα σχέδιο για τη βελτίωση της υγείας του λαού μας. Μόνο αφού κάνουμε αυτό, μπορούμε να συζητήσουμε σοβαρά και γόνιμα για τους πόρους, οικονομικούς και ανθρώπινους που χρειαζόμαστε για να πετύχουμε τους στόχους μας.

Τα συνθήματα του τύπου «δωρεάν υγεία για όλους», όσο ωραία ακούγονται τόσο ουτοπικά είναι στην πράξη.

Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Κάποιες χώρες αποφάσισαν να μειώσουν τους θανάτους από τα καρδιαγγειακά που είναι ο υπ´ αριθμόν ένας δολοφόνος στο δυτικό κόσμο. Έτσι αποφάσισαν να «επενδύσουν» στην πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη.

Τι έκαναν; Πρωτογενώς, έριξαν το βάρος σε μέτρα κατά του καπνίσματος, την ενημέρωση των μικρών ηλικιών για την ισορροπημένη διατροφή και τη διάδοση της ιδέας της σωματικής άσκησης στον πληθυσμό. Σε πολλές πόλεις του εξωτερικού, η Πολιτεία, το Κράτος, οι δήμοι, έχουν δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες τους να κάνουν χρήση ποδηλάτων, να κάνουν περιπάτους και ήπια άσκηση σε πάρκα, γυμναστήρια, κολυμβητήρια κλπ.

Σε όλες τις χώρες, δε, απαγορεύεται δια ροπάλου το κάπνισμα σε δημόσιους κλειστούς χώρους. Σταματήστε λοιπόν να αγοράζετε μόνο αξονικούς και μαγνητικούς. Επενδύστε σε ιατρεία διακοπής του καπνίσματος, αποζημιώστε μέσω του ΕΟΠΥΥ τις θεραπείες που βοηθούν. Και επιτέλους, εφαρμόστε τη νομοθεσία για το κάπνισμα. Και τίποτε άλλο να μην κάνετε σε όλη τη θητεία σας, αυτό θα έχει τα περισσότερα οφέλη για την υγεία των Ελλήνων. Ξέρω φοβάστε ότι μπορεί να μην ξαναβγείτε βουλευτής... Μα για αυτό σας εξέλεξαν. Για να λάβετε τις δύσκολες αποφάσεις προς όφελος του λαού.

Δευτερογενώς, πολλές χώρες έχουν οργανώσει δίκτυα σε όλη τη χώρα, ώστε να γίνεται πρωτογενής αγγειοπλαστική επέμβαση σε όλους τους ανθρώπους που παθαίνουν έμφραγμα μέσα στις πρώτο κρίσιμο χρονικό διάστημα.

Αυτό βέβαια προϋποθέτει να υπάρχει πλήρες ΕΚΑΒ σε όλη τη χώρα, να υπάρχουν αιμοδυναμικά εργαστήρια σε 24ωρη βάση 365 ημέρες το χρόνο. Εμείς εδώ προσπαθήσαμε να οργανώσουμε κάτι στην Αττική το 2006-2008 αλλά η προσπάθεια έμεινε ατελέσφορη.

Ναι θέλουμε περισσότερα ασθενοφόρα. Όχι όμως για να κερδίσουν οι αντιπρόσωποι αυτοκίνητων, ούτε για να προσλάβουμε πληρώματα. Αλλά για να οργανώσουμε αυτό το δίκτυο, που θα σώσει χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο.

2. Η επιλογή στελεχών για τη διοίκηση οργανισμών, όπως ο ΕΟΠΥΥ και ο ΕΟΦ καθώς και των νοσοκομείων, να γίνει με βάση την αξία τους, την ικανότητα τους και όχι την κομματική τους ιδιότητα. Επιτέλους, όχι άλλους αποτυχημένους πολιτευτές.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, φροντίστε να προσλάβετε πραγματικά εξειδικευμένους συμβούλους από τον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι πράγματι μπορούν να προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια. Προηγουμένως, όμως, αξιολογήσετε αξιοκρατικά τους υπαλλήλους του υπουργείου σας και στη συνέχεια αξιοποιήστε τους κατάλληλα. Αν δεν σας κάνουν, αναζητήστε ικανά στελέχη σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου και μετακινήστε τους στο υπουργείο υγείας.

Παρά τα όσα λέγονται, στο δημόσιο εργάζονται ικανά στελέχη. Όλοι τους όμως είναι είτε αηδιασμένοι, είτε παραγκωνισμένοι. Κατά τον ίδιο τρόπο, τολμήστε να αξιολογήσετε το προσωπικό των φορέων, οι οποίοι βρίσκονται υπό την εποπτεία σας.

3. Καταγραφή αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων. Η αξιολόγηση προσώπων και φορέων πρέπει να είναι τεκμηριωμένη και διαφανής. Κατά συνέπεια είναι ανάγκη να επενδύσετε σε καίριους τομείς όπως την ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών υγείας. Μόνον έτσι είναι να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα πιάνουν τόπο.

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια η χώρα έκανε βήματα προόδου. Πλέον λειτουργεί σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων, είναι διαθέσιμος ο λεγόμενος «ασφαλιστικός φάκελος» στον ΕΟΠΥΥ, στον οποίο καταγράφονται αναλυτικά όλες οι παροχές που λαμβάνει κάθε ασφαλισμένος.

Προς την ίδια κατεύθυνση, η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών (e-health, m-health) μπορεί να συμβάλει καθοριστικά αφενός στη μείωση του κόστους και αφετέρου στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Εδώ οι δυνατότητες είναι ασύλληπτες. Μέσω του κινητού τηλεφώνου και χάρη σε ειδική εφαρμογή είναι δυνατόν πλέον να λαμβάνεται καρδιογράφημα σε πραγματικό χρόνο! Γεγονός που ανοίγει νέους ορίζοντες στην πρόληψη εμφραγμάτων, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές, στοιχείο που έχει μεγάλη αξία για τη χώρα μας με τη γεωγραφική της ιδιομορφία.

Θα μπορούσα να σας αναφέρω και άλλα: την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τον οικογενειακό γιατρό. Όσο αιρετικό και αν ακούγεται, θεωρώ πως είναι επουσιώδη. Αν δεν ξεκαθαρίσουμε τους στόχους μας και για να τους πετύχουμε δεν έχουμε σχέδιο, ούτε ικανούς ανθρώπους, τότε είμαστε καταδικασμένοι να αποτύχουμε. Όσα χρήματα και αν δώσουμε παραπάνω, όσους οικογενειακούς γιατρούς και αν προσλάβουμε...

Κύριε υπουργέ, όλα όσα σας προανέφερα δεν είναι σοφιστείες. Είναι λίγο ως πολύ αυτονόητα και έχουν γίνει ήδη σε άλλες χώρες. Η διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει ότι μόνον έτσι, είναι δυνατόν να βελτιωθεί η υγεία των Ελλήνων. Μόνον έτσι, θα πετύχετε το στόχο σας. Αν φυσικά είναι αυτός...

Καλή δύναμη»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου