Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Εκπτώσεις στις τιμές των εξετάσεων με την νέα σύμβαση του ΕΟΠΥΥ


Εκπτώσεις στις τιμές των εξετάσεων με την νέα σύμβαση του ΕΟΠΥΥ

Εκπτώσεις από 5% έως και 20% στις τιμές των εξετάσεων με βάση τον αριθμό των παρεχόμενων υπηρεσιών ανά μήνα και ανά κατηγορία επιβάλλει στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα η νέα σύμβαση που προωθεί η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για το 2015 και το 2016. 

Σύμφωνα με την Ημερησία, στη νέα σύμβαση ξεκαθαρίζεται ότι το μέτρο του claw back θα ισχύσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2016, αφού ο ΕΟΠΥΥ «δεν θα αποζημιώνει δαπάνες διαγνωστικών εξετάσεων-πράξεων μετά την εξάντληση των εκάστοτε μηνιαίων πιστωτικών γραμμών». 

Συγκεκριμένα το σχέδιο σύμβασης του ΕΟΠΥΥ, που θα κληθεί να υπογράψουν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα (ΙΔΕ) προκειμένου να αποζημιώνονται για τις υπηρεσίες που παρέχουν στους ασφαλισμένους του Οργανισμού, προβλέπει ότι κάθε διαγνωστική εξέταση - ιατρική πράξη που εκτελεί το ΙΔΕ, αμείβεται με βάση το εκάστοτε ισχύον κρατικό τιμολόγιο, εκτός των διαγνωστικών εξετάσεων - ιατρικών πράξεων για τις οποίες έχουν καθοριστεί και ισχύουν ανώτατες ασφαλιστικές τιμές. 

Ρητά συμφωνείται ότι για συγκεκριμένες διαγνωστικές εξετάσεις - ιατρικές πράξεις ισχύει η εκπτωτική τιμολόγηση με βάση τον αριθμό των παρεχόμενων υπηρεσιών ανά μήνα και ανά κατηγορία. 

Η συμμετοχή που καταβάλλει ο δικαιούχος του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις - πράξεις για τις οποίες έχουν καθοριστεί και ισχύουν ανώτατες ασφαλιστικές τιμές, υπολογίζεται στο 15% της νέας ανώτατης ασφαλιστικής τιμής και όχι στην τιμή του κρατικού τιμολογίου. 

«Συνέπεια της παράβασης αυτής είναι η εκ μέρους του Οργανισμού καταγγελία και η διακοπή της σύμβασης με το ΙΔΕ, το οποίο καμία αξίωση δεν θα έχει κατά του Οργανισμού», αναφέρεται στη σύμβαση. 

Εκτός από τις εκπτώσεις η νέα σύμβαση προβλέπει και αυτοαξιολόγηση για τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα που διαθέτουν Βιοπαθολογικά Εργαστήρια και Εργαστήρια Ιατρικής Απεικόνισης. 

Τα διαγνωστικά κέντρα θα πρέπει πρώτα να ολοκληρώσουν -με επιτυχία- την αυτοαξιολόγηση ώστε να υπογράψουν τη σχετική σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. 

Σε περίπτωση που ο ΕΟΠΥΥ διαπιστώσει ανακριβή ή και ψευδή ποιοτικά στοιχεία αυτοαξιολόγησης, ο Οργανισμός καταγγέλλει τη σύμβαση και διατηρεί το δικαίωμα επιβολής ποινικής ρήτρας έως του ύψους του 50% επί του συνολικού ποσού των τιμολογίων που έχει εκδώσει το διαγνωστικό κέντρο, τους τελευταίους έξι μήνες. 

Σε περίπτωση που η αυτοαξιολόγηση έχει χαρακτηριστεί ως «μη επιτυχής», ο ΕΟΠΥΥ παρέχει τη δυνατότητα στο διαγνωστικό κέντρο να υποβάλει εκ νέου αίτηση για σύναψη σύμβασης με τον Οργανισμό, αφού προηγούμενα το ΙΔΕ έχει αποδεδειγμένα θεραπεύσει τους λόγους για τους οποίους η αξιολόγηση του χαρακτηρίστηκε ως «μη επιτυχής».

7 σχόλια:

  1. Διαβάζοντας τον νέο προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ διαπιστώνει κανείς οτι τα ποσά για τις διαγνωστικές εξετάσεις κατεβαίνουν στα 200.000.000 περίπου αυτό σημαίνει οτι μειώνεται ο προϋπολογισμός σε σχέση με πέρυσι κατά 30 % και συνεπώς αντί 6 μηνών αμοιβές θα καταβάλλει τις αμοιβές ενός τετραμήνου, παράλληλα ως ιδιάιτερα αναξιόπιστος οργανισμός θα πρέπει να του ζητηθεί να προβεί και αυτός σε αυτοαξιολόγηση τα κριτήρια του οποίου θα είναι η συνέπεια στις αμοιβές μας , η σταθερότητα στις αποφάσεις και άλλα . Πιστέυω δε οτι κάτω από το νέο πρίσμα και εν 'οψει εκλογών το προβλημα του προϋπολογισμού πρέπει να αναδειχθεί ως ανεπαρκέστατο να καλύψει τις υγειονομικές ανάγκες. Επίσης στον προϋπολογισμό διακρίνεται με ιδιαίτερη θρσύτητα το προϋπολογιζόμενο claw back ως έσοδο του προϋπολογισμού . Μάλλον μας περνάνε εντελώς ηλίθιους έως διανοητικά μαλάκες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμείς τι σκοπεύουμε να κάνουμε γι αυτό ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nα αποδεχτουμε τους χαρακτηρισμους (ηλιθιοι και μαλακες) απο οτι διαφαινεται στον γκριζο για να μην πω μαυρο οριζοντα.Επρεπε απο χθες να γινουν οι ανατροπες-τωρα ειναι αργα μα παρα πολυ αργα,και εαν προσθεσω και την ανωριμοτητα που μας διακατεχει ,λυπουμαι ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ.

      Διαγραφή
  3. ΠΑΣΙΔΙΚ-ΠΟΣΙΠΥ-ΠΕΕΒΙ κάνουν διακοπές και εμεις περιμένουμε να ψοφίσει η κατσίκα του γείτονα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με το πλαφόν των νέων εργαστηρίων δεν ακούω να γίνεται λόγος ούτε από αυτούς (φυσικά ) αλλά ούτε και από τους εκπροσώπους μας ( δυστυχώς ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συνάδελφοι καλή χρονιά σας εύχομαι. Μέσα στις γιορτές πέρασα μια "βόλτα" από το ΕΟΠΥΥ για να διαμαρτυρηθώ, επειδή δεν μου έχει ανακοινωθεί πλαφόν ακόμη (άνοιξα το 2/2014). Συναντήθηκα με τον κ. Ρηγάτο ο οποίος ήταν βαθύτατα απασχολημένος γιατί ετοίμαζε κάτι χαρτιά για τον κ. υπουργό και σας πληροφορώ οτι από την ολιγόλεπτη συνάντησή μας δεν έγινα σοφότερος. Οι απαντήσεις "δεν ξέρουμε ακόμη, κάντε υπομονή, μετά τις εκλογές, μέσα στο Φεβρουάριο μαζί με την εκκαθάριση" με έκαναν να φύγω απογοητευμένος. Η αντιμετώπισή τους στο δράμα που ζούμε, ήταν σαν να διώχνανε την τρίχα απ' το γιαούρτι. Κοινώς χεστήκανε και για τα πλαφόν και για το αν εμείς χρωστάμε ή για το αν μπορούμε να ταΐσουμε τα παιδιά μας. Η οργή μου έχει ξεχιλήσει πλέον και πραγματικά, πολύ θα το χαιρόμουν, αν ξαφνικά άκουγα για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων κατά χιλιάδες. Δεν είμαι χαιρέκακος αλλά δυστυχώς εμείς οι Έλληνες αν δε νιώσουμε το παλούκι στο δικό μας πισινό, δε μας νοιάζει τίποτα! Όπως βλέπετε όλοι κοιτούν το σαρκίο τους και εν' όψει εκλογών να διαφυλάξουν τα οπίσθιά τους και τις θεσούλες τους. Κάτσε εσύ μαλάκα γιατρουδάκο και διπλά μαλάκα εργαστηριακέ που ξόδεψες ένα σκασμό λεφτά για να "στήσεις" ένα εργαστήριο και φάε τώρα τα σκατά σου. Λυπάμαι που μιλάω έτσι, αλλά νιώθω πολύ μαλάκας που έκατσα και επένδυσα στην ψωροκώσταινα και δεν τσακίστηκα να φύγω από αυτό το τρελάδικο. Αηδίασα πια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνάδελφε από την δική μου επίσκεψη το ίδιο συμπέρασμα βγήκε με extra από γοητευτική την αίσθηση ότι μάλλον δεν τους απασχόλησε ποτέ το θέμα των νέων εργαστηρίων και ούτε πρόκειται.

      Διαγραφή