Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Πόλεμος κατά των μικροβίων στο ΕΣΥ, από την Χριστίνα Παπανικολάου



Πόλεμο κατά των μικροβίων, ξεκίνησε το υπουργείο Υγείας και ειδικότερα η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας κυρία Χριστίνα Παπανικολάου η οποία με εγκύκλιό της, ζητά από τα δημόσια νοσοκομεία να καταγράφουν τους ασθενείς με λοίμωξη ή αποικισμό από πολυανθεκτικούς μικροορργανισμούς που προσέρχονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) σε ειδική κάρτα η οποία θα ακολουθεί τους ασθενείς σε όλους τους χώρους υγείας που επισκέπτονται.

Εκτός από τα δημόσια νοσοκομεία, το υπουργείο Υγείας θέτει στο μικροσκόπιο και άλλες δομές υγείας, όπως Κέντρα Αποκατάστασης, Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, Ιδρύματα Χρονίως Πασχόντων.

Στόχος τους είναι να καταγραφούν οι δαιδαλώδεις διαδρομές των παθογόνων μικροοργανισμών από και προς τα νοσοκομεία, ενώ ειδική αναφορά γίνεται και στα ασθενοφόρα τα οποία μετατρέπονται συχνά σε οχήματα μεταφοράς των μικροβίων.

Η εγκύκλιος ορίζει ότι είναι υποχρεωτική η ειδική αναφορά του αποικισμού ή της λοίμωξης από ανθεκτικά παθογόνα τόσο κατά την αρχική διαλογή των ασθενών στα ΤΕΠ όσο και κατά τη μετακίνηση τους εντός και εκτός του Νοσοκομείου.
Η ίδια αναφορά θα συνοδεύει το έντυπο διακομιδής ή το εξιτήριο του ασθενή με αποικισμό ή λοίμωξη από ανθεκτικά παθογόνα.

Επίσης, ορίζεται ότι ο θεράπων ιατρός οφείλει να ενημερώνει τους ασθενείς με αποικισμό ή λοίμωξη από ανθεκτικά παθογόνα ότι πρέπει να προσκομίζουν το έντυπο αυτό κατά την εισαγωγή τους στο ίδιο νοσοκομείο ή σε άλλο χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας (Ιδρύματα Χρονίως Πασχόντων, Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, Κέντρα Αποκατάστασης κα.) ή κατά τη διακομιδή τους με ασθενοφόρο, προκειμένου να ενημερώνονται οι επαγγελματίες υγείας και να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης και ελέγχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου