Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Τα ΚΕΠΑ της ταλαιπωρίας και της απόγνωσης


«Τόπος μαρτυρίου» παραμένουν τα ΚΕΠΑ για τα άτομα με αναπηρίες και τους χρονίως πάσχοντες στη χώρα μας. Οδηγία του ΙΚΑ επιχειρεί να διορθώσει τα προβλήματα που προκύπτουν όταν η επιτροπή των ΚΕΠΑ διαφωνεί με το φάκελο του ασθενούς. Είναι, όμως, αρκετή;

Οι αναμονές για εξέταση από τις επιτροπές δίνουν τη θέση τους σε σοβαρά προβλήματα απόδοση του ποσοστού αναπηρίας. Οι καταγγελίες πολιτών, τόσο προς τις αρμόδιες υπηρεσίες όσο και προς τους συλλόγους ασθενών, συρρέουν ασταμάτητα, με βασικές αυτές που αναφέρουν πως επιτροπές των ΚΕΠΑ αμφισβητούν ήδη τεκμηριωμένα ποσοστά αναπηρίας, όπως εξηγεί στο Virus η πρόεδρος της ΠΕΣΠΑ, Μ. Λάμπρου.

Σύμφωνα με την κ. Λάμπρου, συχνά οι Επιτροπές κατακρημνίζουν το ποσοστό, ακόμη και στο 50% από 80%, επηρεάζοντας το ποσοστό συμμετοχής τους στα φάρμακα, αλλά και την απόκτηση επιδομάτων.

«Αρκετοί συνάνθρωποι μας βρίσκονται σε απόγνωση», προειδοποιεί η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Σπάνιων Παθήσεων (ΠΕΣΠΑ), διευκρινίζοντας πως, συχνά στις επιτροπές βρίσκονται γιατροί ειδικοτήτων που δεν σχετίζονται με την πάθηση του ασθενούς.

Μεταξύ όλων των άλλων, οι πολίτες που υποβάλλουν αίτημα για εξέταση από επιτροπή των ΚΕΠΑ πρέπει να καταβάλλουν και σχεδόν 50 ευρώ για το παράβολο.

Αλλά ακόμα και για τους ασθενείς με παθήσεις που περιλαμβάνονται στη λίστα των 43 μη αναστρέψιμων τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί. Σε κείμενο αίτησης που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο προκειμένου να συλλεχθούν υπογραφές, άτομα με παθήσεις που περιλαμβάνονται στις 43 και έχουν ήδη εξεταστεί από ΚΕΠΑ, αναφέρουν πως έλαβαν γνωματεύσεις με ποσοστά αναπηρίας, που όμως είναι ορισμένου και όχι αορίστου χρόνου. Σε όσους έχουν γνωματεύσεις με ημερομηνία 18/11/2013 δίνεται το δικαίωμα να υποβάλλουν μια απλή αίτηση μετατροπής της ημερομηνίας της γνωμάτευσης. Για τους υπόλοιπους η διαδικασία θα πρέπει να επαναλαμβάνεται από την αρχή, καλούνται να υποβληθούν εκ νέου στη διαδικασία.

Τα προβλήματα στη λειτουργία των ΚΕΠΑ είχε εντοπίσει και ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ) , ο οποίος τα επεσήμανε σε πόρισμα, που απέστειλε το Νοέμβριο στο Υπουργείο Εργασίας. Στον πυρήνα των προβλημάτων που εντόπισε ο ΣτΠ βρίσκονταν η σημαντική χρονική καθυστέρηση στην εξέταση των πολιτών από τις υγειονομικές επιτροπές του ΚΕΠΑ, καθώς και τα προβλήματα εφαρμογής του νέου θεσμικού πλαισίου για την εκτίμηση της αναπηρίας διαπιστώνει ο Συνήγορος του Πολίτη.

Οδηγία του ΙΚΑ

Ελπίδες για επίλυση τουλάχιστον του προβλήματος που δημιουργείται από τη διάσταση του αποδιδόμενου ποσοστού από τις Επιτροπές με το εισηγητικό φάκελο, γεννά μια διορθωτική οδηγία της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Αναπηρίας του ΙΚΑ, που απεστάλη με επισήμανση «εξαιρετικά επείγον». Με αφορμή σχετικές καταγγελίες η Ε. Νιάρχου διευκρινίζει πως σε περίπτωση διάστασης ο φάκελος του ασθενούς , μαζί με το αποδιδόμενο από την Επιτροπή ποσοστό, θα παραπέμπεται στη Διεύθυνση Αναπηρίες και ΙΕ του ΙΚΑ, για περαιτέρω έλεγχο. Ο φάκελος θα συνοδεύεται από χειρόγραφη γνωμάτευση στην οποία θα αποτυπώνονται ξεκάθαρα οι λόγοι της διαφοροποίησης της ιατρικής κρίσης και θα περιγράφεται αναλυτικά η κλινική εικόνα του ασθενούς

Για τους πιο επιφυλακτικούς, βέβαια, μένει να φανεί στην πράξη αν οι Επιτροπές του ΚΕΠΑ και το ΙΚΑ θα εφαρμόσουν την οδηγία, η οποία όπως διευκρινίζεται αφορά αποφάσεις του 2014.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου