Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Τα "φέσια" του ΕΟΠΥΥ βάζουν λουκέτο στα μικροβιολογικά εργαστήρια



Καταρρέουν τα μικροβιολογικά εργαστήρια από τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ

CRETALIVE 

Υπό οικονομική κατάρρευση βρίσκονται τα μικροβιολογικά εργαστήρια στο Ηράκλειο, αφού ενώ ξοδεύουν σημαντικά ποσά σε αντιδραστήρια και αναλώσιμα τα ταμεία τα οποία έχουν ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ τους οφείλουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ για εξετάσεις που έχουν εκτελεστεί από το 2009!

Επιπλέον ο ΕΟΠΥΥ έχει θεσπίσει την εφαρμογή της έκπτωσης rebate και της επιστροφής χρημάτων clawback που για το πρώτο εξάμηνο 2014 φθάνει στο 60% του τζίρου του κάθε εργαστηρίου. Σε αυτό προστίθεται πριν 2 μήνες η εφαρμογή πλαφόν καθορισμένου ποσού για κάθε πάροχο, που ισχύει μέχρι σήμερα και έχει αναδρομική ισχύ από τον Ιανουάριο του 2014.

Η πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μικροβιολόγων Ηρακλείου Μαρία Τσακίρη και Άρια Χουρδάκη είπαν στην εφημερίδα “ΠΑΤΡΙΣ” ότι τα εργαστήρια βρίσκονται σε δραματική κατάσταση και ότι
φέτος κλείνουν με οικονομική ζημιά, επομένως πολλοί σκέφτονται ότι δεν αξίζει ως κλάδος να συνεχίσουν την συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ.

Από την έναρξη της κρίσης οι εργαστηριακοί:

Δεν έχουν αποπληρωθεί ληξιπρόθεσμες οφειλές του 2009 από επιμέρους ταμεία τα οποία εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ οφειλές για εξετάσεις που έχουν εκτελεστεί. Με την ένταξη στον ΕΟΠΥΥ στις από το 1991 καθηλωμένες τιμές του κρατικού τιμολογίου είχαμε μειώσεις, στην κοστολόγηση των εξετάσεων, και σε σύντομο χρόνο δεύτερη μείωση με την θέσπιση ασφαλιστικών τιμών από τον ΕΟΠΥΥ (πχ εξέταση με αναγραφή κόστους στο παραπεμπτικό 4 ευρώ ο παροχής να την πληρώνεται 3 ευρώ) με αποτέλεσμα να μειώνεται η αξία του παραπεμπτικού.

Η μείωση του προϋπολογισμού και η ηθελημένη κίνηση του ΕΟΠΥΥ να μην θέσει σε λειτουργία ελεγκτικό μηχανισμό στην έκδοση και εκτέλεση παραπεμπτικών είχε σαν αποτέλεσμα αύξηση των δαπανών για τις παρακλινικές εξετάσεις για το 2013.

Σε απάντηση αυτού για το 2013 ο ΕΟΠΥΥ θέσπισε την εφαρμογή της έκπτωσης rebate και της επιστροφής χρήματων clawback μέτρα που ανακοινώθηκαν τον Οκτωβριο του 2013 αλλα με αναδρομικη ισχυ από 1/1/2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου