Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

ΚΕΕΛΠΝΟ: Σταθερά ανοδική τάση εμφανίζει η δραστηριότητα του ιού της γρίπης

Τα στοιχεία του Κέντρου δείχνουν ότι μία στις δέκα επισκέψεις στον γιατρό αφορά συμπτώματα “γριπώδους συνδρομής”, τα οποία μοιάζουν με εκείνα της γρίπης.

ΙΑΤRONET
“Ποδαρικό” με αυξητική τάση της γρίπης κάνει ο νέος χρόνος.

Από το τέλος του 2014, οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν αύξηση, καθώς έχουμε εισέλθει σε περίοδο έντονης δραστηριότητας του ιού.

Την τελευταία εβδομάδα του περασμένου έτους, ελέγχθηκαν για γρίπη επτά “ύποπτα” δείγματα, τα οποία είχαν συλλεχθεί από ασθενείς που νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από αυτά, τα δύο ήταν θετικά για γρίπη και απομονώθηκαν στελέχη του ιού Α (Η3Ν2).

Το ίδιο διάστημα, είχαν καταγραφεί συνολικά τέσσερα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, τα οποία χρειάστηκαν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας, ενώ το ένα αφορούσε ασθενή ο οποίος είχε μολυνθεί στο εξωτερικό (εισαγόμενο κρούσμα).

Δύο άνθρωποι έχουν χάσει ήδη τη ζωή τους, φέροντας εργαστηριακά επιβεβαιωμένο ιό της γρίπης.

Επισκέψεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, μία στις δέκα επισκέψεις στον γιατρό αφορά συμπτώματα “γριπώδους συνδρομής”, τα οποία μοιάζουν με εκείνα της γρίπης.

Η γριπώδης συνδρομή μπορεί να οφείλεται στον ιό της γρίπης ή σε άλλους ιούς, οι οποίοι προσβάλλουν το αναπνευστικό.

Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό).

Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.

Αρχίζουν μία έως τέσσερις μέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν από δύο έως επτά μέρες, αλλά ο βήχας μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.
Ανησυχία

Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που όταν εμφανιστούν στα παιδιά θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Αυτά τα συμπτώματα είναι ο υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός, η γρήγορη αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή, η κυάνωση, η άρνηση για λήψη υγρών ή τροφής, η μειωμένη δραστηριότητα και υπνηλία, η διέγερση ή σπασμοί.

Άμεση επικοινωνία με τον γιατρό επιβάλλει η επανεμφάνιση του πυρετού ή η επιδείνωση του βήχα ύστερα από βελτίωση των συμπτωμάτων της γρίπης, καθώς και ενδεχόμενη επιδείνωση υποκείμενου χρόνιου νοσήματος, όπως καρδιολογικού, αναπνευστικού ή διαβήτη.

Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου